Kornjačin Vrač

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Kornjačin Vrač
AutorAkira Torijama
(鳥山 明, Toriyama Akira)
IzdavačЈапан Shueisha
ČasopisWeekly Shōnen Jump
Prvo izlaženje1984.1995.
Zbirke42
RežiserMinoru Okazaki
Daisuke Nishio
StudioToei Animation
LicencaЈапан Pony Canyon Сједињене Америчке Државе FUNimation Entertainment
MrežaFuji TV, Animax
Srpska mrežaСрбија TV Pink

Kornjačin Vrač se na originalnom Japanskom jeziku odnosi na pustinjsku kornjaču (Kame-Sen'nin) takodje poznat kao Muten- Roši, on je izmisljen lik iz serije Zmajeva kugla, koja je kreirana od strane Akire Torijama, nazvao ga je pustinjska kornjača zbog teskih oklopa koje su on i njegovi učenici nosili na leđima za vreme treninga.

Master Roši je drevni i mudar gospodar borilačkih veština, kao i osnivač tehnike "kamehame talas". U njegove učenike spadaju deda Gohan, Oksatan, Son Goku, Krilin, Jamača, i drugi.

Kornjačin Vrač je ćelav, sa debelom bradom i nosi naočare za sunce, bez kojih skoro nikada nije viđen. On nosi odeću za plažu ili za borilacke veštine, nosi i šipku za hodanje, i u početku serije, kornjačin oklop mu je na leđima. Skromno i lukavo, i na prvi pogled fizički slabo, Kornjačin Vrač je prikazan kao moćni ratnik koji stalno prkosi očekivanjima uprkos naprednom dobu. On se računa kao stari lik, isto tako je i vodeći majstor borilačkih veština i izvor komičnih fraza ,čije je ponasanje kao tipični bezobrazni, stari cudak u stripu "Manga".Vrač je poznat po svojim nesvakidanjim radnjama tokom serije i konstatnom buljenju u mlade zene na televizijskim kanalima ili gledajuci pornografske casopise. U ranijim epizodama cak i ucenjuje tinejdzerku Bulma da mu pokaze svoje gaćice u zamenu za Zmajevu kuglu.U drugu ruku,Kornjačin Vrač ce biti prikazan kao veoma mudra i strastvena osoba u ozbiljnim momentima serije, koja voli zivot i jednostavno uživa. Isto tako je voljan da se žrtvuje za svoje prijatelje i učenike, kad god je potrebno. Na primer kada je rizikovao svoje zdravlje i prevazilazio svoje fizičke granice kako bi usavršio Mafuba[1] tehniku (Đavolska vibracija na engleskom prevodu), protiv raznih protivnika koje nije mogao poraziti moćima koje vec poseduje.[2]

Pojavljivanja[уреди | уреди извор]

Zmajeva kugla

Roši se prvi put pojavljuje u prvom poglavlju časopisa "Manga[3]", iako je njegova prva uloga bila u poglavju 3 .

Roši živi sa svojim dugogodišnjim ljubimcem Umigame, kornjačom koja govori, na ostrvu sa izgrađenom kućom zvanom "Kame House". Tamo će trenirati svoje učenike. Kame kuću ce na kraju koristiti Goku i njegovi prijatelji, služice i kao i dom za određene likove kao što su Ulong, Krilin i njihove mlade porodice.Kada poželi da radi anonimno, Roši bi uzeo svoju masku i nazvao sebe Džeki Čen, i glumi stvarni život Džeki Čena.

Master Roši kasnije pokazuje sposobnost da dostigne svoj najveći(finalni) nivo energije.

I tom stanju, njegov izgled se drastično menja, sa nenormalnim povećanjem mišićne mase, kao i povećanjem visine koja je inače bila jednaka Pikolu.Zbog svoje tačnosti u borbi, gomila ovih promena ne utiče na njegovu brzinu i okretnost, u ovom stanju on može da izvede mnoge napade u svom punom potencijalu, najznačajnije povećava level svog napada Kamehameha.

Na početku serije Zmajeva kugla, on se smatra kao najjači smrtni ratnik u univerzumu Zmajeva kugla. Ali njegov nivo snage je počeo da pada u odnosu na Gokua i njegove saveznike u kasnijim epizodama serije. Iako je njegova slava prikazana u savršenoj upotrebi tehnike Kamehameha, njegova istaknutost se drastično smanjuje kada Goku poraste.Samo bi povremeno nastupio kao pomoćni lik, a ne kao aktivni borac.[4]

U Torijama filmu i Zmajeva kugla super

Kornjačin Vrač se vraća kao glavni lik sa oživljavanjem serije Zmajeva kugla u 2010-toj godini. U filmu Zmajeva kugla, Vaskrsenje i njegovim dešavanjima u Zmajevoj kugli Super,Kornjačin Vrač se pridružuje Gokuu i njegovim prijateljima u borbi protiv ponovo rođenog Friza i njegovoj vojsci u njihovom napadu na zemlju da se osvete Gokuu. To je takođe opisano u jednoj epizodi da je Rajski vrt izvor dugog života Master Rošija, tvrdi se da njihovo jedinjenje njemu omogućilo da živi jos 1000 godina.

U preživljavanju univerzuma u Zmajevoj kugli,Kornjačin Vrač je regrutovan kao član tima Univerzum 7, nakon što je Goku prisiljen da se bori sa njim kada je izmanipulisan veštinom Tineshinan. Tada je otkriveno da je Kornjačin Vrač tajno trenirao. Goku biva iznenađen koliko je njegov bivši trener kontroliše borbu. Kornjačin Vrač nastavlja i eleminiše četiri takmičara iz drugih univerzuma, tokom turnira, pre nego što je bio prisiljen da eleminiše sam sebe tako što je nastao problem sa šestim univerzumom, gde je sebe doveo do ivice smrti preteranim korišćenjem tehnike Mafuba.

Recepcija[уреди | уреди извор]

-Japanski fanovi stavili su Kornjačin Vrač na trinaesto mesto najpopularnih likova serije u anketi 2004te godine. Kornjačin Vrač se rangira kao deveti na IGNovoj top 13 listi likova Zmajeve kugle. I dolazi na 12to mesto na Complex.com listi rangiranja svih likova zmajeve kugle. Navodeći da je uloga Kornjačinog Vrača ugrožena dolaskom lika Sijana u seriju, pojavljuje se samo da bi pružao savjete, podršku i zbijao šale. U 2016toj godini Kornjačin Vrač je na saikoplus.com broj 10 na listi najpopularnijih likova u Zmajevoj kugli.

Tim Džons iz anime pregleda istakao je da je fan servis pretežan u originalnoj seriji Zmajeva kugla,Kornjačin Vrač prikazan kao perverznjak koji često flertuje sa atraktivnim ženskim likovima serije. Smatra se da to nije previše uvredljivo. Cesto biva kažnjen radi komedije.[5]

Zmajeva kugla[уреди | уреди извор]

Zmajeva kugla ime japanskog anime serijala i stripa. Često se upotrebljava i engleski naziv Dragon Ball. Strip se u Japanu izdavao od 1984. do 1995, a u tom periodu ga je pratio serijal Zmajeva kugla (Dragon Ball), kasnije njegov nastavak Zmajeva Kugla Z (Dragon Ball Z) i na kraju Zmajeva Kugla GT (Dragon Ball GT). Strip je izlazio u nedeljnom časopisu Šonen Džamp (Weekly Shonen Jump) i odmah je pobrao brojne simpatije zbog odličnog humora, verno prikazanih borilačkih tehnika kao i same ideje. Epizode su trajale oko 25 min. Tvorac serijala "Zmajeva Kugla" je japanski crtač mangi Akira Torijama (Akira Toriyama), koji je posle kraja Zmajeve Kugle Z nacrtao parodiju na ovaj serijal znanu kao Neko Majin Z (Čak je i samo ime parodija na poslednjeg protivnika u Zmajevoj kugli Z Majin Bua).

Glavni lik je Son Goku, Sajonac (japanski Saiya-jin, engleski Saiyan) sa planete Vegete koji je poslat na Zemlju da uništi ovdašnje stanovništvo kako bi gospodar Friza mogao kasnije da proda tu planetu. Ali kada ga je pronašao deda Gohan, jednom prilikom Goku je pao i udario glavu i izgubio pamćenje i od tada je zaštitnik Zemlje zajedno sa Jamačom, Krilinom, Tenšinhanom, Muten Rošijem, svojim sinom Gohanom i mnogim drugima. Serijal je dobio ime po Zmajevim Kuglama, kojih ima sedam, i kada se sve skupe na jedno mesto, pojaviće se zmaj Šenron koji može da ispuni bilo koju želju.[6]

Borbe[уреди | уреди извор]

  1. Kornjačin Vrač protiv Vegeta sa Mafube
  2. Kornjačin Vrač protiv Gokua
  3. Njegova poslednja borba

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Geekdom101 (13. 10. 2016), What is The Mafuba in Dragon Ball?, Приступљено 18. 5. 2018 
  2. ^ „Master Roshi”. Wikipedia (на језику: енглески). 22. 4. 2018. 
  3. ^ „Manga”. Wikipedia (на језику: енглески). 17. 5. 2018. 
  4. ^ p_lbr_books_series_browse-bin:Dragon%20Ball%20Z „Amazon.com: Dragon Ball Z - Comic Strips / Comics & Graphic Novels: Books” Проверите вредност параметра |url= (помоћ). www.amazon.com. Приступљено 18. 5. 2018. 
  5. ^ „Top 20 Best Dragon Ball Z Characters of All Time”. twinfinite.net (на језику: енглески). Приступљено 18. 5. 2018. 
  6. ^ „Zmajeva kugla”. Википедија, слободна енциклопедија (на језику: српски). 11. 5. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Kornjačin Vrač