Пређи на садржај

Nightfall in Middle-Earth

С Википедије, слободне енциклопедије
Nightfall in Middle-Earth
Студијски албум: Блајнд гардијан
Издат28. април 1998.
Жанрпауер метал, прогресивни метал
Трајање65:29
ИздавачВирџин рекордс/Сенчури Медија
ПродуцентФлеминг Расмусен/Блајнд гардијан
Дискографија
Imaginations from the Other Side
(1995)
'''Nightfall in Middle-Earth'''
(1998)
A Night at the Opera
(2002)

Nightfall in Middle-Earth (срп. Сумрак у Средњој Земљи) је шести студијски албум немачког пауер метал бенда Блајнд Гардијан. Објављен је 28. априла 1998. године. Овај албум је концептуалног типа и заснован је на Силмарилиону енглеског писца Џ. Р. Р. Толкина. Књига обухвата приче из Првог доба и присећање на Рата драгуља.[1] Албум поред музичких нумера садржи и наративе. Насловница албума приказује сцену из Силмарилиона где Лутијена играјући пева испред Мелкора. Овај албум се сматра најпознатијим и најбоље оцењеним албумом са дискографије Блајнд Гардијана, те љубитељи Блајнд гардијан често називају и "Толкин-бенд".[2] Ово је такође први албум где Оливер Холцварт као гостујући музичар свира бас-гитару уместо Хансија Кирша.

Албум је 2007. године, услед пораста интересовања, ремастеризован и реиздат од стране Сенчури Медија са једном додатном бонус песмом.

Музички стил[уреди | уреди извор]

Албум је описан као "грандиозан" и на његово стварање је утицао прогресивни рок, упоређиван је са Квиновим оперским приступом "са бујним, налик хорским, хармонијама постављеним насупрот разноликим звуковима гитаре". Критичари су приметили брзе и мелодичне звукове гитаре укомбиноване са фолк инструментима, као што су флаута, виолина итд. те је бенд приказао и неке утициаје фолк рока. Песме на албуму варирају од "брзих" нумера до балада па чак и оперских комада.

Песме[уреди | уреди извор]

Све текстове песама написао Ханси Кирш; Сву музику компоновали Андре Олбрих и Ханси Кирш.

 1. "War of Wrath" - 1:50
 2. "Into the Storm" - 4:24
 3. "Lammoth" - 0:28
 4. "Nightfall" - 5:34
 5. "The Minstrel" - 0:32
 6. "The Curse of Fëanor" - 5:41
 7. "Captured" - 0:26
 8. "Blood Tears" - 5:24
 9. "Mirror Mirror" - 5:06
 10. "Face the Truth" - 0:24
 11. "Noldor (Dead Winter Reigns)" - 6:51
 12. "Battle of Sudden Flame" - 0:44
 13. "Time Stands Still (At the Iron Hill)" - 4:53
 14. "The Dark Elf" - 0:23
 15. "Thorn" - 6:19
 16. "The Eldar" - 3:39
 17. "Nom the Wise" - 0:33
 18. "When Sorrow Sang" - 4:25
 19. "Out on the Water" - 0:44
 20. "The Steadfast" - 0:21
 21. "A Dark Passage" - 6:01
 22. "Final Chapter (Thus Ends...)" - 0:51
 • бонус песма са реиздања из 2007.
23. "Harvest of Sorrow" - 3:39

Састав[уреди | уреди извор]

Бенд[уреди | уреди извор]

Гостујући музичари[уреди | уреди извор]

Референце у стиховима[уреди | уреди извор]

Албум препричава догађаје из Силмарилиона, почевши ретроспективно са једном од последњих сцена.

 1. "War of Wrath", Саурон саветује свог гоподара Моргота да бежи пред победоносним Валарима. Моргот га шаље од себе и присећа се догађаја који претходе његовом поразу.
 2. "Into the Storm", Моргот и Унголијанта беже из Валинора, након што су уништили Дрвеће Валара, описује се и борба за силмариле.
 3. "Lammoth" је врисак Моргота са којим покушава да се бори против Унголијанте.
 4. "Nightfall", Феанор са својих седам синова жали над уништењем проузрокованим Морготова, укључујући и убиство Финвеа, Феаноровог оца, и заклиње се на освету, упркос неодобравању одстране валара.
 5. "The Minstrel", је највероватније о Маглору, сину Феаноровом, који је написао песму "Пад Нолдора", засновану на првом родоубиству вилењака.
 6. "The Curse of Fëanor", Феанор изражава свој бес и мржњу и осврће се на недела ко ја је починио, нарочито на родоубиство, у гоњењу Моргота.
 7. "Captured", Моргот се обраћа свом заточенику Маедросу, Феаноровом сину, и окива га о планине Тангородрим.
 8. "Blood Tears", Маедрос се присећа хорора свог заточенишства и његовог ослобађања од стране Фингона.
 9. "Mirror Mirror", описује како Тургон, услед сигурног пораза, гради град Гондолин, уз помоћ Улма (Господара воде).
 10. "Face the Truth", Финголфин се обазире на судбину Нолдора.
 11. "Noldor (Dead Winter Reigns)", Финголфин се присећа преласка његове војске Нолдора преко ледене пустоши Хеларакса и пророчанства Мандоса о судбини Нолдора; Он се обазире на сопствену али и кривицу свог народа и наговештава њихов крајњи пораз.
 12. "The Battle of Sudden Flame", се односи на битку у којој Моргот разбија опсаду Ангбанда користећи своје Балроге и змајеве. Стихови говоре како Барахир од Куће Беора, са великим жртвама, спашава живот вилењачком краљу Финроду Фелагунду, за узвар Финрод се заклиње на пријатељство Барахиру и његовом роду.
 13. "Time Stands Still (At the Iron Hill)", говори о Финголфиновом јахању ка капијама Ангбанда у коме изазива Моргота на двобој. Финголфин рањава Моргота седам пута, али напослетку бива убијен.
 14. "The Dark Elf", односи се на Еола, који заводи Тургонову сестру и који је отац Маеглину, који напослетку издаје Гондолин.
 15. "Thorn", Маеглин се обазире на своју ситуацију и одлучује да изда Гондолин Морготу.
 16. "The Eldar", говори о последњем поздраву вилењачког краља Финрода Фелагуна свом народу, умирући од рана које је задобио спашавајући човека Берена од вукодлака, тако испунивши своју заклетву којом се заклеу Кући Беора.
 17. "Nom the Wise", Берен жали свог пријатеља Финрода. Ном што значи "мудар" је име дато Финрода од стране Береновог претка Беора.
 18. "When Sorrow Sang", Берен пева о својој љубави прева вилин принцези Лутијени и о његовој смрти од стране Морготовог вука Каркарота. Последњи део је о Мандосу који слуша Лутијенину песму о тузи коју осећа зато што су другачијег рода.
 19. "Out on the Water", се односи на последње пребивалиште Берена и Лутијене.
 20. "The Steadfast", Моргот проклиње свог заточеника Хурина, који одлучно одбија да открије тајну локацију Гондолина.
 21. "A Dark Passage", Моргот се присећа своје победе у петој битки. Песма се такође обазире на порекло рода Људи и о Морготовој клетви на Хурина, којом га проклиње да буде сведог трагичне судбине сопствене деце.
 22. "Final Chapter (Thus ends ...)", завршава албум говорећи о Морготовој победи постигнутом "издајом људи" али такође говори о нади за нови дан.
 23. "Harvest of Sorrow", бонус песма која говори о Туриновој тузи због губитка његове сестре Ниеноре.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Nightfall in Middle-Earth - Blind Guardian | Songs, Reviews, Credits | AllMusic”. AllMusic. Приступљено 30. 12. 2016. 
 2. ^ „Blind Guardian - Nightfall in Middle-Earth (album review 2) | Sputnikmusic”. www.sputnikmusic.com. Приступљено 30. 12. 2016.