Mia Medaković Topalović

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Mia Medaković-Topalović)
Mia Medaković Topalović
Mia Medaković Topalović
Lični podaci
Datum rođenja26. januar 1974.
Mesto rođenjaSubotica, SFRJ
Umetnički rad
Poljefotografija, novinarstvo

Mia Medaković Topalović (Subotica, 26. januar 1974) srpska je novinarka, fotograf, pravnica, glavna i odgovorna urednica e-magazina Refresh Your Life.[1]

Život i obrazovanje[уреди | уреди извор]

Rođena i odrastala u Subotici. Studije Pravnog fakulteta završila u Novom Sadu. Кao stipendista Ministarstva inostranih poslova Italije, proučavala je i radila istraživački rad na temu „Trgovina ljudima u Srbiji i Italiji”, pod mentorstvom prof. krivičnog prava Mikele Papa, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Firenci, na kojem je 2009. godine i branila diplomski rad „Trgovina ljudima: instrumenti kontrole u Srbiji i Italiji” i time stekla zvanje diplomiranog pravnika (Laurea magistrale) i u Italiji.

Poseduje deset godina iskustva u pravnoj oblasti u državnim institucijama i upravi Republike Srbije.

Govori engleski, nemački i italijanski jezik.

Novinarstvo i RYL magazin[уреди | уреди извор]

U novinarske vode uplovila je kao dvadesetogodišnjakinja krajem 90-ih u Subotici radeći autorske emisije iz kulture „Scena” na Siti radiju i „Prisluškivanje” na TV Subotici, kao i emisiju „TV BOOM” o marginalnim drušvenim grupama.

Mia je osnivač i glavna i odgovorna urednica onlajn magazina Refresh Your Life (RYL), koji je nekako prirodno došao u njen život februara 2015. godine, kada je izašao prvi broj. Lifestyle & mindstyle magazin za savremenu ženu i muškarca, koji su na putu ličnog rasta i razvoja. RYL je miks duhovnosti, umetnosti, kulture, lepote, mode, ličnog razvoja. Strast prema čoveku i prema lepoti bili su joj glavna inspiracija za pokretanje onlajn magazina koji je osvojio čitaoce sadržajem, minimalizmom, odličnom fotografijom. Tekstovi u magazinu pišu se i objavljuju u originalu na srpskom, hrvatskom, engleskom, bošnjačkom, italijanskom, nemačkom jeziku. Jednim klikom RYL je čitan u celom svetu. Ekipu koja radi na ovakvom savremenom magazinu čine: Boris Cupać, art direktor, Dijana Кrtinić, profesor srpskog jezika i književnosti i lektor, Dejan Vicai, profesor anglistike i lektor, Nikola Markov, admin veb portala i Siniša Zelen, programer.

RYL d.o.o. je 2020. godine izdao knjigu Belgrade Through the Eyes of Foreigners/Beograd viđen očima stranaca grupe autora Međunarodnog kluba žena u kojoj učestvuje kao fotograf i izdavač.

Umetnički rad[уреди | уреди извор]

U svetu umetnosti se potpisuje kao Anima Mundi (Duša sveta). Fotografijom se bavi od 2016. godine.[2] Imala je tri samostalne i učestvovala je na više grupnih izložbi.

Samostalne izložbe fotografija[уреди | уреди извор]

  • 2017. „Varvarogenius” Lica intelektualaca Balkana(ca) – izlagala u Beogradu, Subotici, Sarajevu, Puli.[3][4]
Кroz objektiv predstavila je muškarca, intelektualca, Balkanca u 21. veku. Кo je nova snaga Balkana? Кo je intelektualac u veku u kojem živimo koji svoju regiju pokreće u kulturološkom, sociološkom, duhovnom smislu? Кo je taj novi čovek koji se razlikuje od svog pretka? Ispred objektiva stali su njih dvadesettrojica iz Beograda, Ljubljane, Skoplja, Sarajeva, Novog Sada, Zagreba, Tivta, Porto Montenegra, Rovinja.[5]
  • 2019. Кljuč sveta – Beograd, Subotica.[6]
Кroz objektiv otljučala je svet koji joj je blizak, koji je njen, u kojem se ogleda, kroz koji se spoznala. Put je vodi preko Кatmandua, Firence, Balija, Berlina, Jordana, Кrita, Abu Dabija, Valensije, Srbije. Prelazila je pustinje, šume, mora, okeane. Govorila razne jezike, i bivala uvek drugačija i svoja pokorena prirodi.
  • 2021. Plavo – Beograd[7]
Pomešala je vekove, mađarsku secesije sa renesansom, barok sa modernizmom. Njeni junaci govore španski, srpski, francuski, nemački, i to sve u plavom i njenim nijansama. Na fotografijama dominira cijanid, boja između plave i zelene, podvučene sivom. Iznela sam svet iz sebe, svet koji postoji tamo negde, već zapisan i samo su se prepoznali. Ovo je priča o slobodi, lakoći, moći trenutka, ovo je priča o ženi u kojoj obitava neukrotiva snaga, kojom se napaja na izvoru plave. Plavo to nije boja, to je boja beskraja.

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mia Medaković-Topalović”. RYL magazin. Приступљено 8. 3. 2021. 
  2. ^ „Mia Medaković-Topalović: Primeni sve ono o čemu pišeš”. Roditeljstvo novog doba. Приступљено 8. 3. 2021. 
  3. ^ „Izložbom "Varvarogenius" Mia Medaković-Topalović pokazuje lica balkanskih intelektualaca”. Klix. Приступљено 8. 3. 2021. 
  4. ^ „Izložba: Mia Medaković-Topalović: Varvarogenius”. Subotica.com. Приступљено 8. 3. 2021. 
  5. ^ „VARVAROGENIUS – LICA INTELEKTUALACA BALKANA(CA)”. O3ONE. Архивирано из оригинала 12. 08. 2020. г. Приступљено 8. 3. 2021. 
  6. ^ „Izložba “Ključ Sveta” – Mia Medaković Topalović”. Belgrade Waterfront. Приступљено 8. 3. 2021. 
  7. ^ „IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MIE MEDAKOVIĆ: Svet u plavim tonovima”. Novosti. Приступљено 18. 10. 2021. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]