Krstarenje rekom

С Википедије, слободне енциклопедије

Krstarenje rekom je putovanje duž unutrašnjih plovnih puteva, sa stanicama na više luka uz put. Budući da gradovi uglavnom rastu oko reka, rečni brodovi često staju u centre tih gradova.[1]

Opis[уреди | уреди извор]

Dnevna krstarenja rekom[уреди | уреди извор]

Dnevna krstarenja su izleti u rasponu od 30 minuta do punog dana. Brodovi mogu prevoziti od 10 do nekoliko hiljada ljudi. Takva krstarenja se obično odvijaju u gradovima kroz čiji centar teče reka (npr. Amsterdam, Bangkok, London, Pariz) ili područja prirodnih lepota kao što su reke Hadson, Rajna i Temza.[2][3]

Rečna krstarenja[уреди | уреди извор]

Rečni brodovi sa ugostiteljskim objektima nude duža krstarenja.

Prema rečima Daglasa Varda, ”Krstarenje rekom predstavlja život u sporoj traci, ploveći laganim tempom, upijajući krajolik, s obiljem mogućnosti za istraživanje gradova na uz reke. To je krajnje smirujuće iskustvo, protivotrov za pritiske života brzog sveta, u okruženju koje je udobno, a da ne bude nemirno ili pretenciozno, sa dobrom hranom i prijatnim društvom.”

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Boating”. National Trust (на језику: енглески). Приступљено 2019-06-04. 
  2. ^ „Bangkok River Cruise Tours - Bangkok Tours & Day Trips”. bangkok.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-06-04. 
  3. ^ Richardson, Pat. „The ultimate guide to river cruises – where to go and who to book with”. The Telegraph (на језику: енглески). Приступљено 2019-06-04.