Nakada III

С Википедије, слободне енциклопедије
Nakada III
Nakada III na mapi Egipta
Geografski opsegEgipat
PeriodRana bronza I
Datumioko 3.300 pne – oko 2.900 pne[1]
Glavni lokalitetiNakada
PrethodiNakada II
SlediRani dinastički period Egipta
Narmerova paleta, za koju se smatralo da označava ujedinjenje Gornjeg i Donjeg Egipta; uočljive su slike boginje Bat na vrhu, kao i serpoparde koji čine centralnu isprepletenu sliku.

Nakada III je posljednja faza kulture Nakada iz drevne egipatske praistorije, koja datira iz vremena otprilike od 3200. do 3000. godine pne.[2] To je period tokom kojeg je proces formiranja države, koji je počeo u Nakadi II, postao veoma vidljiv, sa imenovanim kraljevima na čelu moćnih država. Nakada III se često naziva dinastija 0 ili protodinastički period[2] kako bi se odražavalo prisustvo kraljeva na čelu uticajnih država, iako zapravo, kraljevi koji su uključeni nisu bili deo dinastije. U ovom periodu, imena tih kraljeva bila su ispisana u obliku sereha na raznim površinama, uključujući grnčariju i grobnice.

Istorija[уреди | уреди извор]

Protodinastički period u starom Egiptu karakterisao je tekući proces političkog ujedinjenja, koji je kulminirao formiranjem jedne države da bi započeo rani dinastički period. Štaviše, u to vreme je egipatski jezik prvi put zabeležen u hijeroglifima. Postoje i jaki arheološki dokazi o egipatskim naseljima u južnom Hananu tokom protodinastičkog perioda, koja se smatraju kolonijama ili trgovačkim centrima.

Formiranje države počelo je tokom ove ere, a možda čak i ranije. Duž Nila su nastali različiti mali gradovi-države. Vekovi osvajanja su tada sveli Gornji Egipat na tri velike države: Tinis, Nakada i Neken. U sendviču između Tinisa i Nekena, Nakada je prva pala. Tinis je tada osvojio Donji Egipat. Nekenov odnos sa Tinisom je neizvestan, ali ove dve države su se možda spojile mirno, a kraljevska porodica Tinite vladala je celim Egiptom. Tinitski kraljevi su sahranjeni u Abidosu na groblju Um el-Ka'ab.

Većina egiptologa smatra Narmera i poslednjim kraljem ovog perioda i prvim kraljem Prve dinastije. Verovatno su mu prethodili u nekim delovima Gornjeg Egipta Krokodil, Iri-Hor, Ka, a možda i kralj Škorpion, čije ime može da se odnosi na, ili potiče od boginje Serket, posebnog ranog zaštitnika drugih božanstava i vladara.[3]

Domen Nakade III se proširio po celom Egiptu i odlikovao se nekim značajnim novinama:

U najboljem slučaju, značajne druga novina je: pronalazak navigacije jedrima[4] (nezavisno od prethodnog pronalaska u Persijskom zalivu 2.000 godina ranije).[5] Prema egipatskom Ministarstvu za antikvitete, u februaru 2020. egipatski arheolozi su otkrili 83 grobnice koje datiraju iz perioda 3.000 godina pne poznate kao period Nakada III. U njima su takođe otkrivene razne male grnčarske posude različitih oblika i neke morske školjke, alati za šminkanje, posude za olovke za oči i dragulji.[6][7]

Dekorativne kozmetičke palete[уреди | уреди извор]

Mnoge značajne dekorativne palete datiraju se u eru Nakade III, kao što je Lovačka paleta.

Drugi artifakti[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hendrickx, Stan. „The relative chronology of the Naqada culture: Problems and possibilities [in:] Spencer, A.J. (ed.), Aspects of Early Egypt. London: British Museum Press, 1996: 36-69.” (на језику: енглески): 64. 
  2. ^ а б Shaw 2000, стр. 479.
  3. ^ Shaw 2000, стр. 71.
  4. ^ Meza, A.I. (2007) “Neolithic Boats: Ancient Egypt and the Maltese Islands. A Minoan Connection” J-C. Goyon,C. Cardin (Eds.) Actes Du Neuvième Congrès International Des Égyptologues, p. 1287.
  5. ^ Robinson, D. (2012). „Review of: Anderson, A., et al. (2010), The Global Origins and Development of Seafaring”. International Journal of Nautical Archaeology. 41 (1): 206—208. S2CID 162515460. doi:10.1111/j.1095-9270.2011.00333_2.x. 
  6. ^ February 2020, Laura Geggel-Associate Editor 21. „Dozens of ancient Egyptian graves found with rare clay coffins”. livescience.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-06-28. 
  7. ^ „الكشف عن 83 مقبرة أثرية بمنطقة آثار كوم الخلجان بمحافظة الدقهلية”. اليوم السابع. 2020-02-12. Приступљено 2020-06-28. 
  8. ^ Brovarski, Edward. „REFLECTIONS ON THE BATTLEFIELD AND LIBYAN BOOTY PALETTES” (на језику: енглески): 89. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]