Ning

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ning је онлајн платформа за кориснике који желе да креирају свој социјални веб-сајт и социјалну мрежу [1] и покренута је у октобру 2005. Суоснивачи Нинг-а су Марк Андресен (Marc Andreessen) и Ђина Бијанчини (Gina Bianchini). Нинг је Андерсенов трећи стартап (после Netscape и Opsware), и у себи садржи пуно од онога што је одликовало Андерсенове успехе у овим компанијама. [2][3]

Нинг значи „мир“ на кинеском, као што је објаснила Ђина Бијанчини на блогу компаније.[4]

Особине[уреди]

Нинг има намеру да конкурише великим социјалним мрежама као што су MySpace и Facebook тиме што је намењен корисницима који желе да креирају мрежу око специфичног интереса или имају ограничене техничке вештине. [5] Јединствена карактеристика Нинга-а је да свако може да креира мрежу са сопственим сервисима social network за специфичну намену или потребу намењену специфичној публици. Од свог покретања Нинг је нудио неколико једноставних основних веб-сајтова који су били развијени интерно и од стране чланова у бета фази. Крајем септембра 2006. Нинг је променио фокус тиме што се оријентисао на понуду групних веб-сајтова, веб-сајтова за фотографије и веб-сајтове за видео-записе за људе који желе да копирају и користе те садржеје за разне намене. Касније су ова три шаблона обједињена у један социјални веб-сајт подешљив од стране корисника. И поред тога Нинг дозвољава корисницима да имају одређени ниво контроле над изворним кодом.

Нинг је најавио подршку за OpenSocial АПИ који је Гугл најавио крајем 2007. Развојни тимови ће моћи да користе прибор OpenSocial унутар својих мрежа.[6]

Веб-сајт са својим сервисима је изграђен у стандардном PHP и платформа је изграђена у програмском језику Јава.[7]

Извори[уреди]

  1. ^ Social Graph-iti, The Economist, Oct 18, 2007 (на језику: енглески)
  2. ^ Evaluating Tech Startups: The Risks And Rewards, by John Foley, InformationWeek, Nov 10, 2007. (на језику: енглески)
  3. ^ Second acts: Seven tech titans today Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 22, 2009) (на језику: енглески), by George Jones, Computerworld, Dec 3, 2007 (на језику: енглески)
  4. ^ The Story Behind the Ning Name, by Gina Bianchini, Ning Blog, April 11, 2007 (на језику: енглески)
  5. ^ Web pioneer touts Ning Inc. as easy to use social network Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 31, 2009) (на језику: енглески), by Michael Liedtke, Rocky Mountain News, Mar 5, 2007 (на језику: енглески)
  6. ^ The high-stakes fight for your friends, by Josh Quittner and Jessi Hempel, Fortune, Nov 22, 2007 (на језику: енглески)
  7. ^ Andreessen: PHP succeeding where Java isn't, by Stephen Shankland, CNET News, Oct 19, 2005 (на језику: енглески)

Спољашње везе[уреди]