Krivokljuni sprudnik

С Википедије, слободне енциклопедије

Krivokljuni sprudnik
Krivokljuni sprudnik
Pesma i oglašavanje, snimljeni na zapadu istorijskog okruga Saderland u Škotskoj
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
T. nebularia
Биномно име
Tringa nebularia
Rasprostranjenost krivokljunog sprudnika (T. nebularia):
  u vreme gnežđenja
  van sezone gnežđenja
  u prolazu
  u prolazu (?)
Синоними
  • Scolopax glottis Linnaeus, 1758
  • Tringa littorea Linnaeus, 1758

Krivokljuni sprudnik (лат. Tringa nebularia) je ptica selica iz reda šljukarica. Ime roda Tringa potiče od starogrčke reči trungas, koja označava pticu koja gazi po blatu i mrda repom gore-dole. Reč nebularia potiče od latinske reči nebula što znači magla i vezano je za pojas tajgi gde se gnezdi.

Opis[уреди | уреди извор]

Dužina tela od vrha kljuna do vrha repa je 30-34 cm, a raspon krila je 55-62 cm. Masa ptice je 125 – 290 g. Polni dimorfizam ne postoji, ali izgled jedinki se razlikuje po godišnjim dobima. Perje odraslih jedinki je u toku zime odozgo svetlo sivo sa belim bokovima i trbuhom, dok je leti tamnije i ima šare na bokovima. Po izgledu je najsličniji tankokljunom sprudniku (lat. Tringa stagnatilis), od koga se razlikuje po kljunu koji je duži, krupniji i blago savijen prema gore. Veći i znatno više iskrivljen kljun prema gore ima još jedna vrsta roda Tringa (Tringa cinerea, sinonim Xenus cinereus). Dok leti, krivokljuni sprudnik se prepoznaje po tamnim krilima i širokom belom useku na leđima. Boja nogu je žućkasta do zelenosiva.[2][3]

Rasprostranjenost i stanište[уреди | уреди извор]

Tokom seobe krivokljuni sprudnik je prisutan u celoj Evropi. Gnezdi se na Skandinavskom poluostrvu i u severoistočnoj Evropi, kao i u širokom pojasu tajgi u Aziji. Kao gnezdeća staništa koristi močvarne šume, bare, močvare i eutrofna jezera, bogata vegetacijom koja se raspada, što obezbeđuje mnoštvo hranljivih materija. Jedno od područja na kome se gnezdi je i zona borealnih šuma u Norveškoj. U toku migracije boravi na vlažnim livadama, sprudovima i močvarama. Zimi je prisutan na mnogim slatkovodnim i morskim staništima, uključujući estuare, slane močvare, rečne lagune, taložnike šećerana i farmi.[4][3]

Biologija[уреди | уреди извор]

Krivokljuni sprudnik se hrani sitnim beskičmenjacima, kao što su insekti, njihove larve, rakovi, mekušci i crvi. Povremeno lovi vodozemce, sitne ribe i mladunce glodara.

Sezona gnežđenja traje od kraja aprila do juna. Gnezdo pravi na suvom tlu uz vodu i oblaže ga biljnim materijalom. U blizini gnezda se često nalazi kamen, (mrtvo) drvo ili ograda, koji služe kao markacija njihove teritorije. Ženka polaže 3-5 jaja, najčešće četiri. Period inkubacije traje 22-26 dana i o jajima brinu oba roditelja. Po izleganju, mladunci su bledo sivi, sa smeđim do crnim šarama i belim trbuhom. Jedan od roditelja, najčešće ženka, može napustiti prostor za razmnožavanje pre nego što mladi odrastu. Roditelj koji ostane sa mladima i mladi, gnezdo napuštaju posle 3-6 nedelja. Zabeleženo je da krivokljuni sprudnik u divljini može živeti do 15 godina.

Globalna populacija se procenjuje na 440.000-1.500.000 jedinki i smatra se da je stabilna.[4][3]

Ugroženost[уреди | уреди извор]

U Kineskoj, Severnokorejskoj i Južnokorejskoj regiji Žutog mora ovu vrstu ugrožavaju gubitak i degradacija močvarnih staništa, kroz zagađenje životne sredine i isušivanje rečnih tokova. U nekim delovima Evrope močvarna staništa su degradirana usled intenzivnog prisustva i aktivnosti čoveka. Jedan od konkretnih primera je i uništavanje vegetacije koja služi kao zaklon i mesto za gnežnjenje mnogim vrstama vodenih staništa.

Krivokljuni sprudnik u Srbiji[уреди | уреди извор]

Prema literaturnim podacima, Marsilji nalazi krivokljunog sprudnika još krajem 17. veka u Podunavlju. Tokom 19. i 20. veka beležen je kao malobrojna, ali redovna vrsta tokom seobe. Beležen je na različitim prirodnim i veštačkim vodenim staništima. U Srbiji se ne gnezdi, ali se redovno viđa za vreme seobe.[5][6]

Krivokljuni sprudnik (Tringa nebularia) obeležen aluminijumskim prstenom u SRP „Labudovo okno”
Beli „klin” ili usek na leđima - jedan od identifikacionih karaktera ove vrste
Specijalni rezervat prirode „Labudovo okno”, gde se krivokljuni sprudnik odmara i hrani tokom seobe
Jaje iz kolekcije muzeja u Vizbadenu

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Tringa nebularia. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 20. 1. 2020. 
  2. ^ Collins bird guide 2nd edition
  3. ^ а б в „Common greenshank (Tringa nebularia) - arkive.org”. Архивирано из оригинала 27. 10. 2018. г. Приступљено 23. 10. 2018. 
  4. ^ а б Common Greenshank Tringa nebularia - datazone.birdlife.org
  5. ^ Шћибан, М., Рајковић, Д., Радишић, Д., Васић, В. и Пантовић, У. (2015):Птице Србије - критички списак врста. Покрајински завод за заштиту природе и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Нови Сад.
  6. ^ Tringa nebularia (Gunnerus, 1767) - bioras.petnica.rs”. Архивирано из оригинала 23. 10. 2018. г. Приступљено 23. 10. 2018. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]