LithTech

С Википедије, слободне енциклопедије
LithTech
Програмер(и)Touchdown Entertainment
Стабилно издање
Jupiter Extended / 2005. година
ТипПокретач видео игре
Веб-сајтwww.touchdownentertainment.com

LithTech je покретач игре који је прво објављен од стране Monolith Productions у сарадњи са Microsoft. Monolith је касније основао посебну компанију, LithTech Inc., да би одговорили на даљи развој покретача игара и њихову технологију, после промене званичног назива, LithTech Inc. је познат као и Touchdown Entertainment.

Велики број различитих развојних тимова видео игара, укључујући и самог Monolith, су користили LithTech да покрену своју пуцачку игру првог лица, као и успостављање исте за алтернативу другим производима, као што су Quake и Unreal покретачи. LithTech's последња инкарнација је "Jupiter Extended" (или Jupiter EX).

Фебруара 2011., Touchdown Entertainment веб сајт је ставио  'Under Construction (Прави се)' стање. Марта 2011., веб сајт се појављује као "чувар" домена.

Верзије[уреди | уреди извор]

LithTech 1.0[уреди | уреди извор]

У почетку LithTech покретач је требало да буде назван - DirectEngine, као и Monolith, развијен је за Мајкрософт да направи 3D покретач који се користи помоћу Мајкрософтове DirectX технологије. После неуспеха да уради договорено, Monolith наставља развој на свом покретачу и успешно га лиценцирају, официално преименован у LithTech, за друге компаније. У наредним годинама, LithTech тим се поделио у посебне компаније, LithTech Inc., која је сада позната као Touchdown Entertainment.

LithTech 2.0[уреди | уреди извор]

Почевши са LithTech 2.0, LithTech Inc. је започео процес креирања много различитих верзија покретача. Monolith је издао њихову видео игру No One Lives Forever (NOLF) уз помоћ ове верзије покретача, међутим касније је прерађен у LithTech 2.2. Игра је добила унапређење у LithTech 2.2 у објави печа. LithTech тим је затим почео на побољшању 2.2 за њихове лиценце, резултирајући 2.3 и 2.4 итерације.

LithTech је сарађивао са RealNetworks у развоју посебне верзије  LithTech 2.2 познат као RealArcade LithTech (или LithTech ESD). Међу његовим карактеристикама налази се посебни додатак за стримовање за билборде/рекламе унутар саме видео игре, и може да се користи са RealNetworks' веб-сајтом. У једном тренутку, RealArcade LithTech је могао да буде лиценциран од стране програмера ако потпишу уговор са RealNetworks-ом. Овај покретач је коришћен за интерно развојни наслов, Tex Atomic's Big Bot Battles.

LithTech Talon[уреди | уреди извор]

LithTech Inc. је издао велики број различитих покретача посебно за Monolith-ове наслове, Aliens versus Predator 2. LithTech Talon је базиран на LithTech 2.2, више него LithTech 2.4. Због тог избора, LithTech 2.4, RealArcade LithTech, и LithTech Talon су постали некомпатабилни међусобно. Међутим, корисници су и даље мислили о томе како је то инфериорније у односу на Unreal или Id Tech.[1][2][3]

LithTech Talon-ова највећа продајна тачка лежи у његовом способном мулти-плејер подршци, која ефикасније када се упореди са претходним верзијама LithTech који је карактеристичан за слабо кодирање самог повезивања. Aliens versus Predator 2 има свеобухватни мулти-плејер начин игре користћи та побољшања.

До 2003, Talon је и даље био лиценциран.[4]

LithTech 3.0[уреди | уреди извор]

LithTech 3.0 је развијан истовремено кад и Talon, али са својим ревизијама, LithTech 3.x би се у великој мери могао сматрати као унутрашња верзија покретача. Иако је послат за лиценцирање, ниједна игра није издата помоћу њега. Примарна функција најављена за LithTech 3.x је била дистрибутивни систем објеката, нови систем за MMORPGs и мулти-плејер.[5] Нажалост, LithTech 3.x је такође погођена великим бројем грешака и проблема и све игре развијен са LithTech 3.x би временом биле конвертоване у нову верзију LithTech Jupiter или пребачене на Talon.

Видео игра која није издата (од стране Monolith), Shogo II је развијена са итерацијом LithTech покретача.[6]

LithTech Discovery[уреди | уреди извор]

LithTech Discovery је изашао са MMORPG жанром и његовим јединственим захтевима. Discovery је побољшан од радне технологије LithTech 2.2, али је такође укључивао дистрибутивни систем објеката који је био централни део LithTech 3.x. Једини наслов креиран помоћу LithTech Discovery је The Matrix Online од стране Monolith-а. Покретач никада није лиценциран некој другој компанији.

LithTech Jupiter[уреди | уреди извор]

LithTech Jupiter је темељан ремонт LithTech технологије, направљен као алтернатива за 3.x.[7] У неким стварима, оригинална верзија Jupiter-а је била у технолошком смислу веома напреднија него његови конкуренти, будући да је подржавао нијансни модел сенки 1.x и укључивао је алатке за визуелизацију, где су у том времену Unreal и Quake покретачи подржавали само сенке базиране у процесорској јединици.

Посебна верзија Jupiter-а је направљена посебно за Monolith, за коришћење за њихову Tron 2.0 видео игру; ово издање је познато као LithTech Triton. Временом, LithTech Triton-ове нове могућности су спојене назад у LithTech Jupiter покретач за лиценцирање.

LithTech Jupiter EX[уреди | уреди извор]

Од 2005. године последња итерација LithTech покретача је био Jupiter Extended (или Jupiter EX), који је коришћен за F.E.A.R. и Condemned: Criminal Origins,[8] обе издате од стране Monolith-а. У поређењу са претходником - Jupiter-ом, Extended верзија се користила помоћу DirectX 9 рендерера и других унапређења, укључујући додатак - Havok софтвера за физику који је задужен за побољшање саме физике симулације реалног света. Упоредо са Havok-овим динамичким карактерима, Jupiter EX је такође укључивао "Havok Vehicle Kit", који пружа подршку за класично понашање возила.

Видео игре које користе LithTech покретач[уреди | уреди извор]

Следећа листа показује видео игре направљене помоћу LithTech покретача, као и са верзијама LithTech покретача који је коришћен. Ако није другачије назначено, игра је развијена помоћу Monolith Productions-а.

1.0[уреди | уреди извор]

1.5[уреди | уреди извор]

2.0 and 2.2[уреди | уреди извор]

ESD[уреди | уреди извор]

2.4[уреди | уреди извор]

Talon[уреди | уреди извор]

Jupiter[уреди | уреди извор]

Discovery[уреди | уреди извор]

Jupiter EX[уреди | уреди извор]

Модификовани LithTech покретач[уреди | уреди извор]

Непознате верзије[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "AvP2: Primal Hunt Review". planetavp.com. 2002-11-08.
  2. ^ "Aliens vs.
  3. ^ "No One Lives Forever" Архивирано на сајту Wayback Machine (5. јун 2011). gaming-age.com.
  4. ^ "Purge Review" Архивирано на сајту Wayback Machine (24. фебруар 2012). gamingexcellence.com. 2003-05-08.
  5. ^ "GDC 2001: Looking at LithTech 3.0".
  6. ^ "GDC 2001: Shogo 2 revealed?"
  7. ^ "LithTech Jupiter powering NOLF sequel".
  8. ^ "Graphics Technologies in Games: F.E.A.R". ixbtlabs.com. 2006-10-20.
  9. ^ „Western Outlaw: Wanted Dead or Alive Review”. GameSpot. 22. 12. 2003. Архивирано из оригинала на датум 07. 05. 2009. Приступљено 06. 07. 2009. »According to the manual, Western Outlaw's graphics engine is the LithTech Talon system, which is the same one used in Aliens Versus Predator 2.«