Lepus insularis

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еспиритусантоански зец
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Lagomorpha
Породица: Leporidae
Род: Lepus
Врста: L. insularis
Биномијална номенклатура
Lepus insularis
W. Bryant, 1891
Black Jackrabbit area.png
Ареал еспиритусантоанског зеца

Еспиритусантоански зец, острвски зец, црни зец или црносмеђи зец (лат. Lepus insularis, нем. Espiritu-Santo-Hase, енгл. Black jackrabbit, рус. Чёрно-бурый заяц) је сисар из реда двозубаца (Lagomorpha) и породице зечева (Leporidae).

Опис[уреди]

Еспиритусантоански зец достиже дужину од 55 cm, укључујући реп, који је дуг 9,5 cm. Крзно на врху главе, горњем делу тела и репа је црне боје. Крзно на странама главе, тела и удова је мрке боје, а на доњим деловима тела и репа је светло смеђе боје. Око очију му је крзно сиве боје и има облик прстена. Уши су му сиво-црне боје.[2]

Распрострањење и станиште[уреди]

Острва Еспириту Санто (веће острво, на слици десно) и Партида (мање острво)

Острво Еспириту Санто (шп. Isla Espíritu Santo) источно од полуострва Доња Калифорнија у Мексику је једино познато природно станиште врсте.[3] Еспиритусантоански зец на острву насељава травнате и камените падине, дине и долине. Острво је богато кактусима, грмљем, травом и разним другим биљем и на њему нема великих грабљиваца.

Еспиритусантоански зец је веома упадљив, јер његово црно крзно одудара од боје његовог окружења. Најближи сродник му је црнорепи зец (лат. Lepus californicus, енгл. black-tailed jackrabbit), који насељава оближње мексичко копно, он је за разлику од еспиритусантоанског зеца плен грабљиваца и не испољава меланизам.

Угроженост[уреди]

Како еспиритусантоански зец насељава само острво Еспириту Санто, површина коју насељава је једнака површини острва, само 95 km². Ипак, чест је на острву, а популација му је стабилана. Главна претња по опстанак врсте је опасност од увођења нових не аутохтоних врста и људска активност у његовом станишту, због чега је у IUCN-овој црвеној књизи означена као врста на нижем степену опасности од изумирања, и сматра се скоро угроженим таксоном.[3]

Популациони тренд је за ову врсту непознат.[3]

Референце[уреди]

  1. Lepus insularis База података укључује и доказе о ризику угрожености. (енглески)
  2. Thomas, Howard H.; Best, Troy L. (1994). "Lepus insularis". "Mammalian Species."
  3. 3,0 3,1 3,2 Црвена листа (енглески)

Литература[уреди]

  • Romero Malpica, F. J. & Rangel Cordero, H. (2008). "Lepus insularis". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. International Union for Conservation of Nature.
  • Thomas, Howard H.; Best, Troy L. (1994). "Lepus insularis". Mammalian Species. 465 (2): 1–3. doi:10.2307/3504295.

Спољашње везе[уреди]