Krečna voda

Са Википедије, слободне енциклопедије
Кречна вода

Krečna voda je ime za zasićeni rastvor kalcijum hidroksida. Termin se odnosi na mineral kreča. Njegova hemijska formula je Ca(OH)2. Ovaj hidroksid je slabo rastvoran, i.e. ca. 1.5 g / l na 25 °C,[1] tako da nema vidne razlike između krečne i čiste vode. Alternativno, posmatrač može da primeti blag miris zemlje. Ona se jasno razlikuje po alkalnom ukusu kalcijum hidroksida. Kad je izložena ugljen-dioksidu, krečna voda se pretvara u mlečni rastvor.

Dok je krečna voda proziran rastvor, krečno mleko je suspenzija čestica kalcijum hidroksida u vodi. Te čestice mu daju mlečni izgled. Krečno mleko se proizvodi reagovanjem kalcijum oksida sa viškom vode, obično 4 do 8 puta većom količinom vode od količine CaO. Reakcija vode i kalcijum oksida se naziva gašenjem kreča. Kalcijum oksid se konvertuje u hidroksid prema sledećoj reakciji:

CaO + H2O → Ca(OH)2

Ova reakcija je veoma egzotermna i oslobađa dovoljno toplote da dovede suspenziju do tačke ključanja. To se može ostvariti koristeći odnosu od 2 dela vode na 1 deo kreča (po težini).

Krečno mleko je alkalno sa pH vrednošću od 12.3. Ono se koristi u hemijskoj industriji kao neutrališući agens u tretmanu otpadnih voda. Mada ono ime mnoštvo drugih primena, ono je najbolje poznato po svojoj (istorijskoj) primeni kao bele boja.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Solubility of Inorganic and Metalorganic Compounds - A Compilation of Solubility Data from the Periodical Literature, A. Seidell, W. F. Linke, Van Nostrand (Publisher), 1953