Moj Mali Poni: Prijateljstvo je čarolija

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Moj mali poni: Prijateljstvo je čarolija)
"Moj Mali Poni: Prijateljstvo je čarolija"

Žanr Crtana serija
Autor(i) Loren Fost
Muzika Danijel Ingram
Glumci Tara Strong
Ešli Bol
Andrea Libman
Tabita Žermen
Keti Vezeluk
Države  SAD
Jezik Engleski
Broj sezona 6
Broj epizoda
Produkcija
Studio Hasbro
Producent(i) DHX Media/Vankuver
Izvršni producent(i)
Dužina epizode 23 minuta
Televizija
TV kuća Diskaveri Femili
U Srbiji Minimaks TV
Prva epizoda 10. oktobar 2010.
Poslednja epizoda
Linkovi
IMDb profil

Moj Mali Poni: Prijateljstvo je čarolija je kanadsko-američka animirana serija. Napravljena je po popularnoj Moj Mali Poni franšizi. Premijerno je prikazana 10. oktobra 2010. na kanalu HUB u Americi. Ime kanala je promenjeno u Discovery Family 14. oktobra 2014. Originalna srpska sinhronizacija koju je radio studio Studio je prikazana u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji na kanalu Minimax. Sporednu sinhronizaciju za TV Mini radili su studiji Loudworks i Blue House, a emitovana je u istim državama.

Razvijanje i produkcija

Serija je razvijena od strane Loren Fost za restart franšize. Lisa Ličt je zamolila da stvori sasvim drugačiju generaciju u franšizi. Džejson Tisen je napisao tekst i animirao dvominutni kratki film za odobrenje od Loren i studija Hasbro. U kratkom filmu je Tara Strong tumačila lik Pinki Paj. Crtana serija je prvobitno bila bazirana za publiku od 4-12 godina, a serija je dizajnirana da i odrasli uživaju sa decom. Seriju prate mnogobrojni stariji fanovi.

Igračke i roba

Marka je zaradila preko bilion američkih dolara u maloprodajnim radnjama u 2014. i 650 miliona američkih dolara u 2013. Linije igračaka četvrte generacije dobijaju nove iteracije prosečno skoro svake godine. Izdavač igračaka za prostore bivše Jugoslavije je Dexy Co.

Likovi

Poniji

Seriju prati šest glavnih ponija i veliki broj epizodnih i sporednih likova. Postoje tri glavne vrste ponija: zemaljski poniji, pegazi i jednorozi. Pored navedenih vrsta ponija takođe postoje i alikorni.

Glavni likovi

 • Tvajlajt Sparkl: Glavni lik u crtanoj seriji. Ona je alikorn, ranije jednorog, sa svetlo ljubičastim telom i indigo modrom grivom i repom sa roze i ružičastim šarama. Voli da uči i ima mogućnost da izvede se vrste čarolija. Trenutno je jedna od četiri princeza Ekvestriji i predstavlja element čarolije.
 • Epldžek: Ona je jak i snažan zemaljski poni sa narandžastim telom i plavom grivom i repom. Ona je racionalna, pouzdana i uvek tu da pomogne. Dolazi iz velike porodice ponija Epl koji upravljaju farmama i voćnjacima. Uvek nosi svoj braon šešir. Predstavlja element iskrenosti.
 • Rejnbou Deš: Predstavlja element odanosti. Ona je atletski poni pegaz sa plavim telom i šarenom grivom. Ona je hrabra, smela i odvažna, a takođe uglavnom nestašna i ponosna. Veoma je brza i spretna i održava nebo vedrim.
 • Pinki Paj: Ona je zemaljski poni sa roze telom, grivom i repom. Uvek je hiperaktivna i veom pričljiva. Voli da peva i da se šali, a predstavlja element smeha.
 • Flateršaj: Ona je pegaz poni sa žutim telom i roze grivom i repom. Ona je veoma tiha i sramežljava kada ja sa ostalim ponijima, ali voli životinje i prema njima gaji veliku ljubav. Ona predstavlja element dobrote.
 • Reriti: Ona je jednorog sa belim telom i ljubičastom grivom i repom. Veoma je pomodna i interesuje je moda. Ponekad želi da bude u centru pažnje, ali je uvek tu za svoje prijatelje. Predstavlja element velikodušnosti.
 • Spajk: On je mladi zmaj ružičaste i zelene boje i Tvajlajtin je asistent broj jedan. Zaljubljen je u Reriti, a radije bi bio sa ponijima nego sa svojom vrstom. Izlegla ga je Tvajlajt što se vidi u retrospekciji koja se pojavljuje u epizode "Beleške tragača za slatkim obeležjem".

Glavni zlikovci

Svaka dvo-delna epizoda uz filmove iz franšize upoznaje nas sa novim zlikovcem koji je uobičajeno savladan na kraju drugog dela. Premijera sezone 4 fokusira se na Slobodnu Šumu koju je bivši zlikovac ranije pustošio. Svaka sezona je počela i završila dvo-delnom epizodom sem sezone 1 koja je završila epizodom "Najbolja noć u životu" i sezone 3 koja je završila ne baš dvo-delnom epizodom Čarobni misteriozni lek.

 • Najtmer Mun: Glavni zlikovac u premijeri sezone 1, Drugarstvo je magično. To je izopačena princeza Luna koja je takva postala ljubomorom na princezu Selestiju. Poražena je od strane Tvajlajt i njenih prijatelja uz elemente harmonije i vratili je u Lunu.
 • Nesklad: Glavni zlikovac u premijeri sezone 2, Povratak magije. On je duh ne-harmonije koji je učinio razna zlodela u Kanterlotu i Ponivilu. Flateršaj je njega učinila dobrim u sezoni 3, na zahtev princeze Selestije. Na račun njegovih zlodela iz prošlosti, izraslo je veliko korenje koje je pokorilo Ekvestriju.
 • Kraljica Krisalis: Glavni zlikovac u finalu sezone 2, A Canterlot Wedding. Ona je kraljica uljeza koji se hrane velikom ljubavlju drugih. Poražena je od strane velike ljubavi Šajning Armora i Kejdens.
 • Kralj Sombra: Glavni zlikovac u premijeri sezone 3, Kristalno Carstvo. On je zli jednorog koji hoće da ponovo porobi Kristalno Carstvo, a poražen je od strane Spajka, princeze Kejdens i kristalnih ponija.
 • Sanset Šimer: Glavni zlikovac u Devojkama iz Ekvestrije. Ona je bivši učenik princeze Selestije koja je ukrala Tvajlajtinu krunu da bi mogla zavladati Ekvestrijom, ali je srećom poražena od strane Tvajlajt i njenih prijatelja u njenom novom domu, KSŠ-u. Postaje dobra i jedna od glavnih likova u novim filmovima.
 • Lord Tirek: Glavni zlikovac u finalu sezone 4, Tvajlajtino kraljevstvo. On i njegov brat Skorpan su došli u Ekvestriju da ukradu magiju jednoroga. Skorpan se ubrzo sprijateljio sa ponijima i kada je pitao Tireka da prestanu sa njihovim planovima, odbio je. Prognat je na Tartarus za njegov kriminal, ali je nakon toga pobegao da opet ukrade magiju. Poražen je od strane Tvajlajt i njenih prijatelja koji su otključali kovčeg i dobili Rainbow Power.
 • Dazlings: Glavni zlikovci u Rejnbou Roku. U Dazlings spadaju: Adađo Dazl, Sonata Dask i Arija Blejz, one su sirene iz Ekvestrije koje hipnotišu učenike KSŠ-a kroz pesmu i hrane ih negativnošću. Poražene su od strane Rejnbumsa pesmom prijateljstva.
 • Starlajt Glimer: Glavni zlikovac u obema dvo-delnim epizodama sezone 5, u premijeri Slatka mapa i u finalu The Cutie Re-Mark. Takođe je bivši predsednik Našeg Grada.

Uloge

Ime lika Канада Glas u originalu Србија Minimax TV Србија TV Mini
Twilight Sparkle
Tvajlajt Sparkl
Tara Strong (dijalozi)
Rebeka Šojčet (songovi)
Mariana Aranđelović Milena Moravčević (sezone 1-2)
Mina Lazarević (sezone 3-4)
Rarity
Reriti
Tabita Žermen Snežana Nešković (sezone 1-2, 4-5)
Milena Živanović (sezona 3)
Dragana Milošević (sezone 1-2, dijalozi)
Ana Milenković (sezone 1-2, songovi)
Nataša Balog (sezone 3-4, dijalozi)
Mina Lazarević (sezone 3-4, songovi)
Rainbow Dash
Rejnbou Deš
Ešli Bol Aleksandra Širkić Jelena Petrović (sezone 1-2, dijalozi)
Ana Milenković (sezone 1-2, songovi)
Aleksandra Cucić (sezone 3-4, dijalozi)
Tinja Damnjanović (sezone 3-4, songovi)
Applejack
Epldžek
Ešli Bol Aleksandra Širkić Jelena Petrović (sezone 1-2)
Nataša Balog (sezone 3-4, dijalozi)
Mina Lazarević (sezone 3-4, songovi)
Fluttershy
Flateršaj
Andrea Libman Jelena Jovičić Aleksandra Tomić (sezone 1-2, dijalozi)
Milena Moravčević (sezone 1-2, songovi)
Tinja Damnjanović (sezone 3-4)
Pinkie Pie
Pinki Paj
Andrea Libman (dijalozi)
Šanon Čan-Kent (songovi)
Jelena Jovičić Milena Moravčević (sezone 1-2)
Tinja Damnjanović (sezone 3-4)
Spike
Spajk
Keti Vezluk Snežana Nešković (sezone 1-2, 4-5)
Milena Živanović (sezona 3)
Dragana Milošević (sezone 1-2)
Snežana Nešković (sezone 3-4)

Spoljašnje veze