Угломер (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Norma (constellation))
Угломер
Сазвежђе
Угломер
Латинско имеNorma
СкраћеницаNor
ГенитивNormae
Симболизујетесарски угаоник (винклу)
Ректасцензија16
Деклинација-52
Површина165 sq. deg. (74)
Најсјајнија звездагама-2 Угломера (4,02m)
Метеорски ројевиγ-Нормиди
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +30° и −90°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у јулу.

Угломер (лат. Norma) је једно од 88 савремених сазвежђа. Налази се на јужној хемисфери и нема сјајних звезда. Креирао га је у 18. веку француски астроном Никола Луј де Лакај. Његово име на латинском значи „прав угао“ и само сазвежђе представља тесарски угаоник (винклу). Лакај је ово сазвежђе првобитно назвао „Угаоник и лењир“ (франц. l'Equerre et la Règle, лат. Norma et Regula), али је име касније скраћено на данашњи облик.

Звезде[уреди | уреди извор]

У Угломеру нема именованих звезда, нити звезда сјајнијих од четврте мегнитуде. Алфа и бета Угломера не постоје, звезде које су носиле ове ознаке су припојене Шкорпији као N и H Шкорпије, респективно.

Најсјајнија звезда сазвежђа је гама-2 Угломера, џин класе G8 магнитуде 4,02. Гама-1 Угломера је суперџин класе F9, магнитуде 4,99.

Епсилон Угломера има магнитуду од 4,47 и представља вишеструки систем кога чини два пара спектроскопских двојних звезда. Овај систем је од Сунца одаљен око 600 светлосних година.

Објекти дубоког неба[уреди | уреди извор]

С обзиром на то да кроз Угломер пролази Млечни пут, ово сазвежђе садржи доста занимљивих објеката дубоког неба. Маглина Мрав је млада планетарна маглина која је од Сунца удаљена 3.000 — 6.000 светлосних година. Маглина Фини прстен је још једна планетарна маглина. Од Сунца је удаљена око 1000 светлосних година, а на небу се налази у близини гаме Угломера.

NGC 6067 и NGC 6087 су отворена звездана јата. Најсјајнија од четрдесетак звезда NGC 6087 је S Угломера, пулсирајућа променљива.

NGC 6164 и NGC 6165 формирају емисиону маглину у облику слова S у чијем се средишту налази звезда која има 40 пута већу масу од Сунца.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]