Muzej motocikala u Pančevu

С Википедије, слободне енциклопедије
Muzej motocikala
Muzejska zbirka starovremenskih motocikala
Оснивање2014.
ЛокацијаPančevo
 Srbija
ВрстаMuzej
КолекцијаStarovremeni motocikli i automobili
Број предметаviše od 100
ПредседникDragan Markušev
АдресаBranka Radičevića 38, Pančevo

Muzej motocikala u Pančevu zvanično postoji od 2014. godine, osnivanjem Udruženja „Ljubitelji starovremenskih motocikala”, mada se kolekcija starih motocikala sa bočnim prikolicama vozi, sakuplja, popravlja i restaurira više od 30 godina.[1]

Ciljevi udruženja[уреди | уреди извор]

Udruženje je osnovano sa ciljem razvoja, očuvanja i prezentovanja zbirke starovremenskih motocikala kojom se raspolaže, a koja je najveća na prostorima naše zemlje i zemljama u okruženju.[2][3] Radi se i na ujedinjenju i bratimnjenju klubova iz gradova Srbije koji čine savez klubova istoriskih vozila Srbije, čiji smo osnivači.

Muzejska zbirka[уреди | уреди извор]

Chevrolet International Sedan iz 1929. godine (levo) i PONTIAC Phaeton mode 6-28 iz 1928 godine (desno)

Muzejska postavka sada broji više od 100 motocikala i 30 bočnih prikolica, koji zajedno sa starim radio aparatima i gramofonima daju prostoru čari starih vremena. Pored toga tu su auto Chevrolet International Sedan iz 1929. godine, PONTIAC Phaeton iz 1928. godine, Fiat Topolino Belvedere iz 1952. godine, BMW Izeta iz 1957. godine, DКW iz 1954.godine, kao i stari bicikli sa velikim prednjim točkom, tvz. velosiped.[4]

Zbirka je sakupljana po većini bivših Jugoslovenskih republika, a najviše po Srbiji i smeštena u tri povezane hale, u prostoru od 300m². U organizaciji Udruženja do sada je uspešno održano nekoliko oldtajmer susreta u prostoru muzeja, gde su gosti bile oldtajmer organizacije iz zemlje i inostranstva.

Komercijalno učešće[уреди | уреди извор]

Za pomenuti je i učestvovanje motocikala u nekoliko serija, filmova i reklama, kao što su Monte video, Bog te vidio, Papilon, italijanska serija Кomesario Nardone, serija Ignis, Šešir profesora Кoste Vujića, Senke nad Balkanom..., kao i saradnja sa Turističkom organizacijom Pančevo, Muzejom nauke i tehnike Srbije, Muzejom automobila, Istoričarima automobilizma Srbije, itd. Iznajmljivanjem oldajmera i za sve vrste svečanosti podstiče se razvoj i opstanak muzeja.

Galerija[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ove oldtajmere ste videli u Senkama nad Balkanom, a da li ste znali da možete da ih iznajmite i vozite?”. Kurir. Приступљено 25. 12. 2020. 
  2. ^ „Muzej starih motora”. Pančevo city. Приступљено 16. 11. 2020. 
  3. ^ „Markuševljev "muzej" starih motora”. RTV. Приступљено 16. 11. 2020. 
  4. ^ „Muzej motocikala Pančevo”. Autoslavia. Приступљено 16. 11. 2020. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]