MI5

Из Википедије, слободне енциклопедије
Служба безбедности
Security Service
Скраћеница MI5
Основана 1909.
Седиште Лондон
Генерални директор Ендру Паркер
Број запослених 3.800
Веб страница mi5.gov.uk

Служба безбедности (енгл. Security Service), уобичајено називана MI5, је британска контраобавештајна и безбедносна агенција као и део обавештајне машинерије у коју су укључене Тајна обавештајна служба (енгл. Secret Intelligence Service - SIS или MI6), Државни комуникациони штаб (GCHQ) и Одбрамбено обавештајна служба (DIS). Све оне подређене су Обједињеном обавештајном комитету (JIC). Служба има своју статутарну основу у Акту безбедносних служби из 1989. и у Акту обавештајних служби Уједињеног Краљевства из 1994. године.

Задаци Службе безбедности обухватају заштиту британске парламентарне демократије и економских интереса, борбу против серијских злочина, милитантног сепаратизма, тероризма и шпијунаже унутар Уједињеног Краљевства. Иако се највише бави унутрашњом безбедношћу, она има и важну улогу у подршци прекоморским операцијама.

Служба од 1995. године има седиште у Тејмз Хаусу у лондонском кварту Милбенк. Тејмз Хаус је такође и седиште Канцеларије за Северну Ирску као и Обједињеног центра за анализу тероризма, организације подређене Безбедносној служби.

Унутар заједнице цивилних служби, MI5 је колоквијално познат и као Бокс 500 (по њеној званичној ратној адреси PO Box 500 и њеној тренутној адреси - PO Box 3255, Лондон SW1P 1AE) или једноставно Пет.

Спољашње везе[уреди]