Matricom potpomognuta laserska desorpcija/jonizacija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
MALDI TOF maseni spektrometar

Matricom potpomognuta laserska desorpcija/jonizacija (MALDI) je blaga jonizaciona tehnika koja se koristi u masenoj spektometriji. Ona omogućava analizu biomolekula (biopolimera kao što su DNK, proteini, peptidi i šećeri) i veliki organski molekuli (kao što su polimeri, dendrimeri i drugi makromolekuli), koji su uglavnom krhkiji i fragmentiraju se kad se jonizuju konvencionalnim jonizacionim metodama. MALDI je slična po prirodi sa elektrosprejnom jonizacijom (ESI) u smislu da su obe tehnike relativno blagi načini dobijanja jona velikih molekula u gasovitoj fazi, mada MALDI proizvodi manji broj višestruko naelektrisanih jona.

MALDI metodologija je trostupni proces. Prvo se uzorak meša sa podesnim matričnim materijalom i stavlja se na metalnu osnovu. U drugom stupnju se pulsirajućim laserom ozračava uzorak, što inicira ablaciju i desorpciju uzorka i matričnog materijala. Konačno se analizirani molekuli jonizuju protonacijom ili deprotonacijom na toplom peru jonizujućih gasova, i nakon toga se ubrzaju i analiziraju u masenom spektrometaru.[1]

Vidi još[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ Karas, Michael; Krüger, Ralf (2003). „Ion Formation in MALDI: The Cluster Ionization Mechanism”. Chemical Reviews. 103 (2): 427—440. ISSN 0009-2665. doi:10.1021/cr010376a. 

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]