Lidl

С Википедије, слободне енциклопедије
Lidl Stiftung & Co. KG
Лидл
акционарско друштво
ДелатностТрговина
Основано1930. год.; пре 92 године (1930)
СедиштеНекарсулм, Баден-Виртемберг,
 Немачка
ПрофитРаст 59 милијарди (2010)[1]
Веб-сајтwww.lidl.de

Фондација Лидл & Co. KG (нем. Lidl Stiftung & Co. KG), формално названа Повереничка агенција Шварц KG (нем. Schwarz Unternehmens Treuhand KG), немачки је глобални ланац супермаркета са седиштем у Некарсулму.

Ланац садржи oко 11.500 продавница и више од 200 логистичких центара широм света. Послује у 32 земље, са активном продајом у чак 30 земаља. Власник ланца јесте Група Шварц која такође поседује и ланац хипермаркета Кауфланд.[2]

Првих шеснаест маркета у Србији отворено је 11. октобра 2018. У Србији укупно постоји 57 Лидлових продавница: 16 у Београду, 4 у Новом Саду, 2 y Крушевцу, Крагујевцу, Панчеву, Нишу и Зрењанину и по једна у Суботици, Пироту, Лесковцу, Смедереву, Бору, Шапцу, Ужицу, Сомбору, Вршцу, Инђији, Јагодини, Кикинди, Бечеју, Чачку, Врбасу, Параћину, Сремској Митровици, Лозници, Горњем Милановцу, Апатину, Пожаревцу,Новој Пазови, Зајечару, Бачкој Паланци, Ваљеву, Новом Пазару и Врању.[3]

Пословање[уреди | уреди извор]

Лидл послује у свим земљама Европске уније осим балтичким, а поседује дисконте и у Швајцарској. У овим земљама садржи заједно oкo 11.550 појединачних продавница. 11. октобра 2018. отворени су први маркети Лидла у Србији.[4][5][6][7][8] Планирано је и отварање 40 нових продавница у Уједињеном Краљевству.

Земље у којима Лидл послује

Занимљивости[уреди | уреди извор]

На простору где је изграђена продавница на Ади Циганлији, 16 година је становала куца Маша. Након апела неких грађана да пас не остане без свог места боравка, компанија Лидл јој је обезбедила кућицу за псе поред паркинга и свакодневно јој обезбеђивала храну.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]