Moj mali poni: Prijateljstvo je čarolija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Moj mali poni: Prijateljstvo je čarolija
Orig. naziv My Little Pony: Friendship Is Magic
Prep. i kao Moj mali poni: Prijateljstvo je magija
Žanr avantura, fikcija, komedija
Format Crtana serija
Autor Lauren Faust
Izdavač Hasbro Studios
DHX Media
Kompozitor Danijel Ingram
Zemlja  SAD
 Kanada
Jezik engleski
Broj sezona 6
Broj epizoda 139
Vreme trajanja 22 min.
Emitovanje
Emiter Hub Network (2010-2014)
Discovery Family (2014-)
Format slike 4:3 & 16:9
Premijerno
prikazivanje

10. oktobar 2010.
Status emituje se
Emitovanje u Srbiji
Emiter Minimaks TV
Zvanični veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Moj mali poni: Prijateljstvo je čarolija (takođe poznat i kao Moj mali poni: Prijateljstvo je magija (zvanični Mini TV naziv); Moj mali poni (u brojnim TV listinzima i u sinhronizaciji sa Federalne televizije); My Little Pony: Drugarstvo je magično (u sinhronizaciji sa Demo DVDa)) je kanadsko-američka animirana serija. Bazirana je na popularnoj franšizi Moj mali poni. Premijerno je prikazana 10. oktobra 2010. na kanalu HUB (trenutno Discovery Family) u Americi. Postoji i spin-of franšiza Devojke iz Ekvestrije koja uključuje četiri filma: Devojke iz Ekvestrije, Rejnbou rok, Igre prijateljstva i Legenda o Everfri. Dugometražni film rađen po TV seriji će u bioskopima biti premijerno prikazan 6. oktobra 2017.

Emitovanje i sinhronizacija[уреди]

Ova crtana serija je sinhronizovana pet puta na srpski jezik.

Prva srpska sinhronizacija koju je radio Studio. Prikazana je u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji na Minimaxu. Prva sezona je premijerno emitovana 2011, druga sezona 2012, treća sezona 2014, četvrta 2015 i peta 2016. Prve tri epizode sezone 6 su takođe emitovane 2016. Za ovu sinhronizaciju nema DVD izdanja, zbog licence koja pripada Minimaksu u Mađarskoj.

  • TV Mini (Originalna sinhronizacija)

Originalna sinhronizacija koju su radili studiji Laudvorks (sezone 1-2) i Blu haus (sezone 3-4). Prikazana je u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji na kanalu Mini. Prve dve sezone su premijerno emitovane 2012, a treća i četvrta 2015. Postoje DVD izdanja za ovu sinhronizaciju.

Sinhronizacija rađena u Bosni i Hercegovini. Emitovana je na Federalnoj televiziji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Za ovu sinhronizaciju nema DVD izdanja.

Sinhronizacija je rađena samo za promotivni DVD na kojem se nalazi samo treća epizoda prve sezone.

Razvijanje i produkcija[уреди]

Autorka serije je Loren Fost, a Lisa Likt je zamolila Loren da stvori sasvim drugačiju generaciju u franšizi. Džejson Tisen je napisao tekst i animirao kratki film u trajanju od dva minut. U kratkom filmu je Tara Strong pozajmila glas Pinki Paj. Crtana serija je prvobitno bila namenjena publici od 4-12 godina, ali su je mogli gledati i odrasli. Seriju prate mnogobrojni stariji fanovi koji sebe nazivaju bronijima.

Likovi[уреди]

Glavna tema: Spisak likova iz crtane serije Moj Mali Poni: Prijateljstvo je čarolija
  • Tvajlajt Sparkl (eng. Twilight Sparkle; Mini: Večernja Iskra): Glavni lik u crtanoj seriji. Ona je alikorn, ranije jednorog, sa svetlo ljubičastim telom i indigo modrom grivom i repom sa roze i ružičastim šarama. Voli da uči i ima mogućnost da izvede sve vrste čarolija. Trenutno je jedna od pet princeza Ekvestrije (princeza Selestija, Luna, Cadence, Tvajlajt i Fluri Hart) i predstavlja element čarolije.
  • Epldžek (eng. Applejack; Mini: Jabuklina): Ona je jak i snažan zemaljski poni sa narandžastim telom i plavom grivom i repom. Ona je racionalna, pouzdana i uvek tu da pomogne. Dolazi iz velike porodice ponija Epl koji upravljaju farmama i voćnjacima. Uvek nosi svoj braon šešir. Predstavlja element iskrenosti.
  • Rejnbou Deš (eng. Rainbow Dash; Mini: Šarenlota): Predstavlja element odanosti. Ona je atletski poni pegaz sa plavim telom i šarenom grivom. Ona je hrabra, smela i odvažna, a takođe uglavnom nestašna i ponosna. Veoma je brza i spretna i održava nebo vedrim.
  • Pinki Paj (eng. Pinkie Pie; Mini: Rozeta): Ona je zemaljski poni sa roze telom, grivom i repom. Uvek je hiperaktivna i veoma pričljiva. Voli da peva i da se šali, a predstavlja element smeha. Ima svoje "roze čulo" (eng. Pinkie Sense) koje predvidja dogadjaje koji će se ubrzo desiti.
  • Flateršaj (eng. Fluttershy; Mini: Tihana): Ona je pegaz poni sa žutim telom i roze grivom i repom. Ona je veoma tiha i stidljiva kada ja sa ostalim ponijima, ali voli životinje i prema njima gaji veliku ljubav. Ona predstavlja element dobrote.
  • Reriti (eng. Rarity; Mini: Divna): Ona je jednorog sa belim telom i ljubičastom grivom i repom. Veoma je pomodna i interesuje je moda. Ponekad želi da bude u centru pažnje, ali je uvek tu za svoje prijatelje. Predstavlja element velikodušnosti.
  • Spajk (eng. Spike; Mini: Bodlja): On je mladi zmaj ružičaste i zelene boje i Tvajlajtin je asistent broj jedan. Zaljubljen je u Reriti, a radije bi bio sa ponijima nego sa svojom vrstom. Izlegla ga je Tvajlajt što se vidi u retrospekciji koja se pojavljuje u epizode "Beleške tragača za slatkim obeležjem".
  • Starlajt Glimer (eng. Starlight Glimmer): Ona se pojavljuje u prvoj i poslednjoj epizodi pete sezone kao antagonista, i kroz šestu sezonu kao učenica princeze Tvajlajt. Ona je u prvoj epizodi pete sezone (Slatka mapa) oduzela slatka obeležja glavnih 6, a nakon poraza je u poslednjoj epizodi pete sezone putovala kroz vreme kako bi se osvetila. Kada joj je Tvajlajt rekla da to što radi je pogrešno, Starlajt je uvidela svoje greške i počela da uči o prijateljstvu kod princeze Tvajlajt.

Uloge[уреди]

Ime lika Studio Laudvorks S1-2 Blu haus S3-4 Demo DVD FTV Discovery Family - original
Tvajlajt Sparkl Mariana Aranđelović Milena Moravčević Mina Lazarević Mila Manojlović Alma Merunka Tara Strong
Pinki Paj Jelena Jovičić Milena Moravčević Mirjana Jovanović Andrijana Oliverić Andrea Libman
Flateršaj Jelena Jovičić Aleksandra Tomić Mirjana Jovanović Andrijana Oliverić Andrea Libman
Reriti Snežana Nešković (S1-2, 4-6)
Milena Živanović (S3)
Dragana Milošević Nataša Balog Marina Vodeničar Alma Merunka Tabitha St. Germain
Epldžek Aleksandra Širkić Jelena Petrović Nataša Balog Ana Marković Ashleigh Ball
Rejnbou Deš Aleksandra Širkić Jelena Petrović Aleksandra Cucić Mila Manojlović Alma Merunka Ashleigh Ball
Spajk Snežana Nešković Dragana Milošević Snežana Nešković Dragana Zrnić Cathy Weseluck
Selestija Jelena Jovičić Milica Čalija Aleksandra Cucić / Nicole Oliver
Luna Snežana Nešković Jelena Petrović Snežana Nešković / Tabitha St. Germain
Kejdens Aleksandra Širkić / Aleksandra Cucić /
Epl Blum Jelena Jovičić Milica Čalija Mina Lazarević / Michelle Creber
Sviti Bel Aleksandra Širkić Snežana Knežević Snežana Nešković / Claire Corlett
Skutalu Snežana Nešković Aleksandra Tomić Nataša Balog /
Nesklad Marko Marković Milan Tubić Marko Marković / John De Lancie
Starlajt Glimer Snežana Nešković / / / /

Spisak epizoda[уреди]

Glavna tema: Spisak epizoda crtane serije Moj Mali Poni: Prijateljstvo je čarolija

Ukupno, postoji 143 (trenutno 131) epizoda u 6 sezona.

Sezona Epizode Originalno prikazivanje TV kanal
Prvo prikazivanje Poslednje prikazivanje
1 26 10. oktobar 2010 6. maj 2011 The Hub / Hub Network
2 17. septembar 2011 21. april 2012
3 13 10. novembar 2012 16. februar 2013
4 26 23. novembar 2013 10. maj 2014
5 4. april 2015 28. novembar 2015 Discovery Family
6 26. mart 2016 22. oktobar 2016
7 Proleće 2017 Nepoznato 2017

Igračke i roba[уреди]

Marka je zaradila preko milijardu američkih dolara u maloprodajnim radnjama u 2014. i 650 miliona američkih dolara u 2013. Linije igračaka četvrte generacije dobijaju nove inkarnacije skoro svake godine. Uvoznik igračaka za Srbiju i Crnu Goru je Dexy Co.

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]