Left 4 Dead 2

С Википедије, слободне енциклопедије
Left 4 Dead 2
Девелопер(и)Valve
Издавач(и)Valve
СеријаLeft 4 Dead
Погон(и)Source
Платформе
Излазак
17. новембар 2009
 • Microsoft Windows, Xbox 360
  • NA: 17. новембар 2009
  • EU: 20. новембар 2009
 • Mac OS X
  • WW: 5. октобар 2010[1]
 • Linux
  • WW: 2. јул 2013[2]
Жанр(ови)Пуцачина из првог лица, хорор игра преживљавања
МодификацијеSingleplayer, multiplayer

Left 4 Dead 2 је пуцачина из првог лица из 2009. коју је развио и објавио Валв. Наставак игре Left 4 Dead (2008) компаније Turtle Rock Studios и друга игра у серији Left 4 Dead, објављена је за Мајкрософт Виндовс и Иксбокс 360 у новембру 2009., Mac OS X у октобру 2010. и Линукс у јулу 2013.

Left 4 Dead 2 се надограђује на кооперативно фокусирану игру и Валвов власнички Сорс погон, исти мотор који се користи у оригиналном Left 4 Dead. Смештен након апокалиптичне пандемије, игра се фокусира на четири нова преживела, који се боре против хорди зомбија познатих као Заражени, који развијају тешку психозу и делују изузетно агресивно. Преживели морају да се пробију кроз пет кампања, испресецаних сигурним кућама које делују као контролне тачке, са циљем да побегну на крају сваке кампање. Играње је процедурално измењено помоћу „AI Director 2.0“, који прати перформансе играча и прилагођава сценарио да пружи динамичан изазов. Остале нове карактеристике укључују нове типове специјалних заражених и арсенал оружја за ближи почетак.[3]

Игра је имала своју светску премијеру на Е3 2009 са трејлером током Мајкрософт прес догађаја.[4] Пре објављивања, добио је помешане реакције критике и заједнице и изазвао је необично велику количину контроверзи о свом графичком садржају. Као одговор, направљене су измене на омоту,[5][6] али су и Аустралија и Немачка одбиле да оцене неизмењено издање у време објављивања.[7] Упркос томе, игра је наишла на позитивне критике и сматра се једном од највећих видео игара икада направљених.

Играње[уреди | уреди извор]

Као и његов претходник, Left 4 Dead 2 је пуцачина из првог лица са великим нагласком на кооперативном игрању. Игра представља пет нових кампања, од којих се свака састоји од три до пет мањих нивоа. Као и у првој игри, свака кампања је представљена у менијима и екранима за учитавање као филм у којем глуме четири преживела; и садржи, по завршетку кампање, екран лажних кредита који служи као коначни резултат за играче и резимира одређене статистике учинка за групу. У свакој кампањи, већина нивоа укључује преживеле који покушавају да дођу до безбедне зоне и затворе врата када су сви безбедно унутра. Међутим, последњи ниво у свакој кампањи захтева од Преживелих да позову спасавање или преживе продужени напад док не стигне спас, прођу кроз посебно изазовне таласе заражених да би дошли до возила за бекство, или (у Dead Center и The Passing) сакупе и користе лименке са горивом да би им омогућили бекство.

Сваки преживели може да носи по једну од пет категорија опреме: примарно оружје, секундарно оружје, оружје на бацање, главни медицински материјал (што такође укључује надоградњу муниције) и мањи медицински материјал. Примарно оружје је подељено на четири нивоа на основу њихове доступности и атрибута.[8] Оружје првог нивоа (као што је аутоматска и сачмарица) релативно споро наноси штету и служи као основно офанзивно оружје. Оружја другог нивоа (као што су јуришна пушка и борбена сачмарица) брже наносе штету и често се појављују на каснијим мапама сваког поглавља. Два оружја трећег нивоа (бацач граната и М60) се разликују од оружја првог и другог нивоа и због своје реткости и зато што играчи не могу да допуне своју муницију са депонија муниције. Брзо наносе штету по цену ограничене муниције. Оружје четвртог нивоа је све монтирано оружје и носи неограничену муницију. Монтирано оружје најбрже наноси штету, али по цену прегревања након периода непрекидне употребе, заглављеног на месту и немогућности одбране с леђа. Монтирано оружје је на постављеним позицијама у мапама и има фиксни лук ватре. Не могу им се дати надоградње муниције као другом оружју и играчи не могу користити додатак за ласерске нишане са њима. Доступна су три типа секундарног оружја: оружје за борба прса у прса, пиштољи малог калибра (који се могу користити са двоструким оружјем) и пиштољи великог калибра. Иако оружје за прса у прса узрокује додатну штету зараженом када се удари, Преживели могу користити било које друго оружје или предмет за слабије нападе у ближој борби који могу гурнути Заражене назад. Играчи такође носе батеријску лампу са бесконачним трајањем батерије, чија употреба омогућава играчима да виде у мраку (са лошом страном што играч много брже привлачи пажњу Заражених). Они такође могу да носе један комплет прве помоћи, посебан пакет муниције или дефибрилатор у свом главном отвору за медицинско снабдевање; поред таблета против болова или инјекције адреналина у њиховом мањем отвору за медицинску опрему. Они такође могу да носе једно оружје на бацање — молотовљеве коктеле за запаљење подручја; цевне бомбе да привуку све заражене у близини на трепћуће светло и звук који производи док не експлодира;[9] и тегле Бумер жучи, која привлачи обичне заражене на све што погоди (нпр. пожаре, посебне заражене, једни друге).[10]

Да би се омогућила свест о ситуацији других преживелих, играчима се показује здравље и статус њихових колега преживелих. Ако играч нема директан поглед на другог преживелог (нпр. зид им блокира поглед на остале), биће му приказана истакнута силуета преживелог. Преживјели су такође подложни пријатељској ватри, што приморава играче да буду опрезни када пуцају или замахују оружјем.[11] Како преживели узимају штету, крећу се спорије; ако здравље преживелог падне на нулу, они су онеспособљени и остављени су да се боре против заражених користећи пиштољ док их не спасе други преживели. Ако преживели умре, он остаје мртав до следећег нивоа, осим ако их не оживи дефибрилатор, или се, у режиму кампање или за једног играча, поново појављују у „Спасилачком ормару“ да би их други преживели ослободили. Ако сви Преживели умру или буду онеспособљени, игра ће се завршити, у ком тренутку играчи могу поново покренути то поглавље или напустити игру.

Режими игре[уреди | уреди извор]

Left 4 Dead 2 укључује 5 редовних режима игре:

 • Campaign: До четири људска играча се боре против Заражених да би прошли кроз фазе кампање; сваки Преживели који није контролисан од стране људског играча контролише компјутер.
 • Singleplayer: Омогућава играчима да играју без упада људских играча, радећи кроз фазе Кампање са три компјутерски контролисана савезника Преживелих.
 • Versus: До четири друга људска играча преузимају контролу над разним специјалним зараженима како би покушали да спрече преживеле да заврше фазу. Специјални заражени се насумично додељују зараженим играчима; не могу да контролишу вештицу или било ког обичног зараженог. Повремено, како одреди директор AI, одређени играчи ће постати тенк. Два тима замењују стране једном по фази, а бодују се на основу напретка на етапи као преживели. Ако оба тима стигну у сигурну собу са сва четири преживела, 25 поена се додељује тиму који је нанео највећу комбиновану штету као Специјално заражени.
 • Survival: Временски изазов у којем су Преживели заробљени у делу мапа кампање и покушавају да преживе што је дуже могуће против бескрајног напада Заражених.
 • Scavenge: Режим 4 на 4 који захтева од преживелих играча да сакупе и користе што више конзерви горива разбацаних по нивоу да напуне генератор струје, док заражени играчи покушавају да их зауставе.[12]

Left 4 Dead 2 такође има режим Realism, који се може омогућити на било којој тежини за кампању или против. Овај режим уклања неке аспекте видео-игре из игре: преживели не могу да виде силуете једни других, а мртви саиграчи могу да се оживе само дефибрилаторима и неће се поново појављивати касније на нивоу.[13] Оружје и други предмети ће светлети само када је играч у кругу од неколико стопа, приморавајући играче да пажљивије претражују нивое. Ударци у главу непријатељима наносе више штете, док ударци у удове или тело захтевају више хитаца.[14] Поред тога, непријатељ вештица може да убије сваког преживелог кога би иначе онеспособила (на другим потешкоћама осим лаких). Дизајниран да примора играче да блиско сарађују и да се ослањају на гласовну комуникацију, Валв је креирао Реализам мод како би играчима пружио начин да се „изазову као тим“ без потребе да повећавају ниво тежине игре.[13]

Коначно, у каснијим верзијама игре постоји опција Мутација, у којој играчи могу да бирају из менија од 30 варијација, неке за једног играча, неке за више играча (и неке од потоњих кооперативних, неке против, или обоје). Свака варијација мења једну или више главних динамика игре, као што су: стално исцрпљивање здравља, соло режим без савезника Преживелих, смрт након онеспособљавања, доступна само једна врста оружја, заједништво које се касније пребацује на ограничења, пуцање или циљање, тип непријатеља са повећаном снагом, повећаним бројем специјалних заражених итд. Један од ових режима, назван GunBrain, је анализатор статистике оружја.

Заражени[уреди | уреди извор]

Иако се називају и зомбијима, Заражени су људи који су заражени мутираним сојем инфекције, иако ни извор ни природа овог „зеленог грипа“ нису јасни у игрицама. Најбројнији заражени са којима се сусрећу преживели су обични заражени. Иако су појединачно слаби, могу да преплаве и надјачају преживеле, посебно када су одвојени од својих саиграча. Оштећење заражених у Left 4 Dead 2 приказано је реалистичније, са мецима који откидају делове меса и, у неким случајевима, удове.[15] Нови додатак Left 4 Dead 2 је Uncommon Infected јединствен за сваку кампању. На основу локације и опреме коју су носили пре инфекције, они поседују способности које их одвајају од обичних инфицираних. На пример, кампања Dead Center уводи заражене CEDA агенте у заштитним оделима, чинећи их ватроотпорним;[16] Dark Carnival укључује кловнове, чијим шкрипњем ципела привлаче мале хорде Common Infected зомбија;[17] и The Parish укључује заражене приватне раднике обезбеђења у опреми за нереде, што их чини отпорним на метке са предње стране.[18][19]

Као и у првој игри, постоје посебни Заражени чије мутације им дају посебне способности које их чине веома опасним, који се понашају као шефови. Присуство таквих Заражених у близини наговештавају звучни ефекти или музички знаци јединствени за сваки тип. Пет специјалних заражених из прве игре враћа се у Left 4 Dead 2, неки са измењеним понашањем и моделима коже:

 • Boomer: Изузетно надути Заражени који повраћа жуч. Жуч привлачи хорду обичних инфицираних у контакту са преживелима и такође их привремено заслепљује.[20] Након смрти, експлодирају и такође могу прскати жуч на оближње Преживеле.
 • Hunter: Окретан Заражени који може да насрне и онеспособи Преживеле са велике удаљености, кидајући их све док Преживели не умре или га други Преживели не одгурне/убије.[21]
 • Smoker: Мужјак заражен дугим језиком који користи да зароби Преживеле из даљине, непрестано их гушећи. Након смрти, он испушта облак дима који Преживелима може замаглити вид и узроковати кашаљ, ако дођу у директан контакт са димом.[22]
 • Tank: Гигантски, изузетно мишићав Заражени мушкарац са снагом да преживјеле шаком с ногу на некој удаљености, као и да баци аутомобиле и бетонске плоче. [23] Осим ако Преживјели не раде као тим, брзо ће бити онеспособљени или чак убијени нељудском снагом Тенка. [24]
 • Witch: Заражена жена која плаче, која ће, када је испровоцира било оштећење, гласни звуци, светло или близина Преживелих, напасти провокатора и све друге преживеле након што њен провокатор умре. Она може онеспособити или чак убити Преживелог једним ударцем.[25] Left 4 Dead 2 представља варијанту Вештице која бесциљно лута на отвореном.[3][25]

Left 4 Dead 2 такође представља три нова Специјална заражена, којима глас даје Ди Бредли Бејкер:

 • Charger: Заражени са огромном десном руком,[26] који може да јуриша на Преживеле, хватајући и одводећи једног Преживелог од осталих, шаљући све остале на свом путу да одлете у страну након хватања и запањујући Преживеле након ударца препрека у нападу. Он тада може да удари свог заробљеног Преживелог у земљу, чинећи га беспомоћним све док им један од саиграча не помогне тако што ће убити Јуришача или га омамити мецима фрагмената.[27][28]
 • Spitter: Заражена женка која испљува куглице желудачне киселине које прскају по области, брзо нарушавајући здравље Преживелих све док су у њему. Она такође оставља локвицу слузи након смрти. Што се играч дуже задржава у киселини, брже му опада здравље.[29][30]
 • Jockey: Заражени који скаче на леђа Преживелог и усмерава га у друге заражене или опасности по животну средину (нпр. Пљувачка киселина), док се канџама хвата по глави играча док играч не буде онеспособљен, убијен или џокеј не буде одгурнут.[31][32][33][34][35]

The AI Director 2.0[уреди | уреди извор]

Као и у првој игри, систем вештачке интелигенције назван AI Director покреће игру тако што процедурално ствара непријатеље, оружје и предмете на основу перформанси играча током било које кампање. У Left 4 Dead 2, AI Director је побољшан како би подстакао више учешћа играча, приморавајући играче да кроз тешке таласе зомбија дођу до безбедног. Такође има могућност да мења елементе нивоа, као што су постављање зидова, распоред нивоа, осветљење и временски услови, чинећи сваку сесију играња јединственом.[3] Директор сада награђује играче за дуже или теже путеве кроз сваку епизоду обезбеђујући корисну опрему, као што су специјални пакети муниције или оружје вишег нивоа.[4]

Прича[уреди | уреди извор]

Преглед[уреди | уреди извор]

Као и његов претходник, Left 4 Dead 2 је смештен након светске пандемије болести под надимком „Зелени грип“, која брзо трансформише људе у створења налик зомбијима и мутиране облике који показују екстремну агресију према незараженим бићима. Неколико људи је имуно на болест, док неки од оних који су заражени немају симптоме. Агенција за цивилне хитне случајеве и одбрану (CEDA) и америчка војска стварају сигурне зоне како би покушале да евакуишу што више преживелих. Left 4 Dead 2 уводи четири нова преживела: Коуча, Елиса, Ника и Рошел, који су имуни на болест и имају индивидуалне позадине које се пружају кроз дијалог ликова.[36][37][38][39] Иако је игра замишљена као наставак оригинала, која се дешава недељу дана након почетка прве игре, Валв је одлучио да створи нову групу преживелих због промене локације.[40] Као и прва игра, пет кампања у Left 4 Dead 2 одвија се у низу приче.[41] Смештен на Дубоки југ, прича почиње у Савани, Џорџија, а завршава се у Њу Орлеансу, Луизијана.[3][4] Четворо преживелих морају да се пробију кроз хорде заражених, користећи сигурне куће на путу да се одморе и опораве како би дошли до места извлачења.

Ликови[уреди | уреди извор]

Left 4 Dead 2 садржи нову екипу од четири људска преживела: Коуча (глас му је дао Чед Колман), здепастог средњошколског фудбалског тренера са болесним коленом (иако то не утиче на игру);[37][42] Ник (глас му је дао канадски певач Хју Дилон), песимистички коцкар и преварант;[38][43] Рошел (глас јој је дала Рошел Ајтес), помоћница у продукцији на ниском нивоу локалне телевизијске станице која је извештавала о пандемији;[36][44] и Елиса (глас му је дао Ерик Ладин), дружељубивог и причљивог сељачког механичара[45] који често прича о свом пријатељу Киту и њиховим бројним незгодама.[3][39] Поред четири лика за играње, Left 4 Dead 2 такође садржи два споредна лика у виду Витакера (глас му даје Дејтон Кели), власника продавнице оружја и Вирџила (глас му даје Рендал Њусом), капетана чамца из Кајуна који се појављује (само глас) у последње три кампање у игри. Два војника која се чују на последњој мапи The Parish, а гласове су дали Боб Гантер и Бил Хагинс, заокружују NPC екипу.

Прича[уреди | уреди извор]

The Sacrifice се дешава пре главних догађаја Left 4 Dead 2 и после догађаја из истоименог стрипа. На крају прве игре, оригинални преживели — Бил, Френсис, Луис и Зои — стижу у град Рејфорд у луци у Џорџији како би потражили чамац који их може одвести до Флорида Киз.[46] Након што пронађу адекватну једрилицу, преживели морају ручно да покрену генераторе како би подигли мост кроз који ће њихов чамац проћи.[47] Један преживели (канонски Бил) жртвује се да би покренуо генератор када се искључи, како би остали могли да дођу на сигурно. Ово је крај Билове приче у серији видео игрица Left 4 Dead.[48]

Left 4 Dead 2 се отвара у Dead CenterСавани, Џорџија), где се четворо преживелих налазе напуштено на крову хотела од стране спасилачких хеликоптера. Одлучују да крену ка локалном тржном центру, где се налази друга CEDA тачка за евакуацију. Након кратког сусрета са власником продавнице оружја, Витакером, преживели откривају да је тржни центар преплављен, а да су сви агенти CEDA-е такође постали или мртви или заражени. Елис помаже групи да користе ауто за продају да изађу из тржног центра и отпутују према Њу Орлеансу, за који се прича да је последњи град у Америци.

The Passing се одвија између Dead Center и Dark Carnival, и након догађаја кампање The Sacrifice. Преживели стижу до моста у Рејфорду, где сусрећу Френсиса, Луиса и Зои.[49] Како треба да пређу мост да би наставили, Преживели морају да нађу други пут да допуне генератор гасом. Након што се пробијају кроз свадбени пријем (заједно са младом вештицом),[50] улице и историјски обилазак испод реке,[51] они се поново сусрећу са првобитним преживелима, који помажу покривањем групе док пуне генератор и спуштају мост када се напуни.

На почетку кампање Dark Carnival, четворо преживелих проналазе аутопут испред њих потпуно блокиран одбаченим возилима и приморани су да путују пешке кроз напуштени (али још увек оперативни) забавни парк. Након што су стигли до стадиона у парку, Коуч смишља план да искористи светлосну емисију великих размера на концертној бини, коју је напустио рок бенд под називом The Midnight Riders, како би сигнализирао пилоту хеликоптера за спас. Након што су спашени, касније откривају да је њихов пилот заражен. Када пилот почне да их напада, Ник је приморан да га убије (што понавља сличну ситуацију у Left 4 Dead),[52] узрокујући да се хеликоптер сруши у залив, што делује као окружење за Swamp Fever. Пробијајући се кроз мочваре, група наилази на срушени авион, мртве војне падобранце и изолована мочварна села која су се борила против заражених, али су на крају прегажена. Након што су јутро провели борећи се кроз мочвару, група стиже до виле на плантажама и успоставља радио везу са Вирџилом, капетаном чамца Кајуна који им може помоћи; међутим, његовом броду почиње да понестаје дизел горива на путу за Њу Орлеанс.

Како се приближава буран ураган (титуларна Hard Rain у наредној кампањи), преживели излазе на обалу у Дукателу у Мисисипију, након чега пролазе кроз напуштену (и вештицама заражену) млин шећерне трске до бензинске пумпе да набаве дизел гориво,[53] и врате се да сигнализирају Вирџилу помоћу неонског натписа ресторана ланца хамбургера.[54] У последњој кампањи, The Parish, Виргил оставља групу у Њу Орлеансу, где изгледа да војска евакуише цивиле преко моста. На путу до тамо, њих четворица откривају да је град препун заражених и да војска заправо напушта град.[55] Група успева да стигне до моста, где ступа у контакт са војском. Судећи по њиховом дијалогу, војни пилоти сумњају да су преживели „носачи“, слични оригиналним преживелима из Left 4 Dead. Након што обезбеде свој хеликоптер за спасавање, преживели се спуштају и прелазе мост, бежећи хеликоптером баш када је мост уништен. Иако је судбина преживелих након овог тренутка остала нејасна, писац игре Чет Фалишек изјавио је у интервјуу из 2009. да је војска одвела преживеле на крузерима на Карибе у покушају да побегне од инфекције.[56][57]

Развој[уреди | уреди извор]

Развој за Left 4 Dead 2 почео је убрзо након објављивања прве игре—после кратке паузе—на основу идеја развојног тима да се следећа игра буде „већа и боља“.[3][58] Игра је добила кодно име „Carnation“ како би се спречило откривање њених детаља пре званичног објављивања;[59] Валв је такође разматрао нови наслов за игру, Back 4 More, иако су га на крају одбацили за Left 4 Dead 2.[тражи се извор]

Чет је изјавио да ће прича Left 4 Dead 2 истражити више света игре и да је Валв створио пуну причу о узроцима и последицама пандемије инфекције, укључујући термине које су користили за AI Director.[59] Свака кампања је намерно дизајнирана са другачијим осећајем; међутим, свих пет кампања је истовремено зацртао цео тим како би се обезбедио ток нарације и осигурала јединственост сваке кампање.[60] Тим је користио речник Left 4 Dead који је развијен да опише дизајн нивоа и ток унутар игре како би обезбедио заједнички језик за развој нивоа.[60]

Left 4 Dead 2 садржи око 7.800 јединствених линија дијалога, што је повећање од 40% у односу на Left 4 Dead.[61] Писци су осмислили ликове и одабрали одговарајуће гласовне глумце који су имали природне акценте за своје реплике и дозволили глумцима слободу да помогну у аутентификацији улога. Они би присуствовали сесијама снимања за гласовне глумце и омогућили им да додају своје реплике за своје ликове, често добијајући нове идеје за касније снимање дијалога ликова, посебно у случају Елиса (глас му је дао Ерик Ладин) и Ника (Хју Дилон).[62] Рендал Њусом, глас капетана чамца Вирџила, био је локални глумац из Луизијане који је природно говорио кејџунски и помогао да се улога улепша боље него што су писци могли.[62] Фалишек је желео да укључи жену која је "без бесмислица" из Одељења за моторна возила, али овај лик није успео.[59] Програмери су тражили од неколико бендова да их укључе у игру: Depeche Mode је реаговао жељно и дозволио Валву да користи своју музику и друге слике у игрици, као што је Рошелина мајица.[63]

Приликом представљања нових Заражених, развојни тим је морао да размотри како ће се нове способности спојити са постојећим Зараженим и свим променама које су на њима направили.[60] Једна одбачена идеја за новог Зараженог укључивала је „Leaker“; створење би, када би претрпело штету, испало изливе гнуса на преживеле, а затим би могло да самодетонира као Бумер. Међутим, овај пожртвовни чин би преживелима дао времена да побегну, па је идеја одустала, иако су карактеристике Leaker-а уграђене у Spitter-а.[60]

У развоју, програмери су желели да пронађу начин да обезбеде више варијација и визуелних ефеката за играче, иако су већ били оптерећени ограничењима меморије на Иксбокс 360 за Left 4 Dead. Један од кључних фактора развоја било је препознавање начина да се створи веће варијације у изгледу обичних заражених кроз низ задатака моделирања и приказивања. Једноставне промене основне геометрије модела, било главе или тела, са резултујућим ефектима на мапирање текстуре биле су једно од начина да се креирају очигледне варијације. Друго средство је створено коришћењем различитих текстура главе заједно са разним картама крви и прљавштине, и слично различитим ранама нанете на текстуру тела. Коначно средство за промену тона коже и одеће коју носе заражени. Као резултат тога, један заражени модел може имати до 24.000 варијација у игри. Ово је омогућило Валву да ефективно задржи само два до шест уобичајених заражених модела језгра у меморији за сваки ниво, остављајући само јединствене заражене за сваку кампању и посебне заражене као сопствене јединствене моделе. Као резултат тога, употреба меморије за заражене је опала за 50%.[61] Валвови програмери су такође тражили како да боље представе штету коју су играчи нанели зараженима тако што су приказали нанете ране на одговарајућој локацији и на начин заснован на оружју које се користи, омогућавајући укључивање отпорнијих заражених створења у напредне режиме игре. Они су то симулирали у Left 4 Dead тако што су имали пет могућих модела ликова који би били резултат фаталног напада, али су сматрали да би то могло да се унапреди даље. Већ ограничен проблемима са меморијом на Иксбокс 360 који су спречили даље варијације на основним зараженим моделима, тим је осмислио систем коришћења текстура са провидностима у комбинацији са елипсоидним уклањањем из било ког модела зараженог карактера да би симулирао ране, уз неколико поједностављених графичких процеса како би се избегло опорезивање система рендеровања. Ово је омогућило тиму да симулира до две такве ране на сваком инфицираном користећи само 13% меморијских ресурса базираног система у Left 4 Dead.[64]

Још један визуелни аспект који је Валв тим истражио је приказивање воде, посебно у кампањи „Swamp Fever“, која се одвија углавном у великом мочварном подручју. Валв је открио да ће рани тестери играња бити збуњени са великом мапом прекривеном дрвећем, али додавањем наговештаја кретања воде у правцу у ком треба да иду, дошло је до значајног смањења броја играча који се губе на мапи. Мапе воде су креиране коришћењем алата за 3Д анимацију Houdini на његовим пејзажним мапама да би се креирали реалистични обрасци тока воде као површинске карте. Ове површинске мапе су затим примењене на „текући“ начин уместо на начин померања који је коришћен у претходним играма. Ови ефекти воде су додатно проширени за следећу Валвову игру, Portal 2.[65]

Доуг Ломбарди, потпредседник маркетинга за Валв, приметио је да ће SDK објављен за Left 4 Dead такође бити компатибилан са Left 4 Dead 2.[66]

Промоција[уреди | уреди извор]

Компјутерски и Иксбокс 360 играчи који су унапред наручили Left 4 Dead 2 преко продаваца који су учествовали, добили су рани приступ демо игрици, која је објављена 27. октобра 2009. за Xbox Live и 28. октобра 2009. за компјутерске играче, као и ексклузивна бејзбол палица као оружје које се користи у игри.[67][68] Наручивање компјутерске верзије игре унапред преко Стима мреже такође откључава Билову беретку из Left 4 Dead за употребу у компјутерској верзији Team Fortress 2.[69] Такође, када особа купи игру и покрене Team Fortress 2, добиће тигањ као оружје за борбу и Елисов шешир као шешир у игри. Демо је постао доступан за све кориснике компјутера и Xbox Live Gold-а 4. новембра 2009. године, а Xbox Live Silver корисници су добили приступ 11. новембра 2009.[70] Демо приказује прве две мапе у кампањи "The Parish".

Дана 5. октобра 2009, Валв је објавио да ће Left 4 Dead 2 бити промовисан са 25 долара милиона рекламних кампања, премашујући 10 долара милиона који су подржали Left 4 Dead. Кампања укључује телевизијске рекламе током спортских догађаја, на билбордима и часописима; и агресивније оглашавање за Европу.[71]

Издање и ажурирања[уреди | уреди извор]

Left 4 Dead 2 је објављен на Стиму 16. новембра 2009.[72] Малопродајне копије су постале доступне неколико дана касније, у зависности од земље.[73]

У марту 2010, Валв је најавио да ће донети платформу садржаја Стим на Mac OS X рачунаре; заједно са њим, Стим ће обезбедити изворне верзије постојећих Валв игара укључујући Left 4 Dead 2 и његовог претходника. Игре ће подржавати игру на више платформи, омогућавајући Mac играчима да играју заједно са компјутерским играчима на истим серверима, а такође ће бити део њихових Steam Play унакрсно компатибилних и Steam Cloud наслова, омогућавајући играчу који је купио игру на једној платформи да бисте је бесплатно преузели и репродуковали на другој платформи.[74] Mac OS X клијент је објављен 5. октобра 2010.

Са увођењем Линукс клијента за Стим, Валв је потврдио да ће Left 4 Dead 2 бити развијен за Линукс.[75][76] Линукс верзија Left 4 Dead 2 објављена је 3. маја 2013.[77]

Дана 25. децембра 2013. Валв је бесплатно објавио игру за нове играче. Божићно ажурирање је такође укључивало специјално достигнуће под називом „Дух божићног поклона“, које се додељује ветеранским играчима који су помогли играчима за бесплатне празнике да преживе у режиму кампање игре.[78]

Садржај који се може преузети[уреди | уреди извор]

Дана 14. децембра 2009. Валв је најавио прву ДЛЦ верзију за Left 4 Dead 2, „Тхе Пассинг“. [79] [80] Иако је првобитно планирано да буде објављен негде у марту 2010, „The Passing“ је објављен 22. априла 2010.[81] Садржај кошта 560 Microsoft Points-а (6,99 УСД) за Иксбокс 360[80] и бесплатан је за компјутерске и Mac кориснике.[82] Кампања, која се одвија између кампања „Dead Center“ и „Dark Carnival“, укључује глумачку екипу Left 4 Dead 2 која се састаје са тројицом преживелих из оригиналног Left 4 Dead. Нова група сазнаје да се четврти првобитни преживели, Бил, жртвовао да би дозволио својим друговима да безбедно наставе даље. Наслов „The Passing“ може се тумачити на више начина; до Билове смрти, кратког пролазног сусрета између две групе, и прве групе преживелих која „преноси бакљу“ следећој.[83]The Passing“ садржи референце на друга дела на тему зомбија, укључујући игре Dead Rising (2006)[84] и Plants vs. Zombies (2009),[85] и филм 28 дана касније (2002).[86] Додатак такође садржи два нова оружја, митраљез М60 који постаје неупотребљив када понестане муниције, и палицу за голф за борбу прса у прса.[80]

Преднаставак за „The Passing“, под називом „The Sacrifice“, објављен је 5. октобра 2010. године, као додатак за Left 4 Dead и Left 4 Dead 2. Овај преднаставак повезује причу оригиналне игре, приказујући догађаје који су довели до сусрета две групе преживелих у „The Passing“ са тачке гледишта ликова из Left 4 Dead. Међутим, играчи могу да бирају који ће се лик жртвовати да би остали безбедно наставили даље, а не само канонски избор Била.[87] Валв је такође обезбедио комплетну кампању „No Mercy“ из Left 4 Dead као Left 4 Dead 2 кампању, која се може играти са оригиналним Преживелима из Left 4 Dead. Иако су мапе скоро идентичне њиховом изгледу у Left 4 Dead, „No Mercy“ у Left 4 Dead 2 садржи сва побољшања наставка, укључујући нова Special Infected, Uncommon Infected, оружје за прса у прса, додатно оружје и могућност употребе нових режима игре, укључујући Mutations и Scavenge мод.[87]

Додатни пакет садржаја за преузимање који је креирала заједница, под називом „Хладни ток“, објављен је 24. јула 2012. за Иксбокс 360 и компјутер.[88][89] Валв је најавио да је почело тестирање на Иксбокс 360, као и на свим оригиналним мапама Left 4 Dead преко L4D блога. Садржај је у јавној бета верзији, доступан играчима за тестирање и прикупљање података о свим питањима, са потпуним датумом објављивања 24. јула.[90] Дана 24. јула објављено је да Валв није послао пакет садржаја за преузимање Мајкрософту. 1. августа 2012. објављено је да ће Cold Stream бити доступан за Иксбокс 360 3. августа по цени од 560 MSP (6,99 долара).[91]

Сценарио направљен у заједници, „The Last Stand“, објављен је 24. септембра 2020. уз Валвову дозволу као званично ажурирање игре.[92][93] Ажурирање укључује нову кампању истог имена, преко двадесет нових мапа за преживљавање и неколико разних промена у игри. Водитељи пројекта заједнице радили су на нивоима и представили су идеју Валву око 2019. године, али у то време, студио је био у завршној фази завршетка Half-Life: Alyx, али је тиму дао дозволу да настави оно што је био ради, укључујући обезбеђивање мапе окружења светионика (порекло назива „The Last Stand“) која је коришћена у оригиналном Left 4 Dead као ексклузивна мапа у режиму преживљавања. Када је Alyx углавном био завршен, чланови из Валва су одвојили време да прегледају стање пројекта и били су импресионирани његовим стањем. Валв је накнадно пружио минималну техничку подршку у смислу подршке Source погона, остављајући тиму заједнице да се побрине за остало.[94]

Повезани садржај у другим играма[уреди | уреди извор]

Предложени пакет садржаја и увезивање за хорор филм из 2012. Колиба у шуми је био у изради, али је пројекат распуштен након што је оригинална продуцентска кућа филма, МГМ, поднела захтев за банкрот. Режисер филма, Дру Годард, прокоментарисао је шта би могао да садржи садржај за преузимање, рекавши: „Игра ће бити невероватна. Моћи ћете да играте и у горњој Cabin in the Woods и у доњем 'facility' свету са свим чудовиштима. Верујте ми, МРЗИМ све видео игрице засноване на филмовима, увек су безвезе, али пребацивање Cabin у Left For Dead ми се чинило као право решење. Боли ме што се то није догодило." Валв је дозволио филмским ствараоцима да укључе шефове Left For Dead 2 као чудовишта која ће населити неке од сцена у филму упркос неуспелом пројекту.[95][96]

Дана 4. априла 2013. Resident Evil 6 crossover ДЛЦ је објављен за компјутерску верзију. Додаје главне ликове и два чудовишта из Left 4 Dead 2 у компјутерском ексклузивни режим The Mercenaries: No Mercy у Resident Evil 6. Такође три чудовишта из Resident Evil 6 су додата као замена скинова постојећим чудовиштима на компјутерској верзији Left 4 Dead 2.[97][98]

Дана 20. августа 2015, објављено је ажурирање за игру Zombie Army Trilogy, које је увезло осам преживелих из обе игре Left 4 Dead у ZAT.[99] 2021. године, ликови су додати у наставак игара Zombie Army 4: Dead War.[100]

Мутације[уреди | уреди извор]

Мутације су модификације у режимима игре Left 4 Dead 2 које се нуде сваке недеље након изласка „The Passing“; ови режими игре мењају услове игре.[82][101] Све мутације су сада доступне путем ажурирања, што их чини изборним у компјутерској верзији. У овом тренутку Валв је додао мутацију „Realism Versus“ игри као стални начин игре. Све мутације су постале доступне за Иксбокс 360 кориснике са издањем Cold Stream-а.

Подршка за модификације заједнице[уреди | уреди извор]

Слично Left 4 Dead и другим игрицама заснованим на Source погону, одређени број играча је конструисао нове мапе, кампање и друге варијације за Left 4 Dead 2, подржане од стране Валва преко свог софтверског комплета за развој игре.[102] Са комплетом, играчи су пронашли начине да укључе оригиналне кампање Left 4 Dead у Left 4 Dead 2.[103] Играчи су такође пронашли начине да повећају број преживелих до 16, дуплирајући графику за постојеће преживеле ликове по потреби.[104] У августу 2010. године, Валв је најавио да ће промовисати одабране мапе које генерише заједница, једну сваке две недеље, и путем објава на блогу на њиховом званичном сајту, и тако што ће понудити мапу на више својих наменских сервера.[105] Валв је ажурирао игру у јануару 2013. како би укључио подршку за Steam Workshop, омогућавајући корисницима да креирају и деле нове сценарије, мапе, ликове и оружје, и да креирају промене сличне мутацији које се могу применити на постојеће мапе.[106][107] Још један печ у фебруару 2013. увела је нови систем скриптовања, проширени систем мутација, који програмерима даје више контроле и могућности за креирање нових мутација које се могу играти на било којој мапи или за прилагођавање понашања у одређеним кампањама; једна таква Мутација коју је креирао корисник ствара искуство слично Зомби режиму у Call of Duty: Black Ops II, омогућавајући играчима да купују оружје и барикаде како би се борили против таласа зомбија.[108]

Аркадна верзија[уреди | уреди извор]

Јапанска аркадна кабинет верзија L4D2 под називом Left 4 Dead: Survivors (Left 4 Dead: 生存者たち, (Seizonshatachi)) је развијена и издата под лиценцом од стране Taito-а у децембру 2014. Аркадна верзија је садржала јединствену шему контроле миша и слушалице, ексклузивне маске и оружје, онлајн и локалну повезану игру и јединствене ограничене онлајн догађаје (са онлајн сервисом који се завршава 2017). Заплет и игра остају углавном непромењени у односу на L4D2, поједностављени и модификовани за временски ограничено аркадно окружење. Игра такође садржи четири ексклузивна преживела која замењују оригиналне преживеле: Haruka Hirose (広瀬遥, Hirose Haruka) (глас јој је дала Ајане Сакура), јапанску ученицу која посећује Америку на школском излету; Yuusuke Kudou (工藤佑介, Kudō Yūsuke) (глас му је дао Риуичи Кијима), јапански студент на одмору; Sara Kirishima (霧島沙良, Kirishima Sara) (глас Мијуки Саваширо), полу-јапанац, полуамерички туристички водич; и Blake Jordan (ジョーダンブレイク, Jōdan Bureiku) (глас му је дао Хиденори Такахаши), амерички бармен и војни ветеран.[109]

Такмичарска заједница и турнири[уреди | уреди извор]

На компјутеру, оригиналну конкурентску модификацију под називом "Confogl", креирао је члан заједнице ProdigySim.[110] То је сада мутација која се може играти укључена у игру.[111][112][113] Confogl је скуп правила за такмичење Left 4 Dead 2 у односу на који стандардизује одређене елементе и мења дистрибуцију предмета и оружја. Нагиње вагу према зараженима.[114] Турнири су се одржавали коришћењем Confogl модификације, као што је CEVO турнир.[115]

Пријем[уреди | уреди извор]

 

Критички пријем
Оцена агрегатора
АгрегаторОцена
Metacritic89/100[116][117]
Оцене рецензената
ПубликацијаОцена
Destructoid9.5/10[118]
Edge9/10[119]
Eurogamer9/10[120]
Game Informer9.5/10[121]
Game RevolutionB[122]
GameSpot9/10[123]
GameSpy4.5/5 звездица[124]
GamesRadar4.5/5 звездица[125]
IGN9/10[126]
VideoGamer.com9/10[127]

Left 4 Dead 2 је добио „генерално повољне критике“ на обе платформе према вебсајту Метакритик агрегатора рецензија. Новинари игре похвалили су измене које су направљене са новим хладним оружјем и ватреним оружјем, нове стратегије уведене кроз нове специјалне заражене, као и детаље о јужном локалитету и појединачним кампањама у поређењу са кампањама прве игре. Ars Technica је похвалила могућност поновног играња игре и пажњу посвећену сваком детаљу.[128] Libération је такође похвалио игру, коментаришући да је Валв био један од последњих студија за игре који је направио игре намењене хардкорним компјутерским играчима.[129] IGN је сматрао да је игра побољшана у односу на прву у сваком погледу и да свако коме се допадају концепти које је увела прва игра треба да купи другу. Eurogamer је такође похвалио игру, сматрајући да је „препуна личности“. Left 4 Dead 2 је добио награду за најбољу Иксбокс 360 игру на Spike Video Game Awards 2009. године . Игра је номинована за „Изузетно достигнуће у инжењерству игре“, „Изузетно достигнуће у онлајн игрици“ и „Акциона игра године“ награде за интерактивна достигнућа (сада познате као D.I.C.E. Awards) Академије интерактивних уметности и наука.[130] Године 2016. освојио је награду „Better With Friends“ на првим Steam Awards.

Техничка питања[уреди | уреди извор]

Верзија игре за Иксбокс 360 је при лансирању примећена због озбиљних проблема са кашњењем и успоравањем у режимима игре на мрежи, а већина долази од коришћења наменских сервера игре. Према Валву, ови проблеми су настали због неочекивано великог броја играча на мрежи на Xbox LIVE-у.[131] То је убрзо поправљено након објављивања променом инфраструктуре сервера и додавањем нових наменских сервера.[131]

Продаја[уреди | уреди извор]

Процене продаје Left 4 Dead 2 пре објављивања биле су позитивне. Од јула 2009. Left 4 Dead 2 је био на првом месту по намери куповине од свих надолазећих игара, са 9 од 10 анкетираних који су изјавили да ће купити игру.[132] Према Ломбардију, наруџбине у претпродаји за наставак у року од месец дана након објаве биле су двоструко веће него за Left 4 Dead у исто време у односу на датум објављивања.[133] У саопштењу за јавност од 5. октобра 2009. Валве је објавио да, на основу јачине преднаруџби, очекују да ће Left 4 Dead 2 бити најбрже продавани производ у историји компаније, са продајом игре пре издања у просеку 300% већом него Left 4 Dead.[71] У интервјуу у новембру 2009. Чет Фалишек је тврдио да је број претпродаја Left 4 Dead 2 четири пута већи од оригиналне игре.[134]

Дана 1. децембра 2009. Валв је известио да је више од два милиона малопродајних примерака Left 4 Dead 2 продато за две недеље, што представља „више него дупло“ више од продаје оригиналне двонедељне првенац игре.[135] Према NPD Group, Иксбокс 360 верзија је била пети најпродаванији малопродајни наслов за конзоле у новембру 2009, са преко 744.000 продатих примерака.[136]

У фебруару 2010. Electronic Arts, малопродајни дистрибутер Left 4 Dead 2, открио је да је игра до сада продата у 2,9 милиона у малопродаји[137] док је Forbes писао да је у продавницама продато више од 4 милиона примерака 2009.[138]

Током две недеље у јулу 2010. године, око 12.000 власника Call of Duty: Modern Warfare 2 грешком је забрањено од стране Валвовог система против варања. Они који су погођени добили су бесплатну копију игре или додатни примерак да пошаљу као поклон.[139][140][141]

Дана 10. маја 2011. Даг Ломбарди је поменуо да је свака од игара Left 4 Dead продата у три милиона примерака на Иксбокс 360[142] У септембру 2012, Фалишек је у интервјуу за VG247 рекао да је серија укупно продата у преко 12 милиона.[143] Игра је понуђена бесплатно на један дан на Стиму током Божића 2013.[144][145]

Контроверзе[уреди | уреди извор]

Left 4 Dead 2 је био централно питање у бројним критичким дискусијама у вези са тимингом и његовим графичким и зрелим садржајем. Џон Вокер са вебсајта за игре у Великој Британији Rock, Paper, Shotgun теоретизирао је да је то због већих очекивања од Валва, с обзиром на перцепцију његовог статуса као лидера у индустрији.[146]

Бојкот[уреди | уреди извор]

Викенд након најаве игре на Е3 конвенцији 2009., неки играчи Left 4 Dead позвали су на бојкот Left 4 Dead 2 и формирали Стим заједницу под називом „L4D2 Boycott (NO-L4D2)“ која је нарасла на преко 10.000 чланова крајем тог викенда,[147] и достигао више од 37.000 отприлике месец дана касније.[148][149] Поред недостатка даљег садржаја Left 4 Dead, они су били забринути због ликова, визуелних приказа и музике приказаних у Е3 демонстрационом видеу, сматрајући да су неприкладни за естетику прве игре и да је објављивање наставка убрзо након тога прва игра би разбила заједницу.[147][150][151]

Као одговор на ове жалбе, Валв маркетер Даг Ломбарди изјавио је да најава Left 4 Dead 2 на Е3 не треба схватити као назнаку да Валв више неће подржавати прву игру.[148][152] Замолио је заједницу да „мало [им] верује и рекао им да, иако је њихов тим био нестрпљив да добије нови материјал играчима Left 4 Dead, утврдили су да би наставак био најбоља опција из неколико разлога:[66] потражња за новим кампањама, непријатељима и оружјем није могла бити задовољена као једноставан ДЛЦ;[66] и Фалишек и вођа пројекта Том Леонард су открили да се превише садржаја ослања један на другог, што отежава издавање инкременталних печова у истом стилу као Team Fortress 2;[58][59] развојном тиму се допала идеја да се садржај претвори у наставак који ће бити објављен годину дана изласка Left 4 Dead.[58] Фалишек је навео да је Њуел био скептичан према идеји када је тим изнео наставак, али је ипак дозволио да пројекат прође.[59]

У септембру 2009. Валв је одвео два најистакнутија члана групе за бојкот на Валв, како би тестирали Left 4 Dead 2; њих двоје су сматрали да је наставак добро урађен.[153] Овај догађај, кроз низ преписки направљених у шали, убрзо је довео до тога да су Валвов Гејб Њуел и дизајнер Ерик Џонсон одлетели у Аустралију да посете „Joe W-A“, Left 4 Dead модер. Њуел је у шали известио да Валв "бојкотује" Џоов нови мод за игру када је Џо питао када ће бити пребачен у Валв на исти начин као и бојкотери Left 4 Dead 2, али је хировито понудио да ако Џо плати да га одвезе до земље, он би је погледао. Џо је успео да прикупи потребна средства, 3.000 УСД, путем донација преко свог вебсајта, иако је на крају Њуел сам платио путовање, а Џоове прикупљене донације су ишле у добротворну организацију Child's Play.[154][155]

Дана 14. октобра 2009. иницијатори групе за бојкот објавили су да су прекинули свој бојкот и да затварају групу од преко 40.000 јер је Валв задржао обећање о додатном садржају и исправкама за Left 4 Dead, као што је недавно издање кампања „Crash Course“. Ови играчи су такође веровали да је сама група, која је изгубила своју сврху, сада коришћена само за вређање Валва, њиховог особља и других играча.[156] У видео интервјуу објављеном 29. октобра 2009., Гејб Њуел је рекао, „за људе који су се придружили Бојкот Групи на Стиму... они заправо наручују производ у претпродаји по вишој стопи од власника Left 4 Dead 1 који нису у бојкоту“.[157]

Насловна слика[уреди | уреди извор]

Валв је био приморан да измени своју оригиналну насловну слику за игру од стране ESRB-а; на оригиналној слици је приказана рука серије са откинутим малим прстом, прстењаком и палцем, којима би тако остали кажипрст и средњи прст. Сматрало се да је то превише експлицитно и да би умирио ESRB, Валв је променио слику тако да су прсти уместо тога били само савијени уназад, али је компанија и даље могла да укључи откинути палац у свим регионима осим у Јапану и Немачкој, где је морао бити цензурисан.[6]

Насловница је додатно промењена за објављивање у Уједињеном Краљевству, пошто се знак са два прста са позадинском страном шаке окренутом према гледаоцу сматра увредом; на насловници у Уједињеном Краљевству је рука окренута у супротном смеру како би се то избегло, што је уместо тога чини оптимистичнијим гестом за „победу“.[158]

Оптужбе за расизам[уреди | уреди извор]

Вили Џеферсон из Houston Chronicle, након што је видео почетни промотивни материјал за игру, сматра да је неколико заражених „изгледа да су Афроамериканци“ што имплицира расистички приступ игри, а такође је приметио да је „постављање игре у граду који била је сцена мртвих, надувених тела која су плутала поред" неколико година након удара урагана Катрина био је "лош позив".[159] Фалишек је, коментаришући Џеферсонове тврдње, ту претпоставку сматрао „потпуним лудилом“ и прокоментарисао да су заражени мешавина свих раса и да верзија игре Њу Орлеанса „није цигла за циглу репрезентација“ града и нису покушавали да дају било какву изјаву о томе са игром.[160][161] Писац за Kotaku сматрао је да Џеферсон „чини ми се да бира борбу тамо где је нема“.[162] Други су приметили да изглед заражених Афроамериканцима једноставно одражава расну разноликост Њу Орлеанса.[163]

Аустралијска забрана и укидање забране[уреди | уреди извор]

Left 4 Dead 2 је одбио класификацију у Аустралији од стране Канцеларије за класификацију филма и књижевности (ОФЛЦ). Није успео да добије оцену МА15+, највећу могућу оцену за видео игре у Аустралији у време објављивања. Ово је спречило продају оригиналне игре у земљи.[7] У свом извештају, ОФЛЦ је навео разлог за одбијање класификације као „реално, френетично и немилосрдно насиље“.[164] Међутим, мали број чланова одбора ОФЛЦ-а је веровао да би игра могла да заслужи оцену МА15+ која је коришћена за објављивање првог Left 4 Dead. Очекивало се да би се игре могле извршити измене како би се омогућило да се игра класификује као МА15+ и да се тако прода у Аустралији.[165] И Ломбарди и Њуел су били "изненађени" одбијањем класификације.[166][167] Валв је уложио жалбу на одлуку ОФЛЦ-а око недељу дана након што је обавештен о пресуди, упоређујући наставак са претходним, који је био класификован као МА15+, и зреле оцене које је наставак добио од сличних рејтинг организација широм света.[168] Међутим, пошто је процес жалбе, за који се очекивало да се заврши 22. октобра, био близу планираног датума објављивања, Валв је поднео модификовану верзију игре за класификацију која се бави забринутошћу коју је ОФЛЦ навео.[167] Ову верзију, која више није садржавала слике „декапитације, раскомадања, детаља рана или гомиле мртвих тела“, ОФЛЦ је класификовао као МА15+, што је омогућило издавање игре у Аустралији, иако су се Валв и Electronic Arts и даље надали да ће имати преферирана, неизмењена верзија коју је ОФЛЦ класификовао за објављивање.[169] Жалбу на одлуку о одбијању класификације на неуређену верзију игре спровео је независни одбор за ревизију класификације, што је резултирало одржавањем претходне одлуке о одбијању класификације. Одбор за преиспитивање класификације навео је „недовољно разграничење између приказа ликова зомбија и људских фигура“ као један од кључних фактора у одбијању класификације.[170]

Одбијање класификације Left 4 Dead 2 као и за друге недавне игре као што су Fallout 3 (од тада је поново оцењена МА15+ и има исту верзију као и друге земље) и Aliens vs. Predator (од тада се жалио и поново оценио МА15+ неограниченог), поново је покренуо дебату о тренутној забрани продаје и излагања видео игара за зрелу публику.[171] Средином децембра 2009, аустралијска влада је тражила јавно мњење о класификацији одраслих за видео игрице, упркос изјавама државног тужиоца Јужне Аустралије Мајкла Аткинсона који верује да ово питање утиче само на мањину грађана земље.[172] Након Аткинсонове одлуке да напусти генералног тужиоца да га замени Џон Рау, који се наводно залаже за рејтинг Р18+,[173] Валв је открио да, уколико закон буде усвојен, планирају да издају нецензурисану верзију Left 4 Dead 2 за компјутере у Аустралији.[174] Аустралијски савезни парламент усвојио је закон којим се дозвољава класификација Р18+ за видео игрице 1. јануара 2013.[175] и Валв је изјавио да ће истражити законске опције за поновно подношење нецензурисане верзије Left 4 Dead 2 након ове промене.[176]

Дана 29. августа 2014. године, нецензурисана верзија је рекласификована у Р18+, ефективно укидајући забрану игре, пет година након првобитног издања, а Валв је додао доступност за прелазак на нецензурисану верзију као садржај за преузимање за кориснике који су купили игру пре промене оцене.[177]

Немачка забрана и одбрана[уреди | уреди извор]

Да би постигао највећу могућу оцену коју је дао немачки Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (Freigegeben ab 18 Jahren gemäß § 14 JuSchG, што значи „Ограничено за особе млађе од 18 година“), Валв је морао да оштро цензурише насилни садржај игре сличан аустралијска верзија. Међутим, међународну (а самим тим и нецензурисану) верзију индексирало је Савезно одељење за медије штетне за младе 1. децембра 2009. како би спречило продавце да је рекламирају или продају малолетницима. Дана 15. фебруара 2010. Amtsgericht Тиргартен је конфисковао све европске компјутерске верзије због кршења § 131 StGB (приказивање насиља), што значи да се не смеју продавати; међутим, и даље је легално увозити (уз ризик да дивљач буде заплењена од стране царине) и поседовати игру. Суд је рекао да игра банализује насиље због високе стопе убијања и експлицитног графичког приказа сакаћења. Такође су осетили снажан циничан став иза концепта игре.[178]

Дана 29. јануара 2021., нецензурисана верзија је објављена за Немачку након поновне процене немачких власти. Корисници у Немачкој који су купили игру могу да пређу на нецензурисану верзију као садржај за преузимање, слично као и аустралијски потрошачи.[179]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „News – Left 4 Dead and Left 4 Dead 2 Update Released”. Steam. Valve. 2010-10-05. Архивирано из оригинала 2012-06-17. г. Приступљено 2010-10-06. 
 2. ^ „Left 4 Dead 2 Beta is out of Beta!”. Valve. 2013-07-02. Архивирано из оригинала 2013-08-01. г. Приступљено 2013-08-06. 
 3. ^ а б в г д ђ Walker, John (2009-06-01). „Left 4 Dead 2: Exclusive RPS Preview”. Rock, Paper, Shotgun. Архивирано из оригинала 2012-04-10. г. Приступљено 2009-06-01. 
 4. ^ а б в „E3 09 Live Game Demos at GameSpot”. GameSpot. 2009-06-02. Архивирано из оригинала 2011-07-11. г. Приступљено 2009-06-02. 
 5. ^ Reilly, Jim (17. 6. 2009). „ESRB Made Valve Change Left 4 Dead 2 Cover”. IGN. Архивирано из оригинала 18. 4. 2021. г. Приступљено 7. 9. 2020. 
 6. ^ а б Pigna, Kris (2009-06-17). „Valve Changed Left 4 Dead 2 Cover to Appease ESRB”. 1UP.com. Архивирано из оригинала 2012-11-06. г. Приступљено 2009-06-17. 
 7. ^ а б Ramadge, Andrew (2009-09-17). „Left 4 Dead 2 refused classification in Australia”. news.com.au. News.com.au. Архивирано из оригинала 2011-07-27. г. Приступљено 2009-09-17. 
 8. ^ Ocampo, Jason (2009-07-09). „Left 4 Dead 1 & 2 Compared”. IGN. Архивирано из оригинала 2009-07-15. г. Приступљено 2009-09-25. 
 9. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Ellis: [throwing a pipe bomb] Hey! Chase this!' 
 10. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Nick: [throwing Boomer bile] Puke in the hole! [or] Fight amongst yourselves! 
 11. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Any. „Nick: [when a Survivor shoots him] You know, it's not all right that you are shooting me! [or] Stop! Shooting me isn't gonna get us anywhere! 
 12. ^ Faylor, Chris (2009-10-07). „Left 4 Dead 2's New Multiplayer Mode Revealed”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2009-10-10. г. Приступљено 2009-10-07. 
 13. ^ а б „EG Expo 2009 Developer Sessions: Left 4 Dead 2 Q&A” (Flash video). Eurogamer. 2009-11-03. Архивирано из оригинала 2009-11-05. г. Приступљено 2009-11-03. 
 14. ^ „Left 4 Dead 2's Realism Mode Is For True Players”. ScreenRant. 15. 5. 2020. 
 15. ^ McInnis, Shaun (2009-09-05). „Left 4 Dead 2 Updated Hands-On Impressions”. Gamestop. Архивирано из оригинала 2009-09-08. г. Приступљено 2009-09-07. 
 16. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Dead Center. „Nick: [when the group encounters Hazmat Infected] Are those guys fireproof? 
 17. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Dark Carnival, Stages 2-5. „Coach: [when the group encounters Clown Infected] That clown's attractin' zombies! 
 18. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: The Parish. „Coach: [when the group encounters Riot Infected] That zombie's got armor! I want armor! / Rochelle: Spin 'em around and shoot 'em in the back! 
 19. ^ McWhertor, Michael (2008-07-27). „Left 4 Dead 2 Has Bulletproof Zombies Too”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2009-07-27. г. Приступљено 2009-09-07. 
 20. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Coach: [hit by Boomer bile] Augh, shit! (or) What the - ?! (or) Blargh, dammit! / Nick: [hit by Boomer bile] I'm blind! (or) Ugh, dammit. I am covered in vomit...again.' 
 21. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Ellis: [when attacked by Hunter] Get him – OFF! (or) GET HIM OFF ME, DAMN IT! 
 22. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Coach: [when a Smoker "grabs" him] Hey! Where'm I gettin' dragged off to?! [...] / Nick: [choked by a Smoker] Shoot the tongue, shoot the tongue—! [...] / All Survivors: [coughing from smoke]' 
 23. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Ellis: [when the group encounters a Tank] Tank! Run! No, no, no, don't run—SHOOOOT! / Nick: [reloading during a Tank battle] Everyone shoot the Tank! 
 24. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Coach: [incapacitated and being attacked by the Tank] Can't y'all see this thing's beatin' the shit outta me?! (or) HEY! In case y'all didn't see it, I got a TANK on me! 
 25. ^ а б „Left 4 Dead Guide”. Valve. Архивирано из оригинала 2008-12-08. г. Приступљено 2008-12-12. 
 26. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Dead Center. „Nick: [when the group sees a Charger] One Arm! / Ellis: Hey, watch out, man! That thing charges! 
 27. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Ellis: [while being pounded by a Charger] Aw hell, it's poundin me to death! / Nick: [while being pounded by a Charger] Shoot the big guy poundin' me into the ground! 
 28. ^ „Left 4 Dead 2 - The Charger”. L4d.com. Архивирано из оригинала 2013-12-06. г. Приступљено 2013-07-26. 
 29. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Coach: [when gooed by a Spitter] Burnin' goo! / Ellis: [when gooed by a Spitter] Goddamn GOO! (or) What the hell...? Spittin' fire?! / Nick: [when gooed by a Spitter] I got hit by the burning goo shit! (or) Let's get outta the goo! / Rochelle: [when gooed by a Spitter] OW! Move! / Ellis: Yo, somebody's gotta kill that zombie spittin' shit! 
 30. ^ „Left 4 Dead 2 - The Spitter”. L4d.com. Архивирано из оригинала 2013-12-06. г. Приступљено 2013-07-26. 
 31. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. „Ellis: [when a Jockey rides him] Get this off my back! (or) This thing is ridin' me! / Rochelle: [when a Jockey rides her] I can't see! This thing is on me! 
 32. ^ „Left 4 Dead 2 - The Jockey”. L4d.com. Архивирано из оригинала 2012-01-12. г. Приступљено 2013-07-26. 
 33. ^ McWhertor, Michael. „Left 4 Dead 2 "Swamp Fever" Hands-On Impressions”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2009-07-26. г. Приступљено 2009-07-24. 
 34. ^ Totilo, Stephen (2009-09-05). „Left 4 Dead 2 Impressions: Jockeys and Swords”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2009-09-26. г. Приступљено 2009-09-30. 
 35. ^ Hicks, Jon (2009-08-06). „Left 4 Dead 2”. Official Xbox Magazine UK. Future Publishing (50): 30—35. 
 36. ^ а б Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Dead Center, Stage 1. „Rochelle: I was...down here covering a news story. I'm from Cleveland. / Ellis: Yeah? How d'you like our city so far? / Rochelle: Um...it's lively. / Ellis: Yeah. Well, it's normally a lot nicer when we don't have the zombies. 
 37. ^ а б Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Dead Center, Stage 3. „Coach: [as the group prepares to leave the saferoom] Keep an eye out for the evac center....Also, the food court. I am starvin'!' 
 38. ^ а б Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: The Passing, Stage 2. „Nick: [as the group passes through the tunnel] From one con man to another: five bucks for this? ...I tip my hat to you, Rayford. 
 39. ^ а б Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Dark Carnival, Stage 4. „Ellis: I ever tell you about the time my buddy Keith fell out [of] the rollercoaster? Yeah, he didn't drop far mind you, just onto the tracks; but the carnival people wouldn't stop the ride, 'cause all the other people paid good money, and Keith snuck on for free, so he had to dodge for like 20 minutes or so... / Coach: We ain't got time for this, Ellis. (or) Nick: Ellis. Is now the best time? (or) Rochelle: Ellis, sweetie, can this wait? / Ellis: Okay. 
 40. ^ „Interview: Valve's Doug Lombardi”. Joystiq. Архивирано из оригинала 2009-09-03. г. Приступљено 2009-09-07. 
 41. ^ „Kill Southern zombies with four new characters in Left 4 Dead 2”. Joystiq. Архивирано из оригинала 2009-06-11. г. Приступљено 2009-09-07. 
 42. ^ „Left 4 Dead 2 - Coach”. Архивирано из оригинала 4. 4. 2012. г. Приступљено 21. 9. 2012. 
 43. ^ „Left 4 Dead 2 - Nick”. Архивирано из оригинала 3. 4. 2012. г. Приступљено 21. 9. 2012. 
 44. ^ „Left 4 Dead 2 - Rochelle”. Архивирано из оригинала 4. 4. 2012. г. Приступљено 21. 9. 2012. 
 45. ^ „Left 4 Dead 2 - Ellis”. Архивирано из оригинала 4. 4. 2012. г. Приступљено 21. 9. 2012. 
 46. ^ Valve. Left 4 Dead (1 and 2). Valve. Level/area: The Sacrifice. „Bill: [answereing Francis' question about which boat to take] Nope. Gotta be a sailboat. / Louis: Why's that? / Bill: 'Cause we ain't stoppin' for gas! 
 47. ^ Valve. Left 4 Dead (1 and 2). Valve. Level/area: The Sacrifice. „Bill: If we're gonna take that [sail]boat downriver, we'll need to raise that bridge. 
 48. ^ Valve. Left 4 Dead (1 and 2). Valve. Level/area: The Sacrifice. 
 49. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: The Passing. „Coach: City of Rayford! They used to have a boiled peanut festival here! Aw, man, good memories... 
 50. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: The Passing, Stage 1. „Coach: [when the group reaches the wedding] Man, this here weddin' didn' end well. / Rochelle: Do they ever? [...] / Nick: [when the Witch Bride attacks] Here comes the bride! 
 51. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: The Passing, Stages 1 and 2. „Coach: [reading a sign for the Historic Rayford Under-The-River Tunnel Tour] "Historic Under-The River Tour". Hey, this could be pretty interestin'! / Nick: Trust me – that won't be the case. [...] / Coach: [entering the tour] Man, look at all this, ah...uh...aw, this tour is bullshit. / Nick: Toldja. 
 52. ^ Valve. Left 4 Dead. Valve. 
 53. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Hard Rain, Stage 2. „Coach: Whole lotta Witches 'round here...! (or) Nick: What the hell is with all the Witches...? (or) The Witches must really love sugar. 
 54. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: Hard Rain, Stage 5. „Nick: What are we supposed to signal him [Virgil] with? / Coach: If we fire up the Burger Tank sign, Virgil might see it. / Rochelle: Yeah, that might work. 
 55. ^ Valve. Left 4 Dead 2. Valve. Level/area: The Parish, Stage 4. „Rochelle: [when fighter jets start bombing the city] Something tells me they're not checking for survivors anymore. 
 56. ^ „Left 4 Dead 2 Interview: Chet Faliszek - Gamespot”. GameSpot. 2009-06-03. Архивирано из оригинала 2015-11-19. г. Приступљено 2009-12-05. 
 57. ^ „Left 4 Dead 2 Interview: Chet Faliszek - Gamespot”. YouTube. at 1:24. Архивирано из оригинала 05. 02. 2023. г. Приступљено 05. 02. 2023. 
 58. ^ а б в Remo, Chris (2009-06-03). „E3: Valve Talks Left 4 Dead 2's Quick Sequel Strategy”. Gamasutra. Архивирано из оригинала 2012-05-09. г. Приступљено 2009-06-06. 
 59. ^ а б в г д Kuchera, Ben (2009-06-04). „Before its time? Valve explains Left 4 Dead sequel to Ars”. Ars Technica. Архивирано из оригинала 2012-05-06. г. Приступљено 2009-06-04. 
 60. ^ а б в г „Interview with Valve's Chet Faliszek”. Official Xbox Magazine UK. 2010-01-12. Архивирано из оригинала 2012-04-15. г. Приступљено 2010-01-17. 
 61. ^ а б . Архивирано из оригинала|archive-url= захтева |url= (помоћ) |archive-url= захтева |archive-date= (помоћ). г.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ);
 62. ^ а б Reeves, Ben (2010-03-12). „Writer's Block: Portal 2 Writers Roundtable”. Game Informer. Архивирано из оригинала 2012-03-12. г. Приступљено 2010-03-13. 
 63. ^ McWhertor, Michael (2009-07-27). „How Did Depeche Mode Find its Way into Left 4 Dead 2?”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2012-01-01. г. Приступљено 2009-07-29. 
 64. ^ . Архивирано из оригинала|archive-url= захтева |url= (помоћ) |archive-url= захтева |archive-date= (помоћ). г.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ);
 65. ^ . Архивирано из оригинала|archive-url= захтева |url= (помоћ) |archive-url= захтева |archive-date= (помоћ). г.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ);
 66. ^ а б в Walker, John (2009-06-03). „Valve On L4D2: "Trust Us A Little Bit". Rock, Paper, Shotgun. Архивирано из оригинала 2012-05-09. г. Приступљено 2009-06-04. 
 67. ^ Faylor, Chris (2009-10-02). „Left 4 Dead 2 Pre-orders Get 10% Off”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2012-09-16. г. Приступљено 2009-10-03. 
 68. ^ Grayson, Nathan (2009-10-29). „Left 4 Dead 2 PC demo off to a shambling start”. VG247. Архивирано из оригинала 2012-04-03. г. Приступљено 2009-10-29. 
 69. ^ Good, Owen (2009-11-02). „Preorder Bonus Puts L4D Headwear in Team Fortress 2”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2012-10-15. г. Приступљено 2009-11-03. 
 70. ^ „Left 4 Dead 2 Demo Details Revealed”. Valve. 2009-10-15. Архивирано из оригинала 2012-09-27. г. Приступљено 2009-10-17. 
 71. ^ а б „Valve Announces $25 Mil Left 4 Dead 2 Ad Campaign”. Valve. 2009-10-05. Архивирано из оригинала 2012-09-27. г. Приступљено 2009-10-06. 
 72. ^ „Left 4 Dead 2 is live on Steam!”. Valve. 2009-11-16. Архивирано из оригинала 2009-11-20. г. Приступљено 2009-11-20. 
 73. ^ „Left 4 Dead 2 UK release woes”. .criticalgamer.co.uk. 2009-11-18. Архивирано из оригинала 2009-11-26. г. Приступљено 2009-11-20. 
 74. ^ Williams, Bryn (2010-03-08). „Left 4 Dead 2: Mac and PC Versions are Cross-Platform Compatible”. GameSpy. Архивирано из оригинала 2010-03-10. г. Приступљено 2010-03-09. 
 75. ^ „Steam'd Penguins”. Valve. 2012-07-16. Архивирано из оригинала 2013-08-12. г. Приступљено 2012-07-16. 
 76. ^ Lein, Tracey (2012-07-16). „'Left 4 Dead 2' to be first Valve game on Linux”. The Verge. Архивирано из оригинала 2012-07-19. г. Приступљено 2012-07-16. 
 77. ^ „The Linux Beta Build is Live!”. Left 4 Dead Blog. 2013-05-03. Архивирано из оригинала 2013-05-06. г. Приступљено 2013-05-03. 
 78. ^ „Holiday Gift Giving Time!”. Left 4 Dead Blog. 2014-12-25. Архивирано из оригинала 2013-12-29. г. Приступљено 2013-12-26. 
 79. ^ Sharp, Bryan (2009-12-14). „Valve announces Left 4 Dead 2 add-on "The Passing". HD Report. Архивирано из оригинала 2010-03-07. г. Приступљено 2010-06-20. 
 80. ^ а б в Good, Owen (2010-03-27). „Left 4 Dead 2 DLC Won't Release This Month, Will Cost 560 MS Points”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2010-06-12. г. Приступљено 2010-06-20. 
 81. ^ „Left 4 Dead 2 - "The Passing" Now Available on Steam! Plus Save 33% until Monday”. Valve. 2010-04-22. Архивирано из оригинала 2010-04-26. г. Приступљено 2010-04-22. 
 82. ^ а б Faylor, Chris (2010-04-20). „Left 4 Dead 2 'Passing' DLC Hits Thursday”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2010-04-23. г. Приступљено 2010-04-20. 
 83. ^ GameTrailers TV Episode 308 (Podcast). GameTrailers. 2010-03-20. Приступљено 2010-03-20. 
 84. ^ Glasser, AJ (2010-04-22). „Frank West makes a cameo in L4D2 The Passing”. GamePro. Архивирано из оригинала 2010-08-29. г. Приступљено 2010-04-22. 
 85. ^ Good, Owen (2010-04-25). „"The Passing" Also Gives a Shout-Out to Plants vs. Zombies”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2012-04-09. г. Приступљено 2010-04-28. 
 86. ^ Gonzalas, Mike (2010-04-23). „Double Shot- Left 4 Dead 2: The Passing DLC”. Crispy Gamer. Архивирано из оригинала 2010-07-08. г. Приступљено 2010-04-28. 
 87. ^ а б Plunkett, Luke (2010-08-21). „New Left 4 Dead Expansion Lets You Choose Who Will Live Or Die”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2010-08-23. г. Приступљено 2010-08-21. 
 88. ^ „Today's Announcements: Super Mario Bros 2, Monster Hunt 4, Gears of War: Judgement, Left 4 Dead 2: Cold Stream”. Архивирано из оригинала 2012-07-03. г. Приступљено 2012-07-03. 
 89. ^ Cocke, Taylor (17. 8. 2012). „Left 4 Dead 2: Cold Stream Review”. IGN. Ziff Davis. Архивирано из оригинала 7. 1. 2014. г. Приступљено 13. 1. 2014. 
 90. ^ Hussain, Tamoor (2011-02-17). „New Left 4 Dead 2 DLC detailed”. Computer and Video Games. Архивирано из оригинала 2011-07-13. г. Приступљено 2011-02-17. 
 91. ^ „Left 4 Dead 2 'Cold Stream' DLC for Xbox 360 this Friday”. Архивирано из оригинала 2012-08-02. г. Приступљено 2012-08-01. 
 92. ^ Hall, Charlie (27. 8. 2020). „Left 4 Dead 2 is getting an update, The Last Stand, made by the community”. Polygon. Архивирано из оригинала 27. 8. 2020. г. Приступљено 27. 8. 2020. 
 93. ^ O'Conner, Alice (25. 9. 2020). „Left 4 Dead 2 has added a new official campaign, made by fans”. Rock Paper Shotgun. Архивирано из оригинала 29. 9. 2020. г. Приступљено 25. 9. 2020. 
 94. ^ Oloman, Jordan (15. 9. 2020). „Valve builds entirely new 'Left 4 Dead 2' campaign with the community”. NME. Архивирано из оригинала 17. 9. 2020. г. Приступљено 16. 9. 2020. 
 95. ^ Conditt, Jessica (23. 9. 2012). „Left 4 Dead 2 almost got 'Cabin in the Woods' DLC”. Joystiq. AOL. Архивирано из оригинала 25. 9. 2012. г. Приступљено 24. 9. 2012. 
 96. ^ Farokhmanesh, Megan (21. 9. 2018). „'Left 4 Dead 2' almost featured 'The Cabin in the Woods' DLC”. Polygon. Архивирано из оригинала 19. 12. 2018. г. Приступљено 18. 12. 2018. 
 97. ^ „Coach, Ellis, Nick, and Rochelle mashing it up in RE6”. l4d.com. Valve. 22. 3. 2013. Архивирано из оригинала 30. 3. 2013. г. Приступљено 5. 4. 2013. 
 98. ^ „Resident Evil 6 Day”. l4d.com. Valve. 4. 4. 2013. Архивирано из оригинала 7. 4. 2013. г. Приступљено 5. 4. 2013. 
 99. ^ Sarkar, Samit (20. 8. 2015). „Left 4 Dead survivors added to Zombie Army Trilogy in free PC update”. Polygon. Приступљено 21. 12. 2022. 
 100. ^ Wales, Matt (4. 8. 2021). „Left 4 Dead 2's survivors join Zombie Army 4 as playable characters”. Eurogamer. Приступљено 21. 12. 2022. 
 101. ^ Casteele, John (2010-04-30). „The Passing – Left 4 Dead 2 DLC”. BrightHub. Архивирано из оригинала 2010-05-05. г. Приступљено 2010-04-30. 
 102. ^ Laughlin, Andrew (2010-01-10). „Valve releases 'L4D2' toolset online”. Digital Spy. Архивирано из оригинала 2011-06-11. г. Приступљено 2010-07-08. 
 103. ^ McWhertor, Michael (2009-11-09). „Left 4 Dead Campaigns Now (Unofficially) Work In Left 4 Dead 2”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2010-05-28. г. Приступљено 2010-07-08. 
 104. ^ Chester, Nick (2009-11-23). „16-player co-op Left 4 Dead 2 looks like a bad dream”. Destructoid. Архивирано из оригинала 2010-07-06. г. Приступљено 2010-07-08. 
 105. ^ Maltrapa, Gus (2010-08-13). „Valve Hypes Up Homegrown Left 4 Dead 2 Maps”. Wired. Архивирано из оригинала 2010-08-17. г. Приступљено 2010-08-13. 
 106. ^ „Steam Workshop is coming to Left 4 Dead 2!”. Valve. 2012-09-20. Архивирано из оригинала 2012-09-24. г. Приступљено 2012-09-24. 
 107. ^ Crossly, Rob (2013-01-18). „Left 4 Dead 2 Workshop is live – build your own levels”. Computer and Video Games. Архивирано из оригинала 2013-01-20. г. Приступљено 2013-01-18. 
 108. ^ Cook, Dave (2013-02-12). „Left 4 Dead 2 'Expanded Mutation System' enters beta, offers advanced mod support”. VG247. Архивирано из оригинала 2013-02-15. г. Приступљено 2013-02-13. 
 109. ^ „The Left 4 Dead Arcade is Basically Left 4 Dead 2, but Worse”. 20. 1. 2015. Архивирано из оригинала 2019-03-30. г. Приступљено 2019-03-30. 
 110. ^ Valve Left 4 Dead 2 Blog Post "November 3rd Update - Confogl, Confogl?, Confoglgol?": http://www.l4d.com/blog/post.php?id=6701 Архивирано 2016-03-04 на сајту Wayback Machine
 111. ^ Valve Left 4 Dead 2 Blog Post "Cold Stream Release": http://www.l4d.com/blog/post.php?id=8309 Архивирано 2012-08-12 на сајту Wayback Machine
 112. ^ IGN "Left 4 Dead 2 Cold Stream DLC Coming in July": http://www.ign.com/articles/2012/07/02/left-4-dead-2-cold-stream-dlc-coming-in-july Архивирано 2013-09-04 на сајту Wayback Machine
 113. ^ GameZone "Left 4 Dead 2: Cold Stream release date announced": http://www.gamezone.com/news/left-4-dead-2-cold-stream-release-date-announced Архивирано 2018-08-21 на сајту Wayback Machine
 114. ^ Valve's Left 4 Dead 2 Blog Post "December 2nd Update - Special Confogl Update": http://www.l4d.com/blog/post.php?id=6915 Архивирано 2016-03-04 на сајту Wayback Machine
 115. ^ Valve Left 4 Dead 2 Blog Post "You're headed in the wrong direction.": http://www.l4d.com/blog/post.php?id=4257 Архивирано 2012-03-06 на сајту Wayback Machine
 116. ^ „Left 4 Dead 2 Critic Reviews for Xbox 360”. Metacritic. Архивирано из оригинала 2010-08-19. г. Приступљено 2009-12-01. 
 117. ^ „Left 4 Dead 2 Critic Reviews for PC”. Metacritic. Архивирано из оригинала 2012-04-19. г. Приступљено 2009-12-25. 
 118. ^ Sterling, Jim (2009-11-17). „Review: Left 4 Dead 2”. Destructoid. Архивирано из оригинала 2017-04-05. г. Приступљено 2017-03-31. 
 119. ^ „Review: Left 4 Dead 2”. Edge. 2009-11-17. стр. 1—2. Архивирано из оригинала 2013-01-21. г. Приступљено 2017-03-31. 
 120. ^ Bramwell, Tom (2009-11-17). „Left 4 Dead 2”. Eurogamer. стр. 1—3. Архивирано из оригинала 2012-02-18. г. Приступљено 2009-11-17. 
 121. ^ Turi, Tim (2009-11-17). „Left 4 Dead 2”. Game Informer. Архивирано из оригинала 2009-11-22. г. Приступљено 2009-11-18. 
 122. ^ Costantino, Jesse (2009-11-24). „Left 4 Dead 2 Review”. Game Revolution. Архивирано из оригинала 2017-04-05. г. Приступљено 2017-03-31. 
 123. ^ Watters, Chris (2009-11-17). „Left 4 Dead 2 Review”. GameSpot. Архивирано из оригинала 2017-04-05. г. Приступљено 2009-11-18. 
 124. ^ Gallegos, Anthony (2009-11-16). „The Consensus: Left 4 Dead 2 Review”. GameSpy. стр. 1—2. Архивирано из оригинала 2017-04-05. г. Приступљено 2017-03-31. 
 125. ^ Elston, Brett (2009-11-17). „Left 4 Dead 2 Review”. GamesRadar. стр. 1—4. Архивирано из оригинала 2017-04-05. г. Приступљено 2017-03-31. 
 126. ^ Onyett, Charles (2009-11-16). „Left 4 Dead 2 Review”. IGN. стр. 1—2. Архивирано из оригинала 2012-09-01. г. Приступљено 2009-11-16. 
 127. ^ Kelly, Neon (2009-11-19). „Left 4 Dead 2 Review”. VideoGamer.com. Архивирано из оригинала 2017-04-05. г. Приступљено 2017-03-31. 
 128. ^ Kuchera, Ben (2009-11-19). „The reasons you need to buy Left 4 Dead 2 on PC”. Ars Technica. Архивирано из оригинала 2012-01-06. г. Приступљено 2009-11-19. 
 129. ^ Cario, Erwan (2009-11-19). „" Left 4 Dead 2 " prend aux tripes”. Libération. Архивирано из оригинала 2012-03-03. г. Приступљено 2009-11-19. „'As soon as I arrive, I'm aimed towards the playroom. Visiting the studio? Meeting the upper staff management? I will see later. Valve people do not imagine for a minute that a journalist may have cross half the globe for something else than playing the game fifteen days before the others. As if the game spoke for itself, as if it was carrying a speech far more powerful than any of those who participated in its birth. It is probably true.' 
 130. ^ „13th Annual Interactive Achievement Awards Finalists” (PDF). Academy of Interactive Arts & Sciences. 2010-01-21. Архивирано из оригинала (PDF) 15. 2. 2010. г. Приступљено 2010-01-24. 
 131. ^ а б „Massive 360 Server Upgrade”. Valve. 2009-11-25. Архивирано из оригинала 2009-11-27. г. Приступљено 2009-11-25. 
 132. ^ „OTX: Call Of Duty Brand Return Helps Modern Warfare 2”. Gamasutra. 2009-07-21. Архивирано из оригинала 2012-05-13. г. Приступљено 2009-07-26. 
 133. ^ Purchese, Robert (2009-07-03). „L4D2 pre-orders twice that of original News”. Eurogamer. Архивирано из оригинала 2012-10-05. г. Приступљено 2009-07-03. 
 134. ^ Robinson, Andy (2009-11-05). „Left 4 Dead 2 pre-orders "four times" that of the original”. Computer and Video Games. Архивирано из оригинала 2012-03-06. г. Приступљено 2009-11-05. 
 135. ^ Graft, Kris (1. 12. 2009). „Valve: Left 4 Dead 2 Sells 2 Million In Two Weeks”. Gamasutra. Архивирано из оригинала 2012-05-10. г. Приступљено 2009-12-02. 
 136. ^ Matthews, Matt (2009-12-11). „NPD Top 20 Reveals Nintendo Titles, God Of War Remakes”. Gamasutra. Архивирано из оригинала 2012-10-20. г. Приступљено 2009-12-20. 
 137. ^ „Left 4 Dead 2 Sells 2.9 Million, Dragon Age 2.7 Million; EA Loses $82 Million”. Kotaku. 2010-02-08. Архивирано из оригинала 2012-10-15. г. Приступљено 2010-02-13. 
 138. ^ Chiang, Oliver (2011-02-28). „The Master of Online Mayhem Page 3 of 3”. Forbes. Архивирано из оригинала 2012-04-13. г. Приступљено 2017-09-02. 
 139. ^ Smith, Quintin (26. 7. 2010). „Valve Anti-Cheat software goes a bit GlaDOS?”. Rock, Paper, Shotgun. Архивирано из оригинала 28. 7. 2010. г. Приступљено 26. 7. 2010. 
 140. ^ McWhertor, Michael (26. 7. 2010). „Valve Bans Modern Warfare Players By Mistake, Apologizes With Free Left 4 Dead 2”. Kotaku. Архивирано из оригинала 18. 5. 2022. г. Приступљено 21. 12. 2022. 
 141. ^ Kollar, Phil (27. 7. 2010). „Valve Apologizes For Mistakenly Banning 12,000 Modern Warfare 2 Players”. Game Informer. Архивирано из оригинала 28. 7. 2021. г. Приступљено 21. 12. 2022. 
 142. ^ Parfitt, Ben (2011-05-10). „INTERVIEW: Steam”. MCV. Архивирано из оригинала 2011-08-10. г. Приступљено 2011-09-01. 
 143. ^ Cook, Dave. „Valve interview: 'I just told Gabe he was full of shit'. VG247. Архивирано из оригинала 7. 12. 2022. г. Приступљено 21. 12. 2022. 
 144. ^ McCormick, Rich (26. 12. 2013). „Free 'Left 4 Dead 2' is Valve's Christmas gift to you”. The Verge. Архивирано из оригинала 25. 5. 2022. г. Приступљено 21. 12. 2022. 
 145. ^ Bogos, Steven (26. 12. 2013). „Update: Left 4 Dead 2 Is Free On Steam, Merry Christmas!”. The Escapist. Архивирано из оригинала 12. 6. 2022. г. Приступљено 21. 12. 2022. 
 146. ^ Walker, John (2009-10-01). „Gabe Newell Is Heading Down Under”. Rock, Paper, Shotgun. Архивирано из оригинала 2009-10-04. г. Приступљено 2009-10-03. 
 147. ^ а б Pigna, Kris (2009-06-06). „Over 10,000 Steam Members Pledge to Boycott L4D2”. 1UP.com. Архивирано из оригинала 2012-07-28. г. Приступљено 2009-06-06. 
 148. ^ а б „Left 4 Dead 2 Q&A Feature”. Total Video Games. 2009-07-03. Архивирано из оригинала 2012-03-08. г. Приступљено 2009-07-03. 
 149. ^ Rigney, Ryan (2009-06-19). „Real Valve Fans Form L4D2 Enthusiast Group”. Cinema Blend. Архивирано из оригинала 2012-10-03. г. Приступљено 2009-06-22. 
 150. ^ Chalk, Andy (2009-06-03). „Valve Fans Form Left 4 Dead 2 Boycott Group”. The Escapist. Архивирано из оригинала 2012-04-02. г. Приступљено 2009-06-04. 
 151. ^ Yin-Poole, Wesley (2008-10-09). „Valve details post Left 4 Dead launch plans”. Videogamer.com. Архивирано из оригинала 2012-04-18. г. Приступљено 2009-06-04. 
 152. ^ Yoshida, Shuhei (2009-07-02). „Left 4 Dead 2 Interview”. Computer and Video Games. Архивирано из оригинала 2012-03-07. г. Приступљено 2009-07-25. 
 153. ^ Plunkett, Luke (2009-09-09). „Left 4 Dead 2 Boycotters... Flown To Valve To Play The Game”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2012-10-15. г. Приступљено 2009-10-03. 
 154. ^ Breckon, Nick (2009-10-01). „$3000 Later, Valve President Newell Flying to Australia to Meet Modder”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2009-10-04. г. Приступљено 2009-10-06. 
 155. ^ „The Wonderful Newell of Oz”. Blue's News. 2009-10-01. Архивирано из оригинала 2012-07-26. г. Приступљено 2009-10-06. 
 156. ^ Reilly, Jim (2009-10-14). „Left 4 Dead 2 Boycott Group to Close Down”. IGN. Архивирано из оригинала 2012-01-21. г. Приступљено 2009-10-14. 
 157. ^ Newell, Gabe (2009-10-29). Gabe Newell: Behind Left 4 Dead 2 and Beyond Interview (3:34). GameSpot. Приступљено 2009-11-03. 
 158. ^ „Left 4 Dead 2's new box art: no longer flipping off the UK”. Game Grep. 2009-08-06. Архивирано из оригинала 2009-08-20. г. Приступљено 2009-08-15. 
 159. ^ Jefferson, Willie (2009-07-14). „Racism in video games: The new norm?”. Houston Chronicle. Архивирано из оригинала 2012-09-29. г. Приступљено 2009-07-30. 
 160. ^ Sterling, Jim (2009-07-30). „Valve responds to Left 4 Dead 2 racism accusations”. Destructoid. Архивирано из оригинала 2012-03-04. г. Приступљено 2009-07-30. 
 161. ^ Sterling, Jim (2009-07-15). „Left 4 Dead 2 is racist because 'several' zombies are black”. Destructoid. Архивирано из оригинала 2012-03-04. г. Приступљено 2009-09-10. „'Jefferson ought to be ashamed of himself for obscuring real issues of racism with this "cry wolf" nonsense' 
 162. ^ Good, Owen (2009-07-16). „Houston Chronicle: Video Game Racism "The New Norm"?”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2011-12-28. г. Приступљено 2009-09-02. „But this sort of rumination seems to me to be picking a fight where none exists 
 163. ^ Alderson, Andy (2009-07-16). „Call of Juarez and Left 4 Dead 2 in Racism Controversy”. incgamers.com. Архивирано из оригинала 2012-03-02. г. Приступљено 2009-09-01. „'While you could argue that the setting for L4D2 is contentious, the fact that it contains "several African American" zombies is certainly not and simply reflects the diversity of the New Orleans population' 
 164. ^ Kozanecki, James (2009-09-16). „Left 4 Dead 2 banned in Australia”. GameSpot. Архивирано из оригинала 2014-09-06. г. Приступљено 2015-05-08. 
 165. ^ O'Conner, Alice (2009-09-17). „Left 4 Dead 2 Banned in Australia”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2012-06-23. г. Приступљено 2009-09-17. 
 166. ^ O'Conner, Alice (2009-09-18). „Valve Responds to Left 4 Dead 2 Ban”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2012-09-16. г. Приступљено 2009-09-18. 
 167. ^ а б Wildgoose, David (2009-10-07). „Valve Appealing, Editing Left 4 Dead 2 for Aussie Classification”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2012-03-26. г. Приступљено 2009-10-07. 
 168. ^ Faylor, Chris (2009-09-24). „Valve Appeals Australia's Left 4 Dead 2 Ban”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2012-09-16. г. Приступљено 2009-09-27. 
 169. ^ Ivan, Tom (2009-10-08). „Left 4 Dead 2 Secures Australian Release”. Edge. Архивирано из оригинала 2009-10-27. г. Приступљено 2009-10-08. 
 170. ^ O'Conner, Alice (2009-10-22). „Left 4 Dead 2 Australian 'Ban' Appeal Fails”. Shacknews. Архивирано из оригинала 2012-09-16. г. Приступљено 2009-10-22. 
 171. ^ MacDonald, Aaron (2009-09-28). „Authorities split over video game ratings”. News Limited. Архивирано из оригинала 2009-09-30. г. Приступљено 2009-09-30. 
 172. ^ Alexander, Leigh (2009-12-14). „Australia Opens R18 Debate, Invites Public Submissions”. Gamasutra. Архивирано из оригинала 2009-12-18. г. Приступљено 2009-12-14. 
 173. ^ Nunneley, Stephany (2010-03-26). „South Australia Attorney General John Rau supports R18+ rating”. VG247. Архивирано из оригинала 2010-07-07. г. Приступљено 2010-06-20. 
 174. ^ „R18+ Left 4 Dead 2”. Архивирано из оригинала 2012-06-25. г. Приступљено 2013-01-10. 
 175. ^ „Australia officially introduces R18+ for games”. cnet. 2012-06-19. Архивирано из оригинала 2012-12-01. г. Приступљено 2012-06-19. 
 176. ^ Parker, Laura (2013-01-16). „Valve investigating R18+ options for Left 4 Dead 2 in Australia”. GameSpot. Архивирано из оригинала 2013-01-23. г. Приступљено 2013-01-17. 
 177. ^ Mark Serrels (2014-09-02). „Uncensored Left 4 Dead 2 Finally Gets Classified In Australia: UPDATED”. Kotaku. Архивирано из оригинала 2014-09-03. г. Приступљено 2014-09-04. 
 178. ^ „Entscheidung: AG Tiergarten: Beschlagnahme des PC-Spiels "Left 4 Dead 2". technolex-anwaelte.de (на језику: немачки). 2010-02-15. Архивирано из оригинала 2022-06-12. г. Приступљено 2010-06-20. „Der Inhalt des PC Spiels "Left 4 Dead 2" ist als Gewalt verherrlichend anzusehen und verletzt damit den Tatbestand des § 131 StGB. 
 179. ^ Clayton, Natalie (2021-01-29). „Left 4 Dead 2 finally gets an 'uncut' update in Germany”. PC Gamer (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2021-01-29. г. Приступљено 2021-01-29. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]