Kristina Bojanović

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
portret Kristina Bojanović

Kristina Bojanović (Podgorica, Crna Gora, rođena 1984. godine), filozof, saradnica na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, magistrant na Studijama roda i politike Fakulteta političkih nauka u Beogradu.[1] Bavi se savremenom francuskom filozofijom i feminističkom teorijom. Služi se francuskim, engleskim, starogrčkim i latinskim jezikom i bavi se prevođenjem filozofskih tekstova i knjiga. Njeni radovi i prevodi objavljivani su u više časopisa i zbornika (Smisao, Luča, Ars, Projectis, Studentski Tribune...), kao i u publikacijama Centra za nenasilnu akciju (Beograd/Sarajevo) i Postjugoslavenske Mirovne akademije (Sarajevo).

Biografija[уреди]

Završila je program alternativnih Ženskih studija u Kotoru (2005. godine), gde je kasnije kao gostujući predavač držala kurseve iz feminističke epistemologije i metodologije.

Polaznica je niza regionalnih kurseva, seminara iz oblasti mirovne i rodne problematike, kao i učesnica više filozofskih škola i konferencija.

Direktorka je Međunarodne Filozofske škole Noema, te urednica programa Fil(m)ozofija (večeri filma i filozofije). Izvršna je direktorka nevladine organizacije Ženska soba koja se bavi unapređivanjem feminističke teorije i prakse, te otkrivanjem i afirmacijom stare i kreiranjem nove ženske istorije.

Njeni radovi[уреди]

U okviru svog prevodilačkog rada sa francuskog jezika prevela je knjige:

  • Remi Brag, Mudrost svijeta. 2012. Novi Sad: Akademska knjiga
  • Moris Merlo-Ponti. Vidljivo i nevidljivo. 2012. Novi Sad: Akademska knjiga
  • Kenten Mejasu, Poslije konačnosti. Ogled o nužnosti kontingencije. 2014. Podgorica: Društvo filosofa Crne Gore, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori

Priredila je zbornike radova:

Reference[уреди]

  1. ^ Bojanović, Kristina. „Trag Druge : aspekti feminističke kritike Levinasovog pojma Ženskog : master rad”. Virtuelna biblioteka Srbije. Приступљено 25. 1. 2018. COBISS.SR 517999959