Nintendo Switch

С Википедије, слободне енциклопедије
Nintendo Switch
Произвођач Nintendo
Верзија 1
Генерација 8.
Доступна од 3.3.2017 (Severna Amerika)
Медијуми Nintendo Switch game card
Управљач  Joycon, Pro controller
Онлајн сервис Nintendo Switch Online
Продатих примерака preko 19 miliona primeraka
Најпродаванија игра Super Mario Odyssey (11,17 miliona kopija)

Nintendo Switch (јап. ニンテンドースイッチ, romanizovano: Nintendō Suitchi) sedma je veća video konzola koju je razvio Nintendo. Predstavljena je u oktobru 2016, a izašla je 3. marta 2017. Bila je poznata pod imenom NX[1]. Nintendo Switch je hibridna konzola, koja je primarno kućna konzola, ali može da služi kao i tablet računar. Switch koristi Joycon upravljače, koji se spajaju na konzoli. Upravljači sadrže standardne dugmiće, analogni upravljač i senzor pokreta.

Konzola je isporučila skoro tri miliona primeraka u prvom mesecu svog lansiranja[2], premašivši početnu projekciju kompanije Nintendo od dva miliona, a, u roku od godinu dana puštanja u promet, ostvarila je više od 14 miliona prodatih jedinica širom sveta, što je nadmašilo ukupnu prodajnu cenu Wii U-a od tada, koji je prodat u skoro 20 miliona jedinica. To je najbrža prodaja konzole u ​​istoriji Nintenda, i najbrža prodaja konzola svih vremena u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama. Prodaja Nintendo Switch-a bila je visoko vezana za kritički priznate naslove poput - Legenda o Zeldi: Dah Divljine, Mario Kart 8 Deluks i Super Mario Odiseja - koji su postali najbolje prodavane igre za sistem, sa preko devet, deset i jedanaest miliona primeraka prodatih do juna 2018.

Upravljači[уреди | уреди извор]

Kao i Wii Remote, Joy-Con upravljači mogu pratiti pokret igrača i pretvoriti ga u pokret u igri (npr. u Just Dance 2018 i 1-2-Switch). Uz dva Joy-Con upravljača koja dolaze s konzolom, kupac može naknadno izabrati dodatne parove Joy-Con-a, zasebne Joy-Con upravljače ili Pro Controller. Desni Joy-Con ima NFC čitač i infra crvenu kameru (npr. u 1-2-Switch se koristi u „Eating Contest-u“). Svi upravljači za Switch imaju HD rumble (npr. u Mario Kart 8 Deluks kontroler vibrira kada igrač pokupi novčić).

Igre[уреди | уреди извор]

Trenutna najprodavanija igra je Super Mario Odyssey (17,79 miliona primeraka). Oko 70% vlasnika konzole ima tu igru.

Neke od važnijih ekskluzivnih naslova za Switch su: Arms, 1-2-Switch, Mario Kart 8 Deluxe, Snipperclips, Mario + Rabbids Kingdom Battle, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Pokkén Tournament DX, Splatoon 2 i Super Mario Odyssey}.

Neke od nadolazećih ekskluzivnih naslova za Switch su: Metroid Prime 4, Kirby igra bez naslova, Travis Strikes Again: No More Heroes, Pokémon igra bez naslova, Yoshi, Xenoblade Chronicles 2, Fire Emblem Warriors i Monster Hunter XX (Generations).

Joy-Con

Načini rada[уреди | уреди извор]

Nintendo predstavlja Switch kao hibridnu konzolu koja se u bilo kojem trenutku može prebaciti iz jedog načina rada u drugi.

TV Mode[уреди | уреди извор]

TV Mode igraču daje mogućnost igranja konzole na TV-u tako da konzolu (tablet) spoji s Dockom. Taj način igre je sličan onome na PS4 i Xbox One. Pošto su Joy-Con upravljači odvojeni, sa Switchom dolazi i Joy-Con Grip u koji se stavljaju na isti način na koji se spajaju s konzolom.

Handheld Mode[уреди | уреди извор]

Handheld Mode je način rada u kojem su Joy-Con na samoj konzoli, a konzola nije u Dock-u. Baterija traje oko 3 sata prilikom igranja The Legend of Zelda: Breath of The Wild.

Tabletop Mode[уреди | уреди извор]

Tabletop Mode je način rada u kojem je konzola na stolu, a igrač igra igricu sam s oba Joy-Con-a ili s drugom osobom s jednim Joy-Con-om.

Izvori[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]