Љубомир Ђоковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Љубомир Ђоковић
Датум рођења(1897-09-15)15. септембар 1897.
Место рођењаРадаљево, Ивањица, Краљевина Србија
Датум смрти24. април 1985.(1985-04-24) (87 год.)
Место смртиБеоградСФР Југославија

Љубомир Р. Ђоковић (Радаљево, Ивањица, 1897Београд, 1985) био је стоматолог, лекар и универзитетски професор.

Живот и рад[уреди | уреди извор]

Основну школу завршио је у Приликама, а пет разреда гимназије у Чачку. По избијању Првог светског рата, као ђак, са оцем и стричевима прелази преко Албаније и стиже на Крф. После опоравка, упућен је на школовање у Француску где је у Бордоу завршио гимназију и уписао Филозовски факултет. По ослобођењу Србије враћа се у Београд, а 1920. године бива упућен од српско-америчког комитета у Пенсилванију (САД), где је 1924. дипломирао на Стоматолошком факултету. После завршених студија вратио се у Србију и на Медицинском факултету у Београду дипломирао 1931. године. Изванредно је говорио француски и енглески језик.

Био је једини стоматолог у комисији за оснивање Стоматолошког факултета у Београду и имао за задатак да организује целокупну наставу на стоматолошком факултету који се за предклиничку и клиничку наставу ослањао на Медицински факултет. За ванредног професора Стоматолошког факултета у Београду изабран је 1949. године. Учествовао је у оснивању стоматолошких факултета у Новом Саду, Нишу, Приштини и Сарајеву. Од 1944. до 1948. руководио је Стоматолошком клиником Медицинског факултета у Београду, а 1948. изабран је за доцента Медицинског факултета у Београд за предмет одонтостоматологија. Предавао је максилофацијалну хирургију. Био је редовни професор и дугогодишњи декан Стоматолошког факултета.[1]

Објавио је више стручних и научних радова у домаћим и страним часописима, као и неколико факултетских уџбеника[2]

Одликовања[уреди | уреди извор]

Носилац је Албанске споменице, Ордена Светог Саве и Ордена Легије части, коју му је доделио председник Француске Шарл де Гол, док је за свој стручни, научни и педагошки рад одликован Орденом рада са црвеном заставом и Орденом заслуга за народ са златном звездом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Званична страница Стоматолошког факултета”. Архивирано из оригинала 02. 04. 2015. г. Приступљено 19. 03. 2015. 
  2. ^ Биографски Лексикон Златиборског округа, Београд 2006“. издавач: Удружење Ужичана у Београду, главни и одговорни уредник: Милија Ј. Кнежевић.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Стоматолошки факултет Универзитета у Београду, историја факултета

Види још[уреди | уреди извор]