Пређи на садржај

MycoBank

С Википедије, слободне енциклопедије

MycoBank је онлајн база података која документује нова миколошка имена и комбинације, на крају им додајући описе и илустрације. Покреће је Центар за биодиверзитет гљива Централног бироа за гљивичне културе (хол. Centraalbureau voor Schimmelcultures) у Утрехту.[1]

Сваки нови унос, након што га провере експерти за номенклатуру и утврди се да је у складу са стандардом ICN (Међународни кодекс номенклатуре алги, гљива и биљака), добија јединствени MycoBank број пре евидентирања и објављивања. Овај број се потом наводи као извор, именујући аутора у публикацији где се уводи ново име. Тек тада овај јединствени број постаје јавно доступан у бази података.

Овим начином рада систем може помоћи у решавању проблема око тога која су имена валидно објављена и које године.

MycoBank се повезује с другим важним миколошким базама података, као што је Index Fungorum, Life Science Identifiers, Global Biodiversity Information Facility (GBIF) и другим базама података. MycoBank је један од три номенклатурна репозитара које препознаје Комитет за номенклатуру гљива; друга два су Index Fungorum и Fungal Names.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hawksworth DL. (2005). „Universal fungus register offers pattern for zoology”. Nature. 438 (7064): 24. doi:10.1038/438024b. 
  2. ^ Redhead, Scott A.; Norvell, Lorelei L. (2013). „MycoBank, Index Fungorum, and Fungal Names recommended as official nomenclatural repositories for 2013” (PDF). IMA Fungus. 3 (2): 44—45. Архивирано из оригинала (PDF) 22. 11. 2016. г. Приступљено 25. 12. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]