Lisičarka

С Википедије, слободне енциклопедије

Cantharellus cibarius
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Klasa:
Red:
Porodica:
Rod:
Vrsta:
C. cibarius
Binomno ime
Cantharellus cibarius
Fr. (1821)
Sinonimi
Sinonimi vrste[1]
 • Agaricus cantharellus L. (1753)
 • Merulius cantharellus (L.) Scop. (1772)
 • Cantharellus vulgaris Gray (1821)
 • Merulius cibarius (Fr.) Westend. (1857)
 • Cantharellus rufipes Gillet (1878)
 • Cantharellus cibarius var. amethysteus Quél. (1883)
 • Cantharellus cibarius var. rufipes (Gillet) Cooke (1883)
 • Cantharellus amethysteus (Quél.) Sacc. (1887)
 • Craterellus amethysteus (Quél.) Quél. (1888)
 • Craterellus cibarius (Fr.) Quél. (1888)
 • Merulius amethysteus (Quél.) Kuntze (1891)
 • Alectorolophoides cibarius (Fr.) Earle (1909)
 • Chanterel cantharellus (L.) Murrill (1910)
 • Cantharellus edulis Sacc. (1916)
 • Cantharellus pallens Pilát (1959)
 • Cantharellus cibarius var. amethysteus (Quél.) Cetto (1987)
Chanterelle pečurke, sirove
Nutritivna vrednost na 100 g (3,5 oz)
Energija160 kJ (38 kcal)
6,86 g
Šećeri1,16 g
Prehrambena vlakna3,8 g
0,53 g
1,49 g
Vitamini
Riboflavin (B2)
(18%)
0,215 mg
Niacin (B3)
(27%)
4,085 mg
Vitamin B5
(22%)
1,075 mg
Vitamin B6
(3%)
0,044 mg
Vitamin D
(35%)
5,3 μg
Minerali
Kalcijum
(2%)
15 mg
Gvožđe
(27%)
3,47 mg
Magnezijum
(4%)
13 mg
Mangan
(14%)
0,286 mg
Fosfor
(8%)
57 mg
Kalijum
(11%)
506 mg
Natrijum
(1%)
9 mg
Cink
(7%)
0,71 mg

Procenti su grube procene zasnovane na američkim preporukama za odrasle.
Izvor: NDb USDA

Lisičarka (lat. Cantharellus cibarius),[2] jestiva je gljiva.[3][4] Možda čak i najpoznatija iz porodice Cantharellus, ako ne i najpoznatija iz porodice Cantharellaceae.[3][5][6][7] Narandžasto-žuta levkastog izgleda, raste obično u grupi gljiva iz iste porodice u simbiozi sa korenom listopadnog i zimzelenog drveća, najčešće hrasta i jela.[8]

Lisičarka u šumi.
Izgled lisičarke u prirodnom okruženju.
Lisičarka
Lisičarka

Razvija se obavezno ispod dubljeg sloja lišća, iglica ili zemlje, i kraj hrastova i borova.[3] Na zapuštenim njivama ili poljima sa kržljavom travom, ako su oivičena drvećem, razvijaju se velike kolonije, pritom i veliki primjerci, a nerijetko i u grmu po nekoliko zajedno. Može se naći i blizu obale, ali nikad ne u dodiru sa morskim kapljicama, sve do duboko u Hercegovini i Crnoj Gori, gdje posebno kraj cerova i medunaca, mogu biti džinovske veličine. Jedan primjerak južno od Bileće mjerio je: klobuk 18 centimetara širok i 8 centimetara visok, stručak 16 centimetara visok i 8 centimetara debeo u vrhu. Čini se da ovakvi primjerci ipak ne idu sjevernije od srednjojadranskih ostrva.

Lisičarke se koriste u mnogim kulinarskim jelima,[3][5] i mogu se sačuvati sušenjem ili zamrzavanjem. Prilikom sušenja ne treba koristiti rernu, jer pečurka može postati gorka.[3]

Opis[уреди | уреди извор]

Gljivu je lako otkriti i prepoznati u prirodi.[3] Telo je široko 3—10 cm (1—4 in) i visoko 5—10 cm (2—4 in). Boja varira od žute do tamno žute.[3][5] Na klobuku pečurke će se pojaviti crvene mrlje ako je oštećena.[9] Pečurke lisičarke imaju slabu aromu i ukus kajsije.[3][5]

Treba paziti da se ova vrsta ne pomeša sa opasno otrovnom Omphalotus illudens.[10]

Anatomija[уреди | уреди извор]

Klobuk[уреди | уреди извор]

Klobuk je uobičajeno 5-10 centimetara, a maksimalno i vrlo rijetko i do 18 centimetara. U početku dosta pravilno hemisferičan, zatim ubrzo spljošten, tanjurasтo udubljen ili ljevkast, većinom, sa dosta jama i grba. Rub u mladosti je gotovo spiralno podvrnut, no i sve do kraja ostaje podvrnut barem malo ili sa barem jedne strane, iako postaje sve tanji i oštriji, valovitiji i kovrčaviji. Kožica je suva i bez sjaja, kao zamagljena, gola,no često puca na sitne čestice. U osnovi je mliječnobijele boje, ponekad sa kožnatom primjesom, ponekad kao vrhnje, ali preko te osnove je posvuda, u širim poljimima ili samo sa jedne strane intenzivno ljubičaste boje. Ova ljubičasta boja je izraženija kod primjeraka koji su pokriveni najdubljim slojem lišća, iglica ili zemlje; primjerci koji su izloženi svjetlu se ili djelimično ili sasvim gubi. Svaki mladi primjerak koji iskopamo iz zemlje je cijelom površinom ljubičast.[11]

Prutići[уреди | уреди извор]

Prutići su nalik na listiće i smješteni kao i oni sa donje strane klobuka, a većinom su malobrojni; pod samim rubom su gušći, tanji i žiličasto razgranjeniji, a po hrptu oštriji, nadolje sve širi ali i plići, i sve razrjeđeniji, a po hrptu nagrizeni. Često se tako plitko spuštaju da iščezavaju, da bi nakon prekida opet nastavili da teku u zamišljenom ravnom produžetku. Često su veoma anastomizirani, sa mnogo vrlo kratkih pokrajnjih žilica, koje, ipak, ne dopiru uvijek do susjednog rebra, nego se i same kao ponornica naglo prekidaju. Cio himenij, i prutići i ravna osnova između njih, takođe je mliječnobijele boje, tek kod starijih postaje malo krem. Okrnjeni i prignječeni dijelovi postaju okeržuti.

Stručak[уреди | уреди извор]

Stručak je, kao i klobuk, vrlo masivan, u vrhu proširen, tada postepeno uži do otprilike jedne trećine ili polovine, a nadolje većinom valjkast, no ponekad i kao klin sužen, ali odozdo zatupljen, ne završava u korjenčić. Vrlo duboko je pod zemljom, prije nego će proviriti na svjetlo dana, može se već zajedno sa klobukom potpuno razviti. I on je mliječnbijele boje, a smeđe fleke potiču od zemlje, gline ili crvenice. Vrlo je tvrd, uvijek pun, ni u starosti se cjevasto ne prošupljuje. Sitno vlaknasto, gotovo končasto tu i tamo pokriven, ponekad uzdužno žljebovit, ponekad se počinje prema gore razgranjivati, pri tome taj proces ne bude završen, kao što se ponekad događa u obične lisičice.

Meso[уреди | уреди извор]

Meso je tvrdo, vlaknasto i cijepa se u širim trakama cijelom dužinom. Obično je mliječno ili kao vrhnje bijelo, prema površini ne postaje žuće, već je uvijek istog tona. Ukus malo kupi usta, bez mirisa je ili ga eventualno povuče od zemlje.

Mikroskopija[уреди | уреди извор]

Spore bledožute, elipsaste, 8-10 x 4.5-6.5 µm.

Stanište i rasprostranjenost[уреди | уреди извор]

U listopadnim i zimzelenim šumama, u nizijskom, brdovitom i planinskom području. Najčešća je u listopadnim šumama uz bukve i hrastove, gde se na pojedinim mestima može naći u mahovini u velikim količinama.

Jestivost[уреди | уреди извор]

Prastetina u sosu od lisičarki.

Dalmatinska lisičica je vrlo aromatična i ukusna gljiva, ali je kao i obična lisičica vlaknasto tvrda, te zbog toga teško probavljiva, sa malo hranjivih sastojaka i mnogo vitamina. Jedna od najcenjenijih i najboljih jestivih vrsta gljiva. Puno se skuplja za jelo, jako dobro poznata među narodom. Bogata vitaminom C. Zbog žilavog mesa malo teže svarljiva. Pogodna za razne načine pripreme, dobra za sušenje i kiseljenje.

Doba rasta[уреди | уреди извор]

Od kraja proleća do kraja jeseni.

Taksonomija[уреди | уреди извор]

Nekada su sve žute ili zlatne lisičarke u Severnoj Americi bile klasifikovane kao Cantharellus cibarius. Koristeći DNK analizu, pokazalo se da su one grupa srodnih vrsta poznatih kao Cantharellus cibarius grupa ili kompleks vrsta, sa C. cibarius sensu stricto ograničenom na Evropu.[6][7][12] Godine 1997, pacifička zlatna lisičarka (C. formosus) i C. cibarius var. roseocanus su identifikovane,[13] a zatim C. cascadensis 2003.[14] i C. californicus 2008. godine.[15] Godine 2018. opisana je i sekvencionirana azijska vrsta koja pripada kompleksu C. cibarius, C. anzutake, zabeležena u Japanu i Koreji.[16]

Slične vrste[уреди | уреди извор]

Druge vrste jestivih lisičica, kao npr. Cantharellus friesii, koja naraste manja i jarke je narandžaste boje šešira ili Cantharellus amethysteus kojoj je šešir prekriven ljuskicama ljubičaste boje.

Od tipične lisičice, Cantharellus cibarius, koja je i na Mediteranu vrlo česta, razlikuje se svojim bijelim himenijem i stučkom, kao i veličinom. Od var. pallidus razlikuje se ljubičastim tonovima po klobuku. Od, isključivo kontinentalnog, var. amethysteus, koji isto tako ima ljubičasti klobuk, razlikuje se ponovo bijelim himenijem i bijelim stručkom, kao i veličinom, te staništem. Konačno, var. alborufescens od razlikuje se veličinom i ljubičastim klobukom. Naravno, postoje i druge sitnije razlike. Na primjer, var. amethysteus ima ljubičasti pigment samo na vrlo sitnim, no ipak nad razinom kožice uzdignutim čehicama, dok je u pallidoamethysteusa sama kožica ujednačeno, kontinuirano ljubičaste boje.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ Cantharellus cibarius Fr. 1821”. MycoBank. International Mycological Association. 
 2. ^ „cibarius - Wiktionary”. en.wiktionary.org. Приступљено 2019-08-31. 
 3. ^ а б в г д ђ е ж Cantharellus cibarius Fr. - Chanterelle”. First Nature. 2020. Приступљено 27. 1. 2020. 
 4. ^ „Golden chanterelle (girolle)”. Missouri Department of Conservation. 2020. Приступљено 27. 1. 2020. 
 5. ^ а б в г Dyson Forbes (13. 4. 2017). „Learn about chanterelle mushrooms”. Forbes Wild Foods. Приступљено 27. 1. 2020. 
 6. ^ а б Kuo, Michael. „Cantharellus "cibarius". mushroomexpert.com. Приступљено 2018-09-01. 
 7. ^ а б Buyck, Bart; Hofstetter, Valérie; Olariaga, Ibai (септембар 2016). „Setting the Record Straight on North American Cantharellus”. Cryptogamie, Mycologie. 37 (3): 405—417. S2CID 89596664. doi:10.7872/crym/v37.iss3.2016.405. 
 8. ^ http://www.boletus.hr/prikaz.asp?slovo=Cantharellus+cibarius+Fr%3AFr Архивирано на сајту Wayback Machine (18. мај 2015) Boletus.hr Baza i informacije skoro svih vrsta gljiva balkanskog podneblja 13.05.2015
 9. ^ „Cantharellus "cibarius" (MushroomExpert.Com)”. www.mushroomexpert.com. Приступљено 2019-10-22. 
 10. ^ Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 248. ISBN 978-1-55407-651-2. 
 11. ^ * ljuč za gljive; Ivan Focht; Itro "Naprijed"; Zagreb 1986.
 12. ^ Thorn, R. Greg; Kim, Jee In; Lebeuf, Renée; Voitk, Andrus (јун 2017). „The golden chanterelles of Newfoundland and Labrador: a new species, a new record for North America, and a lost species rediscovered” (PDF). Botany. 95 (6): 547—560. doi:10.1139/cjb-2016-0213. Архивирано из оригинала (PDF) 05. 08. 2021. г. Приступљено 2. 10. 2019. 
 13. ^ Redhead, S.A.; Norvell, L.L.; Danell, E. (1997). Cantharellus formosus and the Pacific Golden Chanterelle harvest in Western North America”. Mycotaxon. 65: 285—322. 
 14. ^ Dunham, S.M.; O'Dell, T.E.; Molina, R. (2003). „Analysis of nrDNA sequences and microsatellite allele frequencies reveals a cryptic chanterelle species Cantharellus cascadensis sp. nov. from the American Pacific Northwest”. Mycological Research. 107 (10): 1163—77. PMID 14635765. doi:10.1017/s0953756203008475. 
 15. ^ Arora, D.; Dunham, S.M. (2008). „A new, commercially valuable chanterelle species, Cantharellus californicus sp. nov., associated with live oak in California, USA” (PDF). Economic Botany. 62 (3): 376—91. S2CID 19220345. doi:10.1007/s12231-008-9042-7. Архивирано из оригинала (PDF) 22. 12. 2018. г. Приступљено 21. 05. 2023. 
 16. ^ Buyck, Bart; Hofstetter, Valérie; Ryoo, Rhim; Ka, Kang-Hyeon; Antonín, Vladimír (2020-12-22). „New Cantharellus species from South Korea”. MycoKeys (на језику: енглески). 76: 31—47. ISSN 1314-4049. doi:10.3897/mycokeys.76.58179. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]