M1 карабин

М1 карабин
M1 Carbine Mk I - USA - Armémuseum.jpg
М1 карабин.
Врстаполуатоматски карабин
Порекло САД
Употреба
Употреба уСАД други
Бојно деловањеДруги светски рат
Први индокинески рат
Алжирски рат за независност
Корејски рат
Вијетнамски рат
Грађански рат у Камбоџи
Анголски грађански рат
Производња
Произведено6.500.000 комада
Спецификације
Маса2.4 kg
Дужина900 mm
Дужина цеви460 mm
Калибар7.62x33 mm
Врста операцијеОдвод барутних гасова, повратни затварач
Начин дејствапојединачно и рафално (М2)
Брзина паљбемакс. 750 мет/мин
Брзина зрна607 m/s
Макс. еф. домет250 m
Одвојиви магацин15 или 30 метака ком.
Нишанмеханички

M1 карабин је амерички полуатоматски карабин калибра „.30 Carbine”.[1] М1 карабин је настао током Другог светског рата и коришћен је у многим другим сукобима широм света. Овај карабин одликују мала тежина,једноставност коришћења и прецизност.

Током рата се показао као достојно оружје које носе артиљерци, командоси, падобранци и герилци, а веома често је био цењенији од аутомата.

Насупрот карабину М1, америчка војска је као службену пушку користила М1 Гаранд.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

М1 Гаранд (горе) и М1 карабин (испод)

Америчка војска је током 1938. размишљала о потреби да се такозвана друга линија тј. позадинске трупе наоружају јефтинијим и лакшим за коришћење, пиштољем или неким карабином за који није потребна специјална обука.

Током 1941. компанија Винчестер је направила нови метак познат као „.30 Carbine” тј. 7.62x33mm који је по карактеристима сличан муницији револвера Магнум. Нови метак је био знатно јачи од муниције коју је користио пиштољ М1911 али ипак доста слабији од метка пушке М1 Гаранд.

Фирма Винчесте је у новом калибру направила и нови лаки полуатоматски карабин.

Карабин М1 је био лагано и удобно оружје из којег се може пуцати једном руком попут пиштоља и такође је био лакши од свих осталих аутомата тог времена.

Чим се М1 карабин појавио на бојишту Другог светског рата, веома брзо је стекао огромну популарност због лаганости и доста боље прецизности у односу на аутомате, карабин М1 се показао као сјајно оружје за градску и герилску борбу на мањим удаљеностима.

Током 1944. се појавила и верзија М2 са могућношћу аутоматске паљбе и капацитета 30 метака. Произведено је укупно око 600.000 комада али се ова верзија никада није прославила као полуатоматски М1 карабин.

Током корејског рата, карабини М1 су и даље коришћени где су се овог пута поново ефективно употребљавали у борбама против Северне Кореје.

Током вијетнамског рата, карабине М1 су користиле снаге јужног Вијетнама у борби против својих сународника са севера.


Током 1943. и 1944, савезници су мањи број ових карабина испоручили четницима и партизанима. Постоји и једна фотографија на којој се Драгољуб Михаиловић може видети како носи М1 карабин на леђима док разговара са народом.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Аутомат Томпсон

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Meche, W. Derek, M1 Carbine: The collector's item you can actually use, Guns.com, 6 June 2013, http://www.guns.com/review/2013/06/06/m1-carbine/ Архивирано на сајту Wayback Machine (4. март 2016)
  2. ^ Hogg, Ian V.; Weeks, John S. (2000). Military Small Arms of the 20th Century (7th изд.). Krause Publications. стр. 290. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]