Kornjačin Vrač

С Википедије, слободне енциклопедије

Kornjačin Vrač se na originalnom japanskom jeziku odnosi na pustinjsku kornjaču (Kame-Sen'nin) takođe poznat kao Muten-Roši. On je izmišljen lik iz serije Zmajeva kugla koju je kreirao Akira Torijama. Nazvao ga je pustinjska kornjača zbog teških oklopa koje su on i njegovi učenici nosili na leđima za vreme treninga.

Master Roši je drevni i mudar gospodar borilačkih veština, kao i osnivač tehnike "kamehame talas". U njegove učenike spadaju deda Gohan, Oksatan, Son Goku, Krilin, Jamača, i drugi.

Kornjačin Vrač je ćelav, sa debelom bradom i nosi naočare za sunce, bez kojih skoro nikada nije viđen. On nosi odeću za plažu, a kada se bori nosi i šipku za hodanje, i u početku serije, kornjačin oklop mu je na leđima. Skroman i lukav, i na prvi pogled fizički slab, Kornjačin Vrač je prikazan kao moćni ratnik koji stalno prkosi očekivanjima uprkos svojim godinama. Osim što je majstor borilačkih veština, Kornjačin Vrač je izvor komičnih fraza i, tipično za mange, uzima ulogu bezobraznog, perverznog starca. Konstantno bulji u žene i čita pornografske časopise. U ranijim epizodama čak i ucenjuje tinejdžerku Bulmu da mu pokaze svoje gaćice u zamenu za Zmajevu kuglu. S druge strane, Vrač je veoma mudra i strastvena osoba, voli život i jednostavno uživa. Isto tako je voljan da se žrtvuje za svoje prijatelje i učenike, kad god je potrebno. Na primer kada je rizikovao svoje zdravlje i prevazišao svoje fizičke granice kako bi usavršio Mafuba[1] tehniku ("Đavolska vibracija" na engleskom), protiv raznih protivnika koje nije mogao poraziti moćima koje već posedovao.

Pojavljivanja[уреди | уреди извор]

Roši se prvi put pojavljuje u prvom poglavlju mange "Zmajeva kugla," mada je njegova prva uloga bila u trećem poglavlju.

Roši živi sa svojim dugogodišnjim ljubimcem Umigame, kornjačom koja govori, na ostrvu sa izgrađenom kućom zvanom Kame House. Tamo će trenirati svoje učenike. Kame kuću će na kraju koristiti Goku i njegovi prijatelji, služiće i kao dom za određene likove kao što su Ulong, Krilin i njihove porodice. Kada poželi da radi anonimno, Roši bi uzeo svoju masku i nazvao sebe Džeki Čen

Master Roši kasnije pokazuje sposobnost da dostigne svoj najveći(finalni) nivo energije. U tom stanju, njegov izgled se drastično menja, sa nenormalnim povećanjem mišićne mase, kao i povećanjem visine koja je inače bila jednaka Pikolu. Zbog svog iskustva, gomila ovih promena ne utiče na njegovu brzinu i okretnost.

Na početku serije, on se smatra za najjačeg ratnika u univerzumu "Zmajeve kugle". Ali njegov nivo snage počinje da zaostaje u odnosu na Gokua i njegove saveznike u kasnijim epizodama serije. Iako moćan, njegova istaknutost se drastično smanjuje kada Goku poraste. Samo bi povremeno nastupio kao pomoćni lik, a ne kao aktivni borac.

Recepcija[уреди | уреди извор]

Japanski fanovi stavili su Kornjačinog vrača na trinaesto mesto najpopularnih likova serije u anketi 2004-te godine. Kornjačin Vrač se rangira kao deveti na IGNovoj top 13 listi likova "Zmajeve kugle". I dolazi na 12. mesto na Complex.com listi rangiranja svih likova iz "Zmajeve kugle".

Tim Džons je istakao je da ima dosta fan servisa u originalnoj seriji "Zmajeva kugla", i da je Kornjačin Vrač prikazan kao perverznjak koji često flertuje sa atraktivnim ženskim likovima serije. Smatra da to nije previše uvredljivo. Cesto biva kažnjen radi komičnog efekta..[2]

Borbe[уреди | уреди извор]

  1. Kornjačin Vrač protiv Vegeta sa Mafube
  2. Kornjačin Vrač protiv Gokua
  3. Njegova poslednja borba

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Geekdom101 (13. 10. 2016), What is The Mafuba in Dragon Ball?, Приступљено 18. 5. 2018 
  2. ^ „Top 20 Best Dragon Ball Z Characters of All Time”. twinfinite.net (на језику: енглески). Приступљено 18. 5. 2018. 

Spojšanje veze[уреди | уреди извор]