Општина Лендава

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Lendava)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лендава
Lendava, Lendva
Karte Lendava si.png
Основни подаци
Држава  Словенија
Област Помурска
Сједиште Лендава
Становништво
Становништво 11.151
Густина становништва 90,66 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 123,0 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.lendava.si

Општина Лендава (словен. Lendava, мађ. Lendva) је једна од општина Помурске регије у држави Словенији. Седиште општине је истоимени град Лендава.

Лендава је средиште мађарске националне мањине у Словенији, а у општинским установама мађарски језик је козваничан са словеначким.

Природне одлике[уреди]

Средиште града Лендаве

Рељеф: Општина Лендава налази се у североисточном делу Словеније. Најисточнија тачка државе, ушће реке Лендаве у Муру, је на подручју ове општине. Општина се простире у југоисточном делу равничарске и пољопривредне области Прекомурје.

Клима: У општини влада умерено континентална клима.

Воде: Најважноји водотоци у општини су реке Мура и Лендава. Већа Мура је јужна граница општине и истовремено граница Словеније са Хрватском. Речица Лендава је средишње постављена у општини, а при свом ушћу у Муру постаје погранична ка Мађарској, да би њихово уће означило тромеђу три споменуте државе. Сви остали водотоци су мали и притоке су Муре или Лендаве.

Становништво[уреди]

Општина Лендава је густо насељена.

Општина Лендава је средиште мађарске националне мањине у Словенији. Ипак, већинско становништво у општини су Словенци са 5.216 припадника (47%), 4.690 припадника су Мађари (42%), а остатак чини махом ромско становништво. У општинској самоуправи мађарски језик је у равномерном положају са словеначким.

Насеља општине[уреди]

Додатно погледати[уреди]

Спољашње везе[уреди]