Lektira

С Википедије, слободне енциклопедије

Lektira (fr. lecture, lat.lectura) je pojam koji se odnosi i na samo gradivo, materijal koji se čita, kao i na proces čitanja. Lektira kao proces čitanja može se odnositi na bilo koju vrstu pisanog teksta. Konkretno termin ,kao proces čitanja, se odnosi na klasične štampane medije kao što su knjige i novine. Lektira u drugom smislu, kao materijal koji se čita, odnosi se na školsko štivo, knjige ili gradivo koje treba pročitati uopšte ili za izvesno vreme, na primer u jednoj školskoj godini.

Lektira u obrazovnom sistemu[уреди | уреди извор]

U samom školskom obrazovnom sistemu, u nastavi jezika i književnosti, čitanje se obično odnosi na primarne tekstove (pripovetke, romane itd) koji se koriste pored udžbenika i drugih nastavnih materijala kako bi se produbile jezičke veštine i naučile metode analize i tumačenja teksta. Čitanje se može sastojati od tekstualnih odlomaka u udžbenicima ili kompletnih dela lektira - knjiga. Lektira sadrži vredna dela najpoznatijih srpskih i svetskih pisaca za decu. Pri izboru štiva vodi se računa o primerenosti dela uzrastu učenika u pojedinim razredima.

Izbor dela za Lektiru[уреди | уреди извор]

O izboru dela za lektiru često su raspravljali metodičari i istoričari jezika i književnost, ali nikada se u tim raspravama nije došlo do validnih rešenja. Pitanje izbora dela za lektiru nije jednostavno, i ono sastavljače spiskova dela za pojedine razrede stavlja pred ozbiljne probleme. Problem je kako sačiniti izbor dela primeren uzrastu učenika, uzrast učenika je relativna kategorija, jer se ne mogu poreći velike razlike u sposobnostima učenika iste starosne dobi, i pritom se javljaju i velike razlike s obzirom na stepen razvijenosti sredine u kojoj dete raste i iz koje dolazi u školu.