Lara Croft and the Guardian of Light

С Википедије, слободне енциклопедије
Lara Croft and the Guardian of Light
Девелопер(и)Crystal Dynamics[а]
Издавач(и)Square Enix Europe
СеријаTomb Raider
Платформе
Излазак{{collapsible list|title=18. август 2010|Xbox 360
  • NA: 18. август 2010
  • EU: 18. август 2010
  • AU: 19. август 2010
Microsoft Windows, PlayStation 3
  • NA: 28. септембар 2010
  • EU: 28. септембар 2010
  • AU: 29. септембар 2010
iOS
16. децембар 2010
BlackBerry PlayBook
30. април 2012
Stadia
22. децембар 2020
Nintendo Switch<br
Жанр(ови)Акционо-авантуристичка игра
МодификацијеВидео-игра за једног играча, Video-igra za više igrača

Lara Croft and the Guardian of Light је акционо-авантуристичка игра коју је развио Crystal Dynamics, а објавила је европска подружница Square Enix за Мајкрософт Виндовс, Плејстејшн 3, Xbox 360, Андроид и iOS. Део је Томб Раидер серије, али за разлику од претходних игара, игра не носи бренд Tomb Raider и има велики нагласак на кооперативном игрању. У моду за више играча, играчи преузимају улогу или Ларе Крофт или 2000 година старог мајанског ратника по имену Тотек. Морају да раде заједно како би зауставили злог духа Ксолотла и вратили Огледало дима. Доступан је режим кампање за једног играча који не укључује карактера са вештачком интелигенцијом који се не може играти који прати или помаже Лари.

У Сједињеним Државама и Уједињеном Краљевству, Guardian of Light је објављен за Xbox Live Arcade 18. августа 2010.; објављен је месец дана касније, 28. септембра за Плејстејшн Мрежу и Стим. Иако је локална задруга била доступна у почетном издању за све верзије, онлајн задруга је касније додата. У Северној Америци, 16. децембра 2010, видео игрица је објављена за iOS уређаје који су укључивали сарадњу са Вај-Фај и Блутут опцијама. Први пакет мапа садржаја за преузимање (ДЛЦ) објављен је бесплатно на ограничено време.

Lara Croft and the Guardian of Light била је добро прихваћена од критичара. Верзија игре за Xbox 360 има просечан резултат од 85/100 и 86,36% на веб локацијама са скупом игара Метакритик и GameRankings, респективно. У септембру 2010. ИГН је Lara Croft and the Guardian of Light уврстио на четрнаесту међу својих двадесет пет најбољих Xbox Live Arcade наслова свих времена. Критичари су сматрали да игра одлично одговара Лари Крофт. [2] Guardian of Light је продао 98.000 копија на Xbox Live-у у првих шест недеља, а од 22. августа 2013. игра је продата у више од милион примерака на свим платформама. [3] Наставак, Lara Croft and the Temple of Osiris, објављен је 2014. за Мајкрософт Виндовс, Плејстејшн 4 и Xbox One. [4]

Играње[уреди | уреди извор]

За разлику од претходних серија серије, које су биле авантуристичке игре са виртуелном камером, Guardian of Light је нелинеарна „аркадно инспирисана“ акциона игра са фиксном изометријском камером, слична Tomb Raider: The Prophecy за Game Boy Advance. Игра такође садржи кооперативну игру, а играчи могу да преузму контролу над Ларом или над древним мајанским ратником по имену Тотек. Сваки лик за игру поседује јединствено оружје и вештине. Као и у неким претходним серијама, Лара задржава своје двоструке пиштоље са бесконачном муницијом и куком за хватање, коју може да користи да пређе празнине и преко које Тотек може да хода по ужету. Тотек носи копља која се могу користити и као оружје и на околину, на која се Лара може пењати. Оба лика носе неограничене "бомбе" које се могу бацити и детонирати. Гробнице се могу истражити, а неке од њих имају „загонетке за замке“ за решавање. Игра нема екране за учитавање када се ниво покрене.

The Guardian of Light се може играти са једним играчем, а други играч може да се придружи у било ком тренутку, било онлајн или локално. У кампањи за једног играча једини лик за игру је Лара; Тотек не може помоћи, а Лара има све потребне алате заједно са новим способностима да прође кроз своју јединствену авантуру. Загонетке и делови мапе су такође различити. Креативни директор Данијел Нојбергер рекао је да је то зато што није желео да играч буде фрустриран тиме што мора да се ослони на вештачку интелигенцију. Кампања садржи осам до десет сати играња.

Мод са више играча[уреди | уреди извор]

У моду са више играча, првом у серији, игра има нагласак на тимском раду. Лара може да користи Тотеков штит као преносиву платформу док га држи изнад главе. Она такође може да балансира на копљима које Тотек баца у зид, али Тотек не може, јер нису у стању да издрже његову тежину. Тотек може да хода по конопцу користећи Ларин конопац за хватање. Како игра напредује, Тотек учи од Ларе како да користи модерно оружје, као што су пушке. Када су непријатељи убијени, изнад њихових тела се појављују бодови - црвени или плави - у зависности од тога да ли је убиство постигао Лара (црвена) или Тотек (плава). Постоје сакупљачи, као што су драгуљи, разбацани по нивоима који повећавају резултат играча. Добивање високих резултата на сваком нивоу награђује играче новим оружјем и надоградњом. Да бисте додали конкурентност игри, постоји ограничен број непријатеља и драгуља на свету тако да се играчи могу такмичити да их све убију и зграбе. Режим за више играча наводно има отприлике шест до осам сати игре, у зависности од тимског рада.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Ликови[уреди | уреди извор]

У The Guardian of Light главни лик је Лара Крофт, измишљена енглеска археологиња и Тотек, древни ратник Маја и вођа Војске светлости. Зли дух по имену Ксолотл је антагониста. Неки од његових послушника које оживљава су: џиновски пауци, створења налик демонима и огромни тролови. Лари поново глас даје Кили Хоз, а Тотеку је нови глас дао Џим Камингс.

Прича[уреди | уреди извор]

Пре две хиљаде година у древној Централној Америци, вођена је битка између Тотека, Чувара Светлости, и Ксолотла, Чувара таме. Тотекова војска је поражена када је Ксолотл искористио огледало дима да ослободи хорде ужасних створења која су се борила у његово име. Тотек је преживео битку и пронашао начин да победи Ксолотла, затворивши га у огледало дима и постао његов бесмртни чувар у облику камене статуе. У данашње време, Лара Крофт чита легенду и покушава да пронађе огледало. После дугог и опасног путовања успела је. Док прегледа огледало, група плаћеника је ухвати несвесну. Предвођени локалним војсковођама, пратили су је у храм. Не знајући или не верујући у клетву на огледалу, војсковођа је преузима од Ларе. Његово непромишљено руковање огледалом ослобађа Ксолотла. Камена статуа Тотека оживљава и упозорава Лару да Ксолотл мора бити заустављен пре светла зоре. У зависности од броја играча који учествују, Лара и Тотек или удружују снаге или иду својим путем како би покушали да зауставе Ксолотла.

Развој[уреди | уреди извор]

Guardian of Light није део главног бренда Tomb Raider, већ је требало да покрене нову серију једноставно под називом „Лара Крофт“. Директор бренда Карл Стјуарт рекао је: „Када је Underworld био готов, то је био крај трилогије, и нека врста краја читаве ере за нас. Направили смо корак уназад као студио и провели неколико месеци експериментишући, покушавајући да донесемо одлуку о томе како да идемо напред.” Стјуарт је такође рекао да су сви који су радили на Guardian of Light такође радили на претходне три игре (Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary и Tomb Raider: Underworld). Guardian of Light користи исти погон игре као Tomb Raider: Underworld и садржи светлосне ефекте у реалном времену, реалистичне сенке и "тоне" објеката заснованих на физици. Вегетација се њише на ветру и реагује када играч пролази кроз њу. Окружење има „леп осећај за размере “.

Продуцент игре, Форест Ларџ, рекао је у подкасту да се Њу Орлеанс сматра локацијом; иако је због временских ограничења на крају одлучено да локација буде Централна Америка и елементи из претходних игара, као што су биљке, позајмљени су и модификовани за Guardian of Light. Crystal Dynamics је на својој Фејсбук страници навео да развој на Guardian of Light није утицао на развој следећег главног дела и поновног покретања франшизе, под називом Tomb Raider. Lara Croft and the Guardian of Light користе рециклиране музичке напомене из Legend, Anniversary и Underworld композитора Троелса Бруна Фолмана и Колина О’Мелија.

Издање[уреди | уреди извор]

Lara Croft and the Guardian of Light приказана је на Е3 2010 14. јуна 2010. То је наслов само за преузимање и објављен је на Мајкрософтов Xbox Live Arcade 18. августа 2010. Првобитно, кооперативна онлајн игра је требало да буде омогућена 28. септембра, на дан објављивања за компјутер и Плејстејшн Мрежу. Међутим, онлајн кооператива је одложена за све три платформе до каснијег датума. Карл Стјуарт је рекао: „Споразум са Мајкрософтом је да постоји прозор ексклузивности да бисмо учествовали у њиховој изузетно успешној промоцији Summer of Arcade. Тај прозор ексклузивности је четири недеље.“ Верзију за Мајкрософт Виндовс дистрибуирала је искључиво дигитална дистрибутивна платформа Стим. Онлајн задруга је стављена на располагање за Плејстешн 3 22. новембра 2010. Верзија за Мајкрософт Виндовс је такође добила онлајн кооперативно играње, а закрпљена је дан касније. У Северној Америци, 16. децембра 2010, Crystal Dynamics је објавио IOS верзију Guardian of Light за IPod, IPhone и IPad. Иако је распоред нивоа игре идентичан компјутеру, Xbox Live и Плејстејшн Мрежне верзије, садржи само 10 нивоа уместо 14, прескачући директно на ниво „Xolotl's Stronghold“ после „Twisting Bridge“ и не укључује ДЛЦ; Кооперативна игра на мрежи је доступна са Вај-Фај и Блутут опцијама. Дана 20. фебруара 2018, Мајкрософт је објавио да је Xbox 360 верзија игре сада компатибилна са Xbox One. [5]

Садржај који се може преузети[уреди | уреди извор]

Guardian of Light је добио проширену подршку након званичног датума објављивања са пет пакета садржаја за преузимање, који су објављени од октобра до децембра 2010. Три пакета, "All the Trappings", "Things That Go Boom" и "A Hazardous Reunion", садрже нове мапе и загонетке, иако други пакет није објављен на Xbox 360 због "непредвиђених проблема". [6] Друга два ДЛЦ пакета садрже алтернативне ликове из других серија у власништву Eidos Interactive-а - Каин и Разиел из серије Legacy of Kain компаније Crystal Dynamics и Кејн и Линч из IO Interactive игара Kane & Lynch. Први пакет садржаја који се може преузети, под називом All The Trappings, добио је тридесетодневно бесплатно издање заједно са онлајн верзијом за сарадњу 27. октобра 2010. за Xbox 360. [7]

Пријем[уреди | уреди извор]

Lara Croft and the Guardian of Light наишла је на веома добар пријем код критичара. Верзија игре за Xbox 360 има просечан резултат од 85 од 100 на збирној веб локацији Metacritic. Верзија игре за Плејстејшн 3 има просечан резултат 84 од 100, а компјутерска верзија има 82 од 100. [8][9] У рангирању из септембра 2010. ИГН је навео Lara Croft and the Guardian of Light на четрнаестом месту у њихових двадесет пет најбољих Xbox Live Arcade наслова свих времена. [2] Прва продаја показује да је игра добро прошла, а Guardian of Light је продао 98.000 копија на Xbox Live-у у првих шест недеља. Од октобра 2010. године, преко 111.000 копија је продато на Xbox Live-у и 138.000 до краја 2010. [10] Дана 22. августа 2013, Square Enix, шеф развоја производа, Дарел Галагер, открио је да је игра продата у више од милион примерака на свим платформама. [3]

Дејмон Хатфилд из ИГН-а дао је Xbox 360 верзији игре оцену 8,5 рекавши да је „Guardian of Light најбоља Tomb Raider игра у дуго времена“. Иако је рекао да су прича и дијалог „дефинитивно најслабији делови ове игре“. Крис Вотерс из GameSpot-а је такође дао Xbox 360 верзији оцену 8,5 и рекао: „Постављен од паметних загонетки и раскошних визуелних приказа, сваки ниво тражи да се поново игра захваљујући разноврсним и примамљивим изазовима који обећавају значајне награде. Они су, међутим, критиковали "сираст и заборављив заплет". Том Хогинс са The Daily Telegraph је изјавио „Lara Croft and the Guardian of Light враћају краљици авантуре њену некадашњу славу“.

Мет Кабрал из GamePro-а је такође дао позитивну рецензију игри, дајући игрици 4,5/5 и рекавши „Беспрекорна мешавина збуњујућег, истраживачког и борбеног играња серије у новом пакету“. Као и већина критичара, GamePro је изразио да је слаба тачка игре прича, али је додао „Guardian of Light сигнализира тријумфални повратак за једну од најпознатијих хероина у игрицама“. Кеза Макдоналд из Eurogamer-а дала је Guardian of Light 9 од 10 и изјавила: „Прича је безобразна глупост, али Лара је кул као и увек, реагујући на појаву огромних демона гуштера смиреним 'О, мој боже'.

Меган Мери из Game Informer-а дала је игрици 9 од 10, закључивши своју рецензију са „Узимајући шансу са Guardian of Light, Crystal Dynamics је поново открио Ларин латентни потенцијал. За оне од вас који су забринути у ком правцу је овај помоћни наслов кренуо, будите мирни. Сада знамо да је Лара Крофт подједнако разноврсна колико и флексибилна.“ Том Ори из VideoGamer.com дао је игрици 9 од 10, рекавши „[Lara Croft and the Guardian of Light] је несумњиво један од визуелно најимпресивнијих наслова за преузимање на тржишту.“

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ported to Microsoft Windows and PlayStation 3 by Nixxes Software[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Lara Croft and the Guardian of Light”. Nixxes. Архивирано из оригинала 10. 5. 2018. г. Приступљено 5. 6. 2022. 
  2. ^ а б IGN Staff (16. 9. 2010). „The Top 25 Xbox Live Arcade Games”. IGN. News Corporation. Архивирано из оригинала 18. 9. 2010. г. Приступљено 16. 9. 2010. 
  3. ^ а б „Darrell Gallagher's Blog - How do you tackle industry change?”. Gamasutra. 22. 8. 2013. Приступљено 23. 8. 2013. 
  4. ^ „E3 2014: Lara Croft and the Temple of Osiris Announced”. новембар 2021. 
  5. ^ b, L. a r r y H. r y (20. 2. 2018). „VANQUISH, Lara Croft and the Guardian of Light and Brave: The Video Game are coming to Xbox One Backward Compatibility today”. @majornelson (на језику: енглески). Приступљено 20. 2. 2018. 
  6. ^ Stewart, Karl (10. 3. 2011). „Unfortunately due to unforeseen problems, Challenge Pack #2 for Lara Croft GOL will not be released on the Xbox 360”. Twitter. Приступљено 10. 3. 2011. 
  7. ^ Adams, Ross (26. 10. 2010). „Free Guardian of Light DLC alongside online patch”. xblafans.com. Приступљено 26. 10. 2010. 
  8. ^ Грешка код цитирања: Неважећа ознака <ref>; нема текста за референце под именом Metacritic PS3.
  9. ^ Грешка код цитирања: Неважећа ознака <ref>; нема текста за референце под именом Metacritic PC.
  10. ^ Langley, Ryan (28. 1. 2011). „XBLA: In-Depth: Xbox Live Arcade Sales Analysis For All Of 2010”. Gamerbytes. Архивирано из оригинала 01. 02. 2011. г. Приступљено 31. 1. 2011. 

Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „el33t xbox patch” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „eurogamer march p1” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „eurogamer march p2” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „eurogamer march p3” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „eurogamer march p4” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „eurogamer July p2” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „siliconera” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „gamespot” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „gamespot2” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „gamespot3” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „usatoday” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „kotaku” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „steam” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „co-optimus” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „yahoo uk” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „PCMag” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „joystiq2” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „forest podcast” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „forums.eidosgames.com” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „kotaku2” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „joystiq3” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „1UP Xbox 360 review” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „Eurogamer Xbox 360 review” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „GamePro review” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „GRadar review” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „GameSpot Xbox 360 review” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „Game Informer review” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „IGN Xbox360 review” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „Official Xbox Magazine” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „pc patch” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „PS3 patch” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „XPlay” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „telegraph” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „VideoGamer.com” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „gamasutra sales” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „gamasutra sales October” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.
Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „PS3/PS2 coop” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.

Грешка код цитирања: <ref> таг са именом „iOS” дефинисан у <references> није употребљен у претходном тексту.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]