Kovrdžava igličarka

С Википедије, слободне енциклопедије

Hericium coralloides
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Поткласа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
H. coralloides
Биномно име
Hericium coralloides
(Scop.) Pers., (1794)

Kovrdžava igličarka (lat. Hericium coralloides) gljiva je koja pripada hidnoidnoj grupi gljiva, čija plodna tela izgledom podsećaju na ježevicu. Naziv Hericium coralloides potiče od reči Hericius što znači jež, i corall što znači koral. Ona izgledom i podseća na bodljikavi koral. Njen narodni naziv jeste bukova glava. U literaturi je opisivana kao jedna od najlepših vrsta gljiva.

Raste kao saprob na trulim ostacima (panjevima) listopadnog drveća i to najčešće na bukvi. Veoma je retka vrsta gljive i u Rebublici Srbiji predstavlja strogo zašićenu vrstu prema Pravilniku o proglašenju strogo zaštićenih i zaštičenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.[1]

Opis plodnog tela[уреди | уреди извор]

Prečnika je do 30 cm, sastoji se od zajedničke osnove sa više razgranatih nastavaka, koji se završavaju bodljama nepravilno raspoređenim u svim pravcima, različite dužine i debljine. Mlado plodno telo je beličasto, a starenjem dobija ružičasto-smeđe tonove. Meso je krhko, beličasto, starenjem tamni u žućkaste i braonkaste tonove.[2] Nema izražen ukus i miris.

Mikroskopija[уреди | уреди извор]

Spore eliptične do okruglaste, amiloidne, tačkasto ornamentisane. Veličine 6−7 cm × 5,5−6µm

Slične vrste[уреди | уреди извор]

Morfološki se teško razlikuje od Hericium clathroides ali se jasno razlikuju po staništu (četinarske šume) i mikroskopskim osobinama.

Galerija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva” (PDF). Carina Srbije. Pristupljeno 2017-11-22. 
  2. ^ Uzelac, Branislav (2009). Gljive Srbije i zapadnog Balkana. Beograd: BGV logic

Literatura[уреди | уреди извор]