Metodologija ankete

С Википедије, слободне енциклопедије

Polje primenjene statistike ljudskog istraživačkog anketiranja, metodologija ankete proučava uzorkovanje individualnih jedinica iz populacije i povezane tehnike prikupljanja podataka iz ankete, kao što su konstrukcija upitnika i metode za poboljšanje brojnosti i tačnosti odgovora na ankete. Metodologija ankete obuhvata instrumente ili postupke kojima se postavlja jedno ili više pitanja na koja je moguće dobiti odgovor.

Istraživači sprovode statističke ankete s ciljem izvođenja statističkih zaključka o populaciji koja se proučava, a takvi zaključci snažno zavise od korišćenih anketnih pitanja. Ankete o javnom mnjenju, ankete o javnom zdravstvu, ankete o istraživanju tržišta, vladine ankete i popisi stanovništva, svi su primeri kvantitativnih istraživanja koja koriste metodologiju anketiranja da odgovore na pitanja o populaciji. Iako popisi ne sadrže „uzorak”, oni uključuju i druge aspekte metodologije anketiranja, poput upitnika, anketara i tehnika praćenja odsustva odgovora. Ankete pružaju važne informacije za sve vrste javnih informacija i polja istraživanja, npr. marketinška istraživanja, psihologija, zdravstvena zaštita i sociologija.

Pregled[уреди | уреди извор]

Pojedinačno istraživanje se sastoji od bar uzorka (ili kompletne populacije u slučaju popisa), metode prikupljanja podataka (npr. upitnika) i pojedinačnih pitanja ili stavki koje postaju podaci koji se mogu statistički analizirati. Pojedinačna anketa se može usredsrediti na različite tipove tema kao što su preferencije (npr. za predsedničkog kandidata), mišljenja (npr. da li bi pobačaj trebao biti legalan?), ponašanje (pušenje i upotreba alkohola) ili činjenične informacije (npr. prihod), zavisno od njegove namene. Pošto se anketno istraživanje skoro uvek zasniva na uzorku populacije, uspeh istraživanja zavisi od reprezentativnosti uzorka u odnosu na ciljanu populaciju koja istraživača zanima. Ta ciljna populacija može biti u rasponu od opšte populacije određene zemlje do specifičnih grupa ljudi u toj zemlji, do liste članova profesionalne organizacije ili liste učenika upisanih u školski sistem (pogledajte takođe uzorkovanje (statistika) i anketno uzorkovanje). Osobe koje odgovore na anketu nazivaju se ispitanicima, a u zavisnosti od postavljenih pitanja njihovi odgovori mogu se predstavljati njih kao pojedince, njihova domaćinstva, poslodavce ili druge organizacije koje predstavljaju.

Metodologija ankete kao naučno polje teži da identifikuje principe dizajna uzorka, instrumenata za prikupljanje podataka, statističko prilagođavanje podataka i obradu podataka, kao i konačnu analizu podataka koja može stvoriti sistematske i slučajne greške u istraživanju. Anketne greške se ponekad analiziraju u vezi sa troškovima ankete. Ograničenja troškova ponekad se razmatraju kao poboljšanje kvaliteta unutar ograničenja troškova ili, alternativno, smanjenje troškova za fiksni nivo kvaliteta. Metodologija anketiranja je naučna oblast i profesija, što znači da se deo stručnjaka u polju empirijski fokusira na anketne greške, dok drugi dizajniraju ankete s ciljem redukovanja grešaka. Za dizajnere anketa, radni zadatak uključuje donošenje velikog broja odluka o hiljadama individualnih karakteristika ankete u cilju njihovog poboljšanja.[1]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Groves, R.M.; Fowler, F. J.; Couper, M.P.; Lepkowski, J.M.; Singer, E.; Tourangeau, R. (2009). Survey Methodology. New Jersey: John Wiley & Sons. ISBN 978-1-118-21134-2. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]