Million Women Rise

С Википедије, слободне енциклопедије
Митинг Million Women Rise у Лондону у суботу, 8. марта 2014. године

Million Women Rise (MWR) је марш и скуп само за жене против насиља над женама, који се одржава сваке године у Лондону у суботу близу међународног дана жена, 8. марта. Марш почиње у Хајд парку и креће се кроз Оксфорд улицу у чувеној трговачкој четврти Вест Енд, заустављајући саобраћај. Након тога следи митинг на Трафалгар скверу, на коме жене које су преживеле насиље разговарају са масом.[1][2]

Million Women Rise нема корпоративне спонзоре, а организатори су локални активисти без веза са великим добротворним организацијама или невладиним организацијама.[3] Основала га је 2007. године активисткиња и бивша теренска радница Сабрина Куреши. Делимично је била мотивисана искуствима из детињства одрастања у мултикултуралном лондонском стамбеном насељу, где се насиље над женама често третирало као нормално и неупадљиво. Такође је била инспирисана женским покретима широм света, укључујући жене које је упознала током посете Палестини, а које су наставиле са својим активизмом чак и усред опасности и насиља.[3]

Million Women Rise (MWR) верује да је мушко насиље над женама и децом глобална пандемија која уништава животе и прети да поткопа напоре за постизање одрживог развоја.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nina Kelly: Making a Stand: Million Women Rise Against Domestic Violence”. Huffingtonpost.co.uk. Приступљено 2013-10-14. 
  2. ^ Qureshi, Sabrina (13. 2. 2015). „The police won’t attend our Million Women Rise rally – we will march on | Sabrina Qureshi”. The Guardian. Приступљено 20. 7. 2019. 
  3. ^ а б „MILLION WOMEN RISE”. MILLION WOMEN RISE. Приступљено 2016-02-22. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]