Nostoc

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Nostoc
CyanobacteriaColl1.jpg
Једна од врсти: Nostoc pruniforme
Научна класификација
Домен:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Nostoc
Колонија у сушном периоду
Колонија у сушном периоду, увећано

Nostoc (Носток) је род модрозелених бактерија (алги). Припада реду Nostocales (ностокалес). Врсте овога рода су прокариотски организми који се налазе на трихалном ступњу организације. Ћелије у кончастим телима међусобно комуницирају преко плазмодезми. Образују колоније које могу бити различите величине (неке се виде само помоћу микроскопа, док неке достижу величину и до 30 cm у пречнику)[1]. Колоније су углавном лоптасте, мада могу имати и другачији изглед. Споља имају густ галаретни омотач (слузав), а у унутрашњости је омотач ређи и ту се налазе испреплетани конци алги. Кончасто тело је неразгранато[1]. Образују хетероцисте и трајне споре (акинете). Хетероцисте су појединачне, и могу бити унутар кончастог тела (између вегетативних ћелија) или на крају кончастог тела[2]. Акинети су елипсастог облика и мало већи од вегетативних ћелија. Код рода Nostoc акинети се обично налазе на половини пута између две хетероцисте[2].

Врсте овога рода су широко распрострањене и налазе се у води и на влажном земљишту, мада чешће на земљишту[2].

Размножавају се хормогонијама. Оне могу да настану кидањем кончастог тела, дезинтеграцијом хетероцисти, или из акинета из кога ниче нова хормогонија[3]

Овај род је откривен у 19. веку. Врсте овога рода могу да вежу атмосферски азот (азотофиксатори) тако да учествују у побољшању квалитета земљишта. Због обогаћивања земљишта азотом могу имати примене у пољопривреди[4]. Код врсте која живи ван воде, Nostoc commune, 1988. године пронађен је дотад непознат апсорбциони пигмент UV-A/B. Овај пигмент омогућава не само преживљавање сушног периода већ и опстанак у пределима са високим нивоом УВ зрачења[4].

Употреба[уреди]

Неке врсте из овога рода се користе и у људској исхрани, пошто садрже протеине и витамин Ц. Узгајају се и користе за исхрану углавном у Азији. Врсте Nostoc flagelliforme и N. commune се користе у Кини, Јапану и на острву Јава. У Централној Азији се чешће користи врста N. ellipsosporum.

Врсте[уреди]

У овом роду налази се 71 врста (према сајту data.gbif.org).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 *Систематика алги; Др. јелена Блаженчић; Београд 2000.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Nostoc на silicasecchidisk.conncoll.edu”. Архивирано из оригинала на датум 17. 03. 2008. Приступљено 24. 03. 2008. 
  3. ^ „Nostoc на www.cyanodb.cz”. Архивирано из оригинала на датум 06. 10. 2009. Приступљено 24. 03. 2008. 
  4. 4,0 4,1 Nostoc на microbewiki.kenyon.edu

Спољашње везе[уреди]