Maskote na Svetskom prvenstvu u fudbalu

С Википедије, слободне енциклопедије

Maskote svetskih prvenstava se javljaju od Svetskog prvenstva u Engleskoj 1966. godine. Prva maskota je bio lavić pod imenom Vili (engl. Willy) a on je ujedno bio i jedna od prvih maskota na nekom sportskom takmičenju.[1]

Istorija[уреди | уреди извор]

Era dečaka[уреди | уреди извор]

Kasnije, od 1970. do 1978. godine, maskote svetskih prvenstava su bili dečaci, njih četvorica. 1970. godine, na Svetskom prvenstvu u Meksiku, maskota je bio dečačić pod imenom Huanito (шп. Juanito). Bio je prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Potom sledi Mundijal u Nemačkoj 1974. godine, i po prvi put čak dve maskote, dečaci Tip i Tap. Nemačka je sa svojom maskotom proslavila osvajanje trofeja, baš kao i 1966. godine, kada se to prvi put desilo u Engleskoj. Poslednji ljudski lik na maskotama Svetskih prvenstava bio je Gaučito (шп. Gauchito), 1978. godine u Argentini, i imao je na sebi prepoznatljive tradicionalne argentinske predmete, maramu i bič. Kasnije su kratko, mesto maskota preuzele voćkice.

Voćkice[уреди | уреди извор]

1982. u Španiji , za zaštiti znak je imalo prvu biljku maskotu, tj. narandžu pod imenom Naranhito (шп. Naranjito). I on je kao i svoj prethodnik Gaučito nosio dres reprezentacije koja je domaćin. 1986. ponovo je domaćin, posle 1970. godine bio Meksiko, ovoga puta Huanita, maskotu na prethodnom mundijalu u Meksiku, zamenio je neobični Pike (шп. Piquet), meksička ljuta papričica, koja se smatra za jednu od najgenijalnijih maskota u istoriji SP. Neizostavni detalj na Pikeovoj glavi bio je sombrero, dok je imao i dugačke brkove.

1990—1998.[уреди | уреди извор]

Ćao (итал. Ciao) bio je maskota prvenstva u Italiji, i bio je potpuno drugačiji od svojih prethodnika, tj. nije bio ni dečak, ni biljka već neobičan mozaik, delo italijanskih slikara. Imao je četiri štapića u bojama Italije za ruke i noge, dok mu je glava bila fudbalska lopta. 1994. Sjedinjene Američke Države i najčuvenija i najisplativija maskota Mundijala ikada, pas Strajker (енгл. Stryker), čije ime asocira na englesku reč napadač. Time se desio povratak motiva životinja kao maskota, pošto je petao Futiks (франц. Footix) bio zaštitni znak Mundjala 1998. godine u Francuskoj i ispratio je domaću selekciju do titule te godine.

2002. i 2006.[уреди | уреди извор]

Po prvi put su Mundijal organizovale dve zemlje, Japan i Južna Koreja, i ostaće upamćeno da su jedini put do sada kompjuterski generisali svoje maskote, tj. napravili su ih pomoću kompjutera. Bilo je čak tri maskote: Ato, Kaz i Nik. Ali ova stvorenja nisu uspela da se dokažu planeti u pravom svetlu, tako da ljudi nisu shvatili njihovu futurističku suštinu, tako da je na scenu opet stupio kralj životinja. Zvao se Goleo VI, i bio je oficijelna maskota za SP u Nemačkoj 2006. Na prethodnom prvenstvu koji su organizovali Nemci 1974. godine, takođe su se nalazile dve maskote, pa je tako i Goleo VI imao i svog druga loptu Pile.

2010-e — životinje[уреди | уреди извор]

Za prvo prvenstvo organizovano na tlu afričkog kontinenta, maskota je bio leopard po imenu Zakumi, i bio je maskota prvenstva sveta u Južnoj Africi 2010. godine. Odlično se nametnuo svetu, pa je čak snimljen i crtani film o njemu. Imao je zelenu, neobičnu grivu, a njegovo ime ZAKUMI sastoji se od dve reči ZA-međunarodna skraćenica za Južnu Afriku i KUMI-što na jeziku južnoafričkih plemena znači broj deset, ujedno i godinu u kojoj se Mundijal održao.

Maskota prvenstva sveta u Brazilu bio je armadilo po imenu Fuleko, što je kovanica od reči fudbal (ful) i ekologija (eko). Žute je boje sa plavim oklopom. Nosi zeleni šorts i belu majicu sa natpisom Brasil 2014.

Na Svetskom prvenstvu 2018. godine nastavlja se motiv životinja maskota, te je za Mundijal u Rusiji odabran vuk po imenu Zabivaka, što na ruskom jeziku znači strelac (pogotka u fudbalu). Maskota ima braon i belo krzno, sa fudbalskim dresom u bojama zemlje domaćina: belom, plavom i crvenom.

Tabelarni pregled[уреди | уреди извор]

Svetsko prvenstvo Maskota Opis
Engleska
1966
1966 worldcupwillie.png

Vili
(World Cup Willie)

Lav, tipičan simbol Ujedinjenog Kraljevstva, koji nosi majicu sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva i natpisom „WORLD CUP”
Meksiko
1970
1970 juanito.jpg

Huanito
(Juanito)

Dečak u dresu Meksika sa sombrerom (sa natpisom „MEXICO 70”).
Zapadna Nemačka
1974
1974 tiptap.png

Tip i Tap

Dva dečaka u dresu Nemačke sa natpisom WM (Weltmeisterschaft - Svetsko prvenstvo) i brojem 74.
Argentina
1978
1978-mascot.jpg

Gaučito
(Gauchito)

Dečak u dresu Argentine. Njegov šešir (sa natpisom ARGENTINA '78), marama i bič su simboli gaučosa.
Španija
1982
1982 naranjito.jpg

Naranhito
(Naranjito)

Narandža, tipično špansko voće, koja nosi dres Španije.
Meksiko
1986
1986 pique.jpg

Pike
(Pique)

Ljuta paprika, karakteristična za meksičku kuhinju, koja nosi brkove i sombrero. Ime dolazi od španskog picante što označava ljute začine.
Italija
1990
Italia 90 mascot.png

Ćao
(Ciao)

Figura fudbalera sa glavom u obliku fudbalske lopte i telom od italijanske zastave. Ime predstavlja italijanski pozdrav.
SAD
1994
Usa94mascot.png

Strajker
(Striker,
the World Cup Pup
)

Pas, najčešći ljubimac u Americi, koji nosi majicu u bojama zastave SAD-a sa natpisom „USA 94”.
Francuska
1998
France98mascot.png

Futiks
(Footix)

Petao, jedan od simbola Francuske, sa natpisom „FRANCE 98” na grudima. Plave je boje, kao i francuski dresovi. Ime je skovano od foot- (skraćenice za fudbal) i nastavka -ix, nastavka za galska imena.
Južna Koreja/Japan
2002
Koreajapan2002mascots.png

Ato, Kaz i Nik

Narandžasta, ljubičasta i plava kompjuterska animacija.
Nemačka
2006
GoleoIV.jpg

Goleo VI (Pile)

Lav u dresu Nemačke sa brojem 06 i imenom na dresu Pille (nemački žargon za fudbal). Goleo je kovanica od reči „gol” i „leo” (lav).
Južna Afrika
2010
255px-Zakumi.png

Zakumi

Zakumi je leopard, zelene kose s majicom natpisa South Africa 2010. Njegove boje su sportske boje JAR-a. Ime je kovanica od ZA (ISO 3166-1 kôd za Južnu Afriku) i KUMI (broj 10 na mnogim afričkim jezicima).
Brazil
2014
Fuleco.png

Fuleko

Brazilski armadilo nosi majicu na kojoj piše Brasil 2014. Njеgovo ime je kovanica reči fudbal (ful) i ekologija (eko).
Rusija
2018
Zabivaka.jpg

Zabivaka

Vuk sa imenom koje na ruskom znači strelac (u fudbalskom smislu). Nosi dres u bojama Rusije na kome je ispisano „RUSSIA 2018”.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kasprzak, Emma (15. 6. 2012). „BBC News - World Cup Willie's sporting mascot legacy”. Bbc.co.uk. Приступљено 24. 12. 2022.