Пређи на садржај

Merak (zvezda)

С Википедије, слободне енциклопедије
Merak u sazvežđu Veliki Medved

Merak ili Beta Ursae Majoris (druge oznake: Beta UMa, β Ursae Majoris, β UMa) je zvezda u severnom cirkumpolarnom sazvežđu Veliki medved. Ova grupa sazvežđa poznata je po tome što za razliku od sezonskih, nikada ne zalaze i vidljivi su u bilo koje doba godine. Zvezda je vidljiva golim okom, i ima vizuelnu magnitudu +2.37. Povlačenjem prave linije kroz Merak i alfa zvezdu u istom sazvežđu (Dubhe) dolazi se do Polarisa, zvezde koja označava pravac severnog nebeskog pola.

Na osnovu paralakse, određeno je da se Merak nalazi oko 80 svetlosnih godina udaljen od Zemlje. Merak spada u spektralnu klasu A i na HR dijagramu nalazi se na glavnom nizu. Temperatura na površini zvezde je 9500 K i bele je boje što je tipično za zvezde u A klasi. Merak je masivniji od Sunca 2.7 putai sjajniji 68 puta.

Ime Merak potiče iz arapske reči المراق i znači bedra medveda. U zavisnosti od naroda, ova zvezda često dobija narodno ime po junacima iz mitologije. U Kini na primer zvezdu zovu 北斗 što znači severna zvezda.