Legio VI Ferrata

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Натпис

Legio VI Ferrata (гвоздена) је била једна од легија римске војске коју је првобитно регрутовао Цезар, са галских територија у подножју Алпа, Венеције и Хистрије, у августу 52. године п. н. е. Надимак ferrata — „гвоздена“ — вероватно је добила по металном оклопу који су носили њени легионари. Касније је била позната и под именом Legio VI Ferrata Fidelis Constans. Њен симбол, као и код осталих Цезарових легија био је бик. Такође је носила и симбол у облику вучице која доји Ромулуса и Ремуса.

Историја[уреди]

Прво борбено ангажовање ова легија је имала у Цезаровом рату против Гала (58—51. године п. н. е.), односно њиховог вође Верцингеторикса, који је био под опсадом у утврђеном месту Алесија.

Чини се да је ова легија у римском грађанском рату била најмобилнија од свих. Борила се у Хиспанији у лето 49. године п. н. е. Почетком 48. године п. н. е. служила је у Dyrrhachiumu (Драч у данашњој Албанији), учествовала у бици код Pharsalusа (централна Грчка), пратила Цезара у Александрију и директно допринела победи у бици код Зеле (данашња Зила, у источној Турској).

Током ових војних кампања Legio VI Ferrata храбро се борила и претрпела је велике губитке па је Цезар одлучио да је врати у Италију на одређено време. Након Цезаровог убиства 44. године п. н. е., легију је обновио Марко Емилије Лепид, а затим је предао под команду Марка Антонија. Након битке против Касија и Брута један део ветерана се „пензионисао“ код Беневента у Италији, а друге је Марко Антоније повео на исток, у Јудеју. Након што су помогли краљу Херод у да освоји власт, легија је остала стационирана у Јудеји.

У рату између Марка Антонија и Октавијана Августа Legio VI Ferrata је упућена у Грчку али је у поморској бици код Акцијума Марко Антоније поражен а Ferrata десеткована. Један део легионара се пензионисао у Билису, у Илирику (данашња Валона, на југу Албаније). После тога (остатак) легије је упућен у Сирију, па је легија и остала на подручју Блиског истока до краја (око 250. године).

Извори[уреди]

  • Livius.org
  • D. L. Kennedy, «Legio VI Ferrata: The Annexation and Early Garrison of Arabia», Harvard Studies in Classical Philology, Vol. 84, (1980), pp. 283-309.‏
  • D. Kennedy, H. Falahat, «Castra legionis, a building inscription for the legionary fortress at Udruh near Petra», Journal of Roman Archaeology, 2008, p. 150-169.