Maxima (софтвер)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Maxima (software))
Иди на навигацију Иди на претрагу
Maxima
Maxima-new.svg
WxMaxima 0.7.1 screenshot.png
Програмер(и)Macsyma group at Project MAC and volunteer contributors
Прво издање1982. год.; пре 37 година (1982)
Стабилно издање
5.37.3 / 9. јануар 2015. год.; пре 4 године (2015-01-09)
Спремиште Уреди на Википодацима
Написан уCommon Lisp
Оперативни системCross-platform
ТипМатематички софтвер
ЛиценцаGPL
Веб-сајтmaxima.sourceforge.net

Maxima је рачунарски алгебарски систем базиран на верзији Macsyma 1982. То је записано у Common Lisp и ради на свим POSIX платформама као сто су OS X, Unix, BSD, и Linux као и под Microsoft Windows и Android. То је слободан софтвер објављен под условима ГНУ-ове опште јавне лиценце

Историја[уреди]

Maxima је заснован на верзији Macsyma из 1982, који је развијен на MIT-у уз финансирање из Министарства за енергетику Сједињених Америчких Држава и других владиних агенција. Верзију Macsyma је одржавао Bill Schelter од 1982 до његове смрти 2001. Године 1998, Schelter је добио  дозволу од Министарства за енергетику да ослободи своју верзију под GPL. Та верзија, се сада зове Maxima , одржава се од стране независне групе корисника и програмера. Maxima не укључује било коју од многих измена и побољшања направљених за комерцијалну верзију Macsyma током 1982-1999. Иако је језгро функционалности остало слично, код зависно од ових побољшања не може радити на Maxima, и багови који су фиксни у Macsyma ће и даље бити присутни у Maxima, и обрнуто.

Карактеристике[уреди]

Maxima обухвата комплетан програмски језик са ALGOL-као синтакса, али Лисп као семантика. То је записано у Common Lisp-у, и може се програмски приступити и проширити, јер у основи Лисп може бити позван од Maxima. Он користи Gnuplot за цртање.

Нумерички прорачуни[уреди]

Maxima је потпуно опремљен CAS (рачунарски алгебарски систем) које је специјализован за симболичке операције, али такође нуди нумеричке способности[1] као што је произвољно прецизна аритметика цели и рационални бројеви који могу да нарасту до ограничене величине  само машинском меморијом, и плутајући број тачака чија прецизност може се подесити произвољно ("bfloats").

За прорачуне који користе плутајуће тачке и тешке низове, Maxima нуди могућност генерисања кода у другим програмским језицима (посебно Фортран) који могу ефикасније да извршавају.

Maxima је опште наменски систем, и прорачунски у специјалним случајевима  као што је разлагање великих бројева, манипулације изузетно великих полинома.

Интерфејс[уреди]

Разне врсте графичког корисничког интерфејса су доступни за Maxima:

  • wxMaxima је графички предњи крај користећи  wxWidgets.
  • Jupyter је флексибилан, лаптоп-стил за maxima написан у Python.
  • GMaxima једини користи GTK+.
  • Cantor, користи Qt, а може бити спрега са  Maxima (заједно са Sage, R, и Kalgebra)[2]
  • GNU TeXmacs и LyX математички едиторски програми могу се користити да обезбеде интерактиван GUI за Maxima, као што може Sage. Остале опције укључују Imaxima предњи крај, познати као Emacs и Xemacs интеракцијски мод који је активиран од стране Imaxima.
  • Kayali[3]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Barnes, David J. & Chu, Dominique (2010). „Chapter 5”. Introduction to Modeling for Biosciences. Springer. ISBN 978-1-84996-325-1. 
  2. ^ „Cantor, an interface to Maxima (and other mathematics software)”. KDE-Edu. Приступљено 20. 09. 2013. 
  3. ^ „Kayali download”. SourceForge. Приступљено 31. 05. 2015. 

Спољашње везе[уреди]