Mica Trofrtaljka

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Mica Trofrtaljka
Puno ime Milica Ostojić
Datum rođenja 1943.
Aktivni period 1968—danas
Izdavačka kuća Diskos, Helidon, Tioli Records

Milica Ostojić poznatija kao Mica Trofrtaljka je srpska folk pevačica. Poznata je po šaljivim, erotskim folk pesmama, kao i po pojavljivanju u više srpskih filmova.[1] Kritikovana zbog prirode svojih pesama, okarakterisanih kao šund, Mica često ističe da treba povesti računa o pristupu istim pesmama, kao i da ne treba zaboraviti njihovu namenu. Pevačica u dokumentarnom filmu o svojoj karijeri izjavila da je njen osnovni cilj bio da kroz kafansko druženje zabavi i nasmeje publiku sedamdesetih godina. U istom filmu osvrnula se na propast jugoslovenskog kafanskog duha i na komercijalizaciju muzike, te je rekla da danas, kao penzionisana pevačica, često ode u kafanu samo kako bi popila kafu i punim plućima se nadisala duvanskog dima i mirisa roštilja.

Biografija[уреди]

Pevačku karijeru Milica je započela 1968. u selu Milićevci. U Nišu je snimila debi singl sa pesmom Davorike dajke koja je postala veliki hit i više puta je obrađivana.[1] Neke od njenih najpoznatijih pesama su: Mica krojačica, Trofrtaljka, Hoće deda malo meda, I labavi ume da zabavi, Muško mi treba, Ja sam novi vozač, Udri Milju po fitilju, Pevačica sam od glave do pete, Sedam dana nisam milovana, Drž se kćeri čvrstog kursa.[1] Nadimak Trofrtaljka dobila je po istoimenoj pesmi, što joj je kasnije postalo i umetničko ime.[2] Njeno ime postalo je i sinonim za pevačice koje pevaju šaljive, mangupske narodne pesme.[2] Sa Rambom Amadeusom i Borom Čorbom snimila je pesmu Amerika i Engleska biće zemlja proleterska, a sa grupom Twins obradu pesme Motori grupe Divlje jagode.[1]

Dana 1. septembra 2013. Trofrtaljka je otišla u selo Lisović i time postala učesnica pete sezone rijaliti-šoua Farma. Zamisao je da takmičari borave na stočarskom imanju i obavljaju seoske poslove, dnevne i nedeljne zadatke. Međutim, u prepodnevnim časovima 8. septembra iste godine, nakon samo sedam dana boravka na imanju, Mica je iz zdravstvenih razloga odustala od daljeg učešća u rijalitiju.[3]

Diskografija[уреди]

Singlovi[уреди]

 • 1968. Milica Ostojić - Mica ‎– Davorike dajke (Diskos ‎– EDK-5251)
 • 1969. Milica Ostojić - Mica ‎– Imam nešto, al' ne dam (Diskos ‎– EDK 5265)
 • 1970. Mica Ostojić - Mica „Davorika“ ‎– Moja roba, moj dućan (Diskos ‎– EDK 5298)
 • 1971. Milica Ostojić - Mica ‎– Poceraj, oblagaj (Diskos)
 • 1972. Mica Ostojić „Trofrtaljka“ ‎– Trofrtaljka (Diskos ‎– EDK-5420)
 • 1974. Mica Ostojić ‎– Tužan pogled u džepove prazne (Diskos ‎– NDK 4277)

Albumi[уреди]

 • 1976. Milica Ostojić ‎– Milica Ostojić (Diskos ‎– LPD 826)
 • 1985. Mica Ostojić peva šaljive pesme (Diskos)
 • 1986. Pesme za razbibrigu/Lepa Mica Super Davorika (Helidon ‎– FLP 04-079)

Kompilacije[уреди]

 • 1999. The best of Mica Trofrtaljka (Tioli Records)
 • 2007. Mica Ostojić Trofrtaljka & Mersa Miljković Meri, Šaljive pesme, Dupli CD (Diskos)

izvor: „Milica Mica Ostojic Trofrtaljka - Diskografija”. SerbianForum.org. Pristupljeno 6. marta 2010.  Proverite vrednost paramet(a)ra za datum: |access-date= (pomoć) (ukoliko nije drugačije navedeno)

Filmografija[уреди]

izvor:IMDb. „Milica Ostojic”. IMDb.com, Inc. Pristupljeno 6. marta 2010.  Proverite vrednost paramet(a)ra za datum: |access-date= (pomoć) (ukoliko nije drugačije navedeno)

Reference[уреди]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Pevacka uciteljica za vecinu predstavnica folk scene”. Balkanmedia Mannheim. Pristupljeno 6. 3. 2010. 
 2. 2,0 2,1 „Suknjica mi kratka”. Vesti Online. Pristupljeno 6. marta 2010.  Proverite vrednost paramet(a)ra za datum: |access-date= (pomoć)
 3. ^ „Mica Trofrtaljka napustila Farmu zbog zdravlja”. Telegraf. Pristupljeno 23. 9. 2013. 

Spoljašnje veze[уреди]