Lonomaaikanaka

С Википедије, слободне енциклопедије

Lonomaaikanaka (havajski Lonomaʻaikanaka; ʻaikanaka = "ljudožder") bila je kraljica ostrva Havaji (Veliko ostrvo) na drevnim Havajima.[1] Bila je i plemkinja mesta zvanog Hilo te ostrva Mauija.

Njezini roditelji su bili Ahu-a-I i njegova supruga Piilanivahine. Ahu je bio sin poznatog plemića Ija iz moćne porodice I, a Piilanivahine je bila princeza Mauija, ćerka kralja Mauija Kalanikaumakaovakeje i njegove žene.

Lonomaaikanaka se udala za kralja ostrva Havaji, čije je ime bilo Keaveikekahialiiokamoku (Keave II).[2] On je bio veoma moćan vladar, a brak je bio od velikog političkog značaja jer je pomirio njegovu porodicu sa porodicom I.

Keave i Lonomaaikanaka su bili roditelji princa Kalaninuiamamoa, koji je vladao delom ostrva Havaji nakon očeve smrti.[3]

Lonomaaikanaka je takođe bila supruga velikog poglavice Hulua; imali su ćerku imena Kauhiokaka, koja se udala za Keavea.

Nije poznato kada je Lonomaaikanaka umrla.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Donald Lines Jacobus. 1956. The American Genealogist.
  2. ^ Abraham Fornander, An Account of the Polynesian Race: Its Origin and Migrations, Rutland, VT: Charles E. Tuttle Company, 1969.
  3. ^ Edith Kawelohea McKinzie. Hawaiian Genealogies: Extracted from Hawaiian Language Newspapers.