Love Me Do

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Love Me Do
Beatles.lovemedo.single.jpg
Сингл извођача Битлси
са албума Please Please Me
Издат 5. октобар 1962.
Формат 7", CD (1992)
Снимљен Студио Еби Роуд: 4. септембра и 11. септембра 1962.
Жанр Рок-ен-рол
Дужина 2:22 (страна A)
2:06 (страна Б)
Издавач Parlophone R4949
Продуцент Џорџ Мартин
Рангирање
Синглови Битлси
Love Me Do (1962.) Please Please Me (1963.)

Love Me Do“ је сингл Битлса из 1962. године. На другој страни плоче се нашла песма P.S. I love You. Сингл је заузео 17. место на британским топ-листама.

Настанак[уреди]

У време кад су настале песме Love me Do и P.S. I Love You, Битлси нису били афирмисани ни као рок-састав, а нарочито не као ауторски бенд. Неколико њихових песама јесте извођено на малим наступима, али већином су се прослављали свирајући туђе нумере. Насловну песму је написао Макартни, док је песму са Б-стране написао Ленон (ауторска права за обе је понео тандем Ленон/Макартни). Њихов менаџер, Брајан Епштајн, најпре је демо-снимке понудио компанији "Дека рекордс", где су били одбијени, као превазиђени, нарочито због гитара. Ризикујући да погреши, песму је прихватио менаџер компаније "ЕМИ-Парлофон", Џорџ Мартин, иако не одушевљено.

Ринго Стар мења Пита Беста[уреди]

Снимању је претходло отпуштање Пита Беса са места бубњара и његово мењање Ринго Старом. Ипак, како ни он није прошао ЕМИ-јеве критеријуме, био је само током овог снимања замењен студијским бубњарем Ендијем Вајтом, док је Ринго само свирао кастањете. Ринга су остали Битлси познавали још из Хамбурга, када је у неколико наврата мењао Беста, иако је такође и он био из Ливерпула. Наводно, Џорџ Мартин је позвао Беста и рекао како не испуњава ни ЕМИ-јеве критеријуме, а и осталима из бенда се није допадао његов стил. Ленон се у почетку противио таквој одлуци, али се убрзо сложио да је „Бест одличан бубњар, а Ринго одличан „Битлс“ “.

Снимање и објављивање[уреди]

Снимање сингла обављено је 11. септембра 1962. године, а након продукцијског рада, сингл-плоча се нашла на рафовима свих продавница плоча 5. октобра.

Занимљивости/детаљи[уреди]

  • Био је то први улазак Битлса у Еби-Роуд студио, где су снимили велику већину песама, а где су обавили и последње заједничко снимање на лето 1969. године.
  • Први сингл је одмах ушао међу првих 20. најпродаванијих у Уједињеном Краљевству, заузевши 17. место. Наредни, Please Please Me је заузео друго у децембру исте године.
  • Пит Бест је због отказа пре овог снимања добио надимак „највећи баксуз у историји поп-музике“, ипак, захваљујући малобројним накнадно објављеним снимцима из Хамбурга и Ливерпула (махом са колекције Антологија 1), зарадио је одређен проценат новца.

Спољашње везе[уреди]