Мезодерм

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Mesoderm)
Мезодерм

Мезодерм је средишњи клицин лист смештен између ектодерма и ендодерма. Начин образовања мезодерма је различит код различитих типова животиња. Најчешће се образује од ектодерма процесом ингресије. Постоје 2 типа мезодерма, у зависности од тога како се формира: Ентероцелни тип и Телобластички тип. Први је карактеристичан за хемихордате, хордате, и бодљокошце, а други се јавља код свих целоматичних инвертебрата, осим бодљокожаца.

Преглед[уреди | уреди извор]

Мезодерм је средњи слој од три клица која се развијају током гаструлације у врло раном развоју ембриона већине животиња. Спољни слој је ектодерм, а унутрашњи слој је ендодерм.[1][2]

Мезодерм формира мезенхим, мезотелијум, неепителне крвне ћелије и целомоците. Мезодерм формира мишиће у процесу познатом као миогенеза, септа (попречне преграде) и мезентерије (преграде по дужини); и чини део полних жлезда (остало су полне ћелије).[1] Миогенеза је специфично функција мезенхима.

Мезодерм се разликује од остатка ембриона путем међућелијске сигнализације, након чега је мезодерм поларизован организационим центром.[3] Положај организационог центра је заузврат одређен регионима у којима је бета-катенин заштићен од разградње помоћу ГСК-3. Бета-катенин делује као кофактор који мења активност транскрипционог фактора тцф-3 од потискивања до активације, што покреће синтезу генских производа критичних за диференцијацију мезодерма и гаструлацију. Штавише, мезодерм има способност да индукује раст других структура, као што је неурална плоча, прекурсор нервног система.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Ruppert 2004
  2. ^ Sadler, Thomas W. (2010). Langman's medical embryology. Lippincott William & Wilkins. ISBN 978-0-7817-9069-7. OCLC 227928523. 
  3. ^ Stern 2004

Литература[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]