Koul Porter

С Википедије, слободне енциклопедије
Koul Porter
Coleporter.jpg
Porter 1930-tih
Ime po rođenjuCole Porter
Datum rođenja(1891-06-09)9. jun 1891.
Mesto rođenjaPeru
 Indiana, SAD
Datum smrti15. oktobar 1964.(1964-10-15) (73 god.)
Mesto smrtiSanta Monika
 Kalifornija, SAD
DržavljanstvoSAD
DelovanjeKiss me, Kate
Cancan
Silk stockings

Koul Porter (engl. Cole Albert Porter, 9. jun 1891 – 15. oktobar 1964) bio je američki kompozitor i tekstopisac. Rođen je u bogatijoj porodici iz države Indiane, ali je prkosio željama svog uticajnog dede kako bi se posvetio muzičkoj karijeri. Iako je stekao klasično muzičko obrazovanje, specijalizirao se za mjuzikle. Prve uspehe je stekao 1920-ih, da bi 1930-ih postao jednim od najuticajnijih i najpopularnijih autora na Brodveju. Za razliku od većine brodvejskih kompozitora, Porter je pisao i muziku i tekst za svoje pesme.

Godine 1937. je doživio tešku nesreću na jahanju, zbog koje je ostao obogaljen i decenijama trpeo strahovite bolove. Zbog toga je 1940-ih imao poteškoće da ponovi ranije uspjehe, ali se 1948. trijumfalno vratio s popularnim mjuziklom Kiss Me, Kate.

Među najpopularnijim Porterovim mjuziklima su Fifty Million Frenchmen, DuBarry Was a Lady, Anything Goes i Can-Can, a među brojnim hit pesmama su Night and Day, I Get a Kick out of You, Well, Did You Evah! i I've Got You Under My Skin. Takođe je komponovao niz partitura za holivudske filmove od 1930-ih do 1950-ih.

Godine 1919. se oženio za aristokratkinju Lindu Li Tomas. Iako je ona od samog početka bila svesna Porterove homoseksualnosti, brak je bio srećan i održao se sve do njene smrti 1954. godine.

Znamenite pesme[уреди | уреди извор]

Uz navedena dela su navedene pozorišne predstave, odnosno igrani filmovi. U slučajevima gde je pozorišni mjuzikl ekraniziran navodi se godina pozorišne predstave.[1][2][3]

Detaljniji popis pesama Koula Portera, zajedno s datumima kompozicija i originalnim izvođenjima su mogu pronaći onlajn.[4]

U popularnoj kulturi[уреди | уреди извор]

O Porterovom životu su snimljena dva biografska filma. Prvi je bio Night and Day, snimljen 1946. godine za vreme njegovog života, gdje ga je tumačio Keri Grant, a koji je bio „očišćen” od svih za tadašnje stanarde previše „pikantnih” detalja. Godine 2004. je snimljen De-Lovely, gde ga je tumačio Kevin Klajn.

Porter se pojavljuje i kao lik u Alenovom filmu Midnight in Paris 2011. godine, gde ga tumači Iv Hek.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Potpuni popis Porterovih dela u američkoj Kongresnoj biblioteci]
  2. ^ Cole Porter Collection
  3. ^ Sve dole navedene pesme (osim "Come to the Supermarket", koja je navedena u ovoj kompilaciji Архивирано на сајту Wayback Machine (16. јануар 2013)), su uključene u jednu ili više kompilacija Porterovih pesama navedenih u "A Cole Porter Bibliography" na Soundheimguide.com, pristup 10. III 2011
  4. ^ "Cole Porter Songlist Page". pristup 27. V 2010

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]