Kristofer Moltisanti

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Kristofer Moltisanti
KristoferMoltisanti.jpg
Prvo prik. The Sopranos (sezona 1, epizoda 1)
Poslednje prik. Kennedy and Heidi (sezona 6, epizoda 18)
Informacije
Nadimak Krisi
Pol muški
Godine 35 (okvirno)
Zanimanje Broker,
Producent,
Vlasnik noćnog kluba
Porodica Ričard "Diki" Moltisanti (otac),
Džoen Moltisanti (majka) ,
Karmela Soprano (rođaka),
Tony Blundetto (rođak)
Suprug(a) Adrijana la Serva (verenica),
Keli Lombardo Moltisanti
Deca Kejtlin Lombardo Moltisanti (ćerka)
Religija Katolik
Nacionalnost Amerikanac
Tumač Majkl Imperioli
Izmislio Dejvid Čejs

Kristofer Moltisanti (engl. Christopher Moltisanti) je izmišljeni lik u američkoj televizijskoj seriji „Porodica Soprano“ (engl. The Sopranos) koji tumači glumac Majkl Imperioli. Kristofer je kapetan (capo) u mafijaškoj porodici Soprano, čiji je šef glavni lik serije Toni Soprano i rođak njegove žene, Karmele Soprano.

O liku[уреди]

Kristofer je sin Dikija Moltisantija koji je bio neka vrsta mentora Toniju Sopranu. Nakon što je Diki ubijen, Toni je mladog Krisotfera „uzeo pod svoje“, a s obzirom da se Kristofer gotovo i ne seća svoga oca (bio je beba kada je ubijen), Toni za je najbliže očinskoj figuri što je ikada imao. [1]

Iako se u seriji često pominje kao Tonijev bratanac, Kristofer je u stvari Karmelin rođak. Toni ga naziva svojim bratancem jer je Kristofer Dikijev sin, koji je Toniju bio veoma blizak (kao brat), ali Toni i Kristofer u stvari nisu u krvnom srodstvu.

Od svih Tonijevih saradnika, Kristofer je najbliži sa njim. Iako je spreman da uradi sve što mu Toni naredi, i iako je on nekom kome Toni beskrajno veruje, Kristoferova impulsivnost i neiskustvo često Toniju stvaraju probleme. Više puta u toku serije, Kristofer razmišlja o napuštanju Tonija i njegove mafijaške organizacije. U jednom periodu se ozbiljno posvećuje svojoj karijeri scenariste ali nakon Tonijevog upozorenja, Kristofer se vraća starom „poslu“.

Pored njegove impulsivnosti, sve češći izvor problema za Tonija je i Kristoferova zavisnost o alkoholu i drogama. Nakon što situacija sa zavisnošću postane veoma ozbiljan, Toni odlazi kod Džuniora da traži savet za rešavanje probema sa Kristoferom. Iako ga je Džunior savetovao da ga ubije, jer je po njegovom mišljenju jedino rešenje, Toni odlučuje da Kristofera pošalje na rehabilitaciju, nakon koje on, uz manje ispade, uspeva da pobedi zavisnost.

Veći deo serije Krostofer je u vezi sa Adrijanom la Servom.

Reference na Imperiolijevu karijeru[уреди]

U seriji se može videti veliki broj scena u kojima se pojavljuje Kristofer Moltisanti, a koje predstavljaju reference na karijeru Majkla Imperiolija.

  • Daleko najočiglednija referenca na Imperiolijevu karijeru je interesovanje njegovog lika za film i televiziju, s obzirom da je Imperioli scenarista.
  • Kristofer u prvoj sezoni upuca prodavca u pekari u stopalo zbog loše usluge — referenca na Imperiolijev lik iz filma „Dobri momci“, Pauka, koji je upucan u stopalo iz istog razloga. Nakon što prodavač počne da vrišti od bola, Kristofer mu odgovara sa: "Događa se".
  • Kada u epizodi 46 Long, Kristofer i Brendan Filone ispred noćnog kluba ugledaju Martina Skorsezea, Kristofer vikne: "Marti! Kundun! Svideo mi se!". Imperioli je glumio u Skorsezeovim „Dobrim momcima“.
  • U epizodi Live Free or Die, nakon što je potvrđeno da je Vito Spatafore homoseksualac, Kristofer govori: "Želim da ubijem debelog pedera sam, bila bi mi to jebena čast. Odrezaću mu braciole i nahraniti ga njima", što je referenca na Imperiolijev lik d'Ambrosia u filmu „Mrtvi predsednici“ kada istu stvar njemu učine severni Vijetnamci. Braciole je italijansko-američko jelo spremljeno od rolovanog mesa; u žargonu poprima konotaciju penisa.
  • Kristofer doživljava kobnu nesreću dok sluša soundtrack filma Dvostruka igra, koji je režirao Martin Skorseze. Majkl Imperioli je prvu značajniju ulogu odigrao u filmu „Dobri Momci“ koji je takođe režirao Skorseze.

Vidi još[уреди]

Izvori[уреди]

  1. ^ „HBO: The Sopranos: Christopher Moltisanti biography”. hbo.com. Приступљено 07. 02. 2012. 

Spoljašnje veze[уреди]