Menart Records

С Википедије, слободне енциклопедије
Menart Records
Основана1994. (1994)
ДржаваСловенија
ЛокацијаЉубљана
Веб-сајтwww.menart.rs

Menart Records (транскр. Менарт рекордс) је словеначка дискографска кућа основана 1997. године у Љубљани.[1] Бави се услугом издавања и снимања звучних записа.[2] Члан је Међународне федерације фонографске индустрије, која представља музичку индустрију широм света са око 1.400 чланова у 66 земаља и сродних индустријских удружења у 45 земаља.[3]

Активности[уреди | уреди извор]

Званични је корисник лиценце Sony Music за територије Словеније, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Албаније.

Као локална дискографска кућа, Menart је у Словенији израстао у водећу компанију у продаји популарне музике,[4] као што су Атомик Хармоник, Дан Д, Сидхарта и Табу, Јан Плестењак, Мањифико, Ребека Дремељ и Кингстон. Етаблирао се у врху словеначке музичке индустрије. Поред физичког објављивања записа, покренуо је портал за преузимање садржаја у Словенији почетком 2008. На овом порталу, словеначки и (у мањој мери) међународни клијенти могу преузети домаће и стране наслове.

У Хрватској је Menart за десет година постао једна од најбољих дискографских кућа. Познат по свом снажном А&Р менаџменту и креативним маркетиншким решењима, Поставио је следеће уметнике у врх хрватске популарне музичке сцене: The Beat Fleet, Колонија, Хладно пиво, Едо Маајка, Горан Каран, Лету штуке, Лука Нижетић и Lollobrigida Girls, Густафи, Иван Зак, Лана Јурчевић и многи други.

Међународне активности[уреди | уреди извор]

Успео је и да изда (преко лиценцних партнера) разне извођаче ван територије бивше Југославије:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Internet imenik : Menart - poslovnenovine.com”. Архивирано из оригинала 05. 08. 2010. г. Приступљено 03. 08. 2022. 
  2. ^ Biznet.hr - Registar tvrtki - Menart d.o.o.
  3. ^ LINKS - IFPI Member Record Companies (језик: енглески)
  4. ^ Label: Menart Records - Rate Your Music (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]