Mačak u vreći

С Википедије, слободне енциклопедије
Mačak u vreći
Book cover
Naslovna stranica knjige
Nastanak
Orig. naslovThe Cat in the Hat
AutorDr. Sus
ZemljaSAD
JezikEngleski
Sadržaj
ŽanrKnjiževnost za decu
Mesto i/ili
vreme radnje

12. mart 1957.
Izdavanje
IzdavanjeRandom Haus, Hoton Miflin
Broj stranica61
Klasifikacija
ISBN?978-0-7172-6059-1
OCLC?304833
Hronologija
PrethodnikKad bih ja upravljao cirkusom
NaslednikKako je Grinč ukrao Božić!
Povratak mačke u vreći

Mačak u vreći (engl. The Cat in the Hat) dečija je knjiga koji je napisao i ilustrovao Teodor Gajzel pod pseudosinonimom Dr. Sus i prvi put је objavio 1957. godine.[1][2] Priča se usredsređuje na visokog antropomorfnog mačka koji nosi crveno-beli prugasti šešir i crvenu leptir mašnu. Mačak se pojavljuje jednog kišnog dana u kući u kojoj žive Sali i njen brat, kada njihova majka nije kod kuće. Uprkos ponovljenim prigovorima dečije ribe, mačak pokazuje deci nekoliko njegovih trikova u pokušaju da ih zabavi. U tom procesu on i njegovi drugovi, Stvar jedan i Stvar dva prave nered u kući. Deca i riba postaju sve više uznemireni sve dok mačak ne proizvede mašinu koju koristi da očisti sve i nestane neposredno pre nego što dečija majka dođe kući.

Gajzel je knjigu stvorio kao odgovor na debatu u Sjedinjenim Državama o pismenosti u ranom detinjstvu i o neefektivnosti tradicionalnih udžbenika poput onih koji obuhvataju Dika i Džejn. Vilijam Spolding je od Gajzela tražio da napiše zabavniji primer. On se s Vilijamom susreo tokom Drugog svetskog rata, i Vilijam je tada bio direktor odeljenja za obrazovanje u Hoton Miflinu. Međutim, s obzirom da je Gajzel već imao ugovor sa Random Hausom, dva izdavača pristala su na dogovor: Hoton Miflin je objavio obrazovno izdanje, koje se prodavalo školama, a Random Haus je objavio maloprodajno izdanje, koje se prodavalo u knjižarama.

Gajzel je iznosio različite izveštaje o tome kako je stvorio Mačka u šeširu, ali u verziji koju je najčešće koristio, on je bio toliko frustriran spiskom reči sa kojeg je mogao da bira reči da napiše svoju priču da je odlučio da skenira spisak i kreira priču zasnovanu na prve dve reči koje je pronašao. Reči koje je pronašao bile su mačka i vreća. Knjiga je doživela kritički i komercijalni uspeh. Recenzenti su je hvalili kao uzbudljivu alternativu tradicionalnim primerima. Tri godine nakon izdavanja, knjiga je već prodata u više od milion primeraka, a 2001. godine Pablišers Vikli je naveo knjigu kao devetu na spisku najprodavanijih dečijih knjiga svih vremena. Uspeh knjige doveo je do stvaranja Knjige za početnike, izdavačke kuće usredsređene na proizvodnju sličnih knjiga za decu koja ih uče da čitaju. Gajzel je 1983. godine rekao: „To je knjiga na koju sam najponosniji, jer je doprinela nestanku Dik i Džejn prajmera.” Knjiga je adaptirana u animirani televizijski film 1971. godine i film uživo iz 2003. godine.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ O'Brien, Anne. „An Educational Innovation: The Cat in the Hat”. Learning First Alliance. Архивирано из оригинала на датум 2. 11. 2013. Приступљено 8. 11. 2013. 
  2. ^ Nel 2004, p. 29

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]