Lactoria cornuta

С Википедије, слободне енциклопедије

Lactoria cornuta
Lactoria cornuta.002 - Aquarium Finisterrae.JPG
Lactoria cornuta
Haeckel Ostraciontes.jpg
Није процењен (IUCN 3.1)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
L. cornuta
Биномно име
Lactoria cornuta

Lactoria cornuta (енгл. longhorn cowfishдугорога риба крава) је морска риба из породице Ostraciidae, препознатљива по дугим роговима који се налазе на предњој страни главе, попут краве или бика. Ова породица садржи 34 врсте. Становници су индо-пацифичког региона и могу нарасти до 50 центиметара. Може се пронаћи у тропским и суптропским водама.

Одрасле јединке су обично територијалне и живе самотњачки, а обитавају до дубине од 50 метара. Хране се разним алгама, микроорганизмима, безкичмењацима и храном биљног поријекла. Уплашена јединка може кроз кожу излучити острациотоксин, отров којим се у природи брани од предатора. Овај отров, уколико га риба излучи у акваријуму, може изазвати помор осталих риба и других организама. Када је то неопходно, отров се синтетизира у кожи рибе. [1]

Опис[уреди | уреди извор]

Не постоји познати полни диморфизам, тако да и мушка и женска јединка показује жуту или маслинасту базну боју, украшену бијелим или плавкастим мрљама. Јавља се упарено удварање прије или послије заласка сунца. Јаја и ихтиопланктон су пелагични.

Једна карактеристика која разликује ову рибу од осталих јесте недостатак шкржног поклопца, који је у овом случају замијењен малим прорезом или рупом. Њихова јединствена и специфична метода пливања, која се назива острациформно пливање, чини да изгледају као да лебде. Ове рибе не посједују карлични скелет, па им недостају карличне пераје. Ове рибе су веома спори пливачи, па се лако могу ухватити рукама.

Ако је под стресом или уколико је уплашена, ова врста може излучити смртоносни токсин, који служи за одбрану од предатора.

Сматра се да су се рогови ове врсте развили да би отежали гутање предаторима, и уопште у сврху одбране. Уколико се оштете, ови рогови могу нарасти у року од неколико мјесеци.[2] Углавном су шупљи и сачињени од колагених влакана.[3]

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Основно станиште су јој корални гребени у лагунама и на заштићеним морским гребенима. Домет дубине коју насељава ова риба јесте отприлике до педесет метара. Насељавају Црвено море и воде источне обале Африке, преко Индонезије и Маркиских острва, па до југа Јапана. Станиште ове јединке укључује и Архипелаг Туамоту, Јужну Кореју, па чак и Аустралију.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Longhorn Cowfishes, Lactoria cornuta. MarineBio Conservation Society. Архивирано из оригинала на датум 27. 5. 2014. 
  2. ^ Khan, Shahzad Kuli; Siddique, Mohammad A. Momin; Haque, Mohammed Ashraful (2013). „New record of the longhorn cowfish Lactoria cornuta (Linnaeus 1758) from inshore waters of the Bay of Bengal, Bangladesh”. Zoology and Ecology. 23: 88—90. 
  3. ^ Yang, Wen; Nguyen, Vanessa; Porter, Michael M.; Meyers, Marc A.; McKittrick, Joanna. „Structural characterization and compressive behavior of the boxfish horn” (PDF). Advances in Bioceramics and Biotechnologies II: Ceramic Transactions. 247: 105. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]