Minecraft

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајнкрафт
Minecraft logo.svg
Minecraft
Девелопер(и)Мојанг
ПлатформеWindows
Макинтош
Линукс
Андроид
iOS
Xbox 360
Raspberry Pi
Windows 10
Xbox One
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
Wii U
Nintendo Switch
Apple TV
Windows Phone
Kindle fire
Fire TV
Gear VR
Излазак17. мај 2009.
Жанр(ови)Отворен свет
Дизајнер(и)Notch
Веб-сајтminecraft.net
моблини
Xbox 360
Pi Edition
Вики

Мајнкрафт (енгл. Minecraft) видео-игра је коју је направио шведски програмер Маркус Персон познатији као Ноч (енгл. Notch) и његова компанија Мојанг.[1][2] Појавила се у продаји 17. маја 2009. У игри је све изграђено од коцкастих блокова, а играч у њој може слободно да се креће. Видео-игра је 9. маја 2012. изашла и за Xbox 360. Minecraft Pocket Edition је изашао 16. августа 2011. за Xperia play и Гугл плеј продавнице. Мајнкрафт је преведен на много светских језика, укључујући и српски језик. Мајнкрафт је први пут написан у програмском језику C++.

Начин игре[уреди | уреди извор]

Постоје три начина игре и четири тежине.

У Пpеживљавању (енгл. Survival) играч треба да скупља ресурсе и преживи.

У Креативном (енгл. Creative) играч има неограничен број ресурса и може да лети, што олакшава градњу.

У Тврдокорном (енгл. Hardcore) играч исто ради што и на Преживљавању, али има само један живот и игра је намештена на најтежу тежину.

Играч може да мења тежину игре у опцијама. На Лаком се стварају непријатељска створења. На Нормалном се исто стварају непријатељска створења, али задају више штете играчу. На Тешком Зомбији могу да провале дрвена врата и створења задају много више штете играчу. На Мирном се непријатељска створења уоште не стварају и игра је опуштена.

Блокови[уреди | уреди извор]

Највише блокова служе да би се нешто градило у Мајнкрафту. Већина њих се природно генеришу, али одређен број њих само играч може направити. Постоје и блокови које играч не може да добије чак и у Креативном режиму (сем ако не користи команде). Сваки блок врши неку функцију. На пример, неки служе као осветљење, неки као механизација, неки за одлагање ствари, док неки служе само као декорација. И течности су блокови, само што се могу покупити само кофом.

Ствари и Алати[уреди | уреди извор]

Ствари и Алати се не могу поставити као блокови. Већ, они се користе како би играч обновио живот, како би прикупио неке одређене блокове, како би лакше победио непријатеље итд. Једна од најбитнијих врста ствари је храна. Храна је потребна како би се играч прехранио и како би се опоравио од повреда. Алати конкретно служе да би играч могао да копа, да обрађује земљу, како би могао лакше да цепа дрва и сличне функције. Прикупљене ствари се добијају од одређених створења, када се ископа неки блок. Помоћу њих играч прави остале ствари. Храна спада у ову категорију такође. Постоје и Напици. Они служе да би играч добио одређене способности, као на пример да дише под водом или да има отпорност од ватре и лаве.

Створења[уреди | уреди извор]

Постоје три врсте створења у Мајнкрафту. Пасивна, неутрална и непријатељска.

Створења која не нападају играче спадају у пасивна. То су: Краве , Свиње, Овце, Кокошке, Дивље Мачке, Зечеви, Коњи, Лисице, Слепи Мишеви, Гљивокраве (Печуркраве), Магарци, Папагаји, Лигње, Корњаче, разне врсте Риба и Сељаци.

Створења која нападају играче под одређеним околностима спадају у неутрална. То су: Делфини, Ламе, Панде, Поларни Медведи, Вукови, Ендермени (Беспутници),Зомби Свињољуди (Зомби Свињци), Паукови и Пећински Паукови. Делфини, Ламе, одређене Панде, Вукови и Зомби Свињољуди узвраћају ако буду нападнути први. Поларни медведи нападају ако се играчи превише приближе њиховим младунцима или ако они буду нападнути. Ендермени (Беспутници) нападају ако играч директно гледа у њих или ако их играч удари. Проблем са погледом може бити решен ако играчи ставе бундеве на главу, али то знатно омета видокруг и није пожељно. Паукови и Пећински Паукови нападају ако се играч налази у мраку или ако падне ноћ (без обзира на ниво светлости).

Створења која нападају играче у свим околностима су непријатељска. То су: Зомбији, Костури, Крипери (Бауци), Вештице, Љиге (Слајмови), Чувари, Сребрне Бубе, Ендермити, Фантоми, Љуске, Луталице и Злиљаци. Сви (сем Ендермита и Злиљака) се стварају у мраку. Зомбији су најчешћи међу непријатељским створењима. Они се могу створити са оклопом и оружјем. Постоје и Зомби Сељаци. То су Сељаци претворени у Зомбије. Они се могу сторити, али и могу настати од обичног сељака када зомби нападне једног. Сељаци су једина створења које зомбији нападају сем играча. Такође постоје и Зомби Бебе(мали Зомбији). Костури се могу такође створити са оклопом, али сви они се могу само створити са луком (не могу ни без њега!). Крипери су створења која се само-детонирају у присусрву играча. Такође, има неколико и у једној одвојеној димензији која се зове Вилајет. То су: Магме, Пламенови, Авети (Духови) и Усахнули Костури У Беспуђу, још једној димензији, се налазе Шулкери, створења из Беспут Градова. Такође ту је и Ендер-Змај, главно створење у игри.

Неке од претходних животиња могу да се припитоме, као на пример Вук и Дивља Мачка.

Исто тако, постоје и три створења које само играч може да направи. То су Снежни Голем (Снешко Белић), Гвоздени Голем и Усахнули. Док два прва наведена помажу икрачу, Усахнули је још једно главно створење које играч може победити.

Нека створења се стварају само у одређеним биомима и структурама.

Предели[уреди | уреди извор]

Minecraft пружа јако велики свет пун разних биома и структура.

Биоми доступни у игри су: Пустиње, Саване, Месе, Планине (Екстремна Брда), Шуме, Мрачне Шуме, Џунгле, Равнице, Ледене Равнице, Тајге, Мочваре, Океане и Острва Печурака.

Грађевине које се стварају су: Села, Пустињски Храмови, Храмови у Џунгли, Напуштени Рудници, Тамнице, Иглои, Утврђења, Шумске Палате, Океански Споменици, Потонули Бродови и Океанске Структуре.

Постоје и две димензије: Беспуће и Вилајет.

Популарност[уреди | уреди извор]

Популарност ове игре се мењала током година. Мајнкрафт је годинама стицао све већу и већу популарност, али због продаје компаније Mojang 2014. године, игра нагло губи популарност због мањка надоградња игри. Срећом, од почетка 2019. године игра убрзо добија на популарности и успева да постане најпродаванија видео-игра свих времена, престижући Tetris.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Minecraft hits yet another milestone with 10 million copies sold on PC”. Приступљено 9. 4. 2013. 
  2. ^ Nunneley, Stephany (22. јануар 2013). „Minecraft sales hit 20 million mark for all platforms”. VG247. Приступљено 30. јануар 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]