Novi primitivizam

Из Википедије, слободне енциклопедије

Novi primitivizam (engl. New Primitives) je u početku bio potkulturni a kasnije kulturni pokret nastao u Sarajevu 1980-ih godina. Pokretači su bili Elvis J. Kurtović, dr. Nele Karajlić, Dražen Ričl, mr. Sejo Sexon, Branko Đurić Đuro, Boris Šiber i Zenit Đozić iz sarajevskog naselja Koševo. Najpoznatiji projekti nastali iz novog primitivizma su Zabranjeno pušenje, Top lista nadrealista, Elvis J. Kurtović & njegovi meteori, Bombaj štampa, Plavi orkestar, Crvena jabuka. Pokret je koristio prvenstveno muzički izraz, ali je bio zastupljen i u obliku radio i TV emisija.

Omot prve ploče Zabranjenog pušenja Das ist Walter

Izraz novog primitivizma je bio prvenstveno humor, baziran na duhu „obične bosanske raje“ i sarajevske omladine iz andergraund krugova. Oni su uneli govor sarajevskih mahala, bogat turcizmima, na zvaničnu muzičku i TV scenu. Većina njihovih pesama i skečeva govori o malim ljudima – rudarima, sitnim kriminalcima, devojkama iz unutrašnjosti i slično – stavljenim u neobične ili čak apsurdne situacije. Mnogi porede njihovu vrstu humora sa Letećim cirkusom Monti Pajtona, jer i jedni i drugi koriste formu kratkog skeča i apsurd kao sredstvo za izazivanje smeha kod publike. Serijal Top lista nadrealista je u krajevima nekadašnje SFRJ odavno poprimio kultni status.

Nastanak[уреди]

Novi primitivizam je, barem u početku, bio više grupa prijatelja iz kraja, nego kulturni pokret u strogom smislu reči. Kako to Rizo slikovito objašnjava: „Pre rata, u Sarajevu ljudi koji nisu jebali ništa živo, bili su na Baščaršiji. To je deo grada koji ne jebe ni državu, ni vlast, bivšu i sadašnju. I sada je tako. Odatle su dolazili sitni lopovi koji su nama služili kao inspiracija.

Krajem 1970-tih i početkom 1980-ih na sarajevsku scenu izlazi jedna nova generacija pod nazivom Novi primitivizam, koja je imala predstavnike u grupama Zabranjeno pušenje i Elvis J. Kurtović, da bi im se nešto kasnije, na kratko, pridružili Bombaj štampa i Plavi orkestar. Vredi napomenuti i svesrdnu pomoć menadžera i manipulatora Gorana Marića iliti Malkolma Muharema. Kada se početkom 1980-ih u Sarajevu pojavio „New Primitivs“ pokret, Goran Bregović ga je definisao kao „jedini autentični jugoslovenski odgovor na punk muziku“.

O tome govori još jedan od prvaka novog primitivizma, Nele: „Novi primitivizam je u suštini bio neka vrsta sarajevskog odgovora na pank muziku. Smislili smo ga da bismo našli neki kanal kojim ćemo primiti pank ili taj neki novi talas koji je nesumnjivo imao najveći uticaj na moju generaciju. Smislili smo ga da se zajebavamo sa svim i svačim oko sebe.“ Inače, pokret je imao i svoj Manifest novog primitivizma, koji je napisao Elvis.

Rok muzika ima nije bila jedina forma izražavanja. Pored izdavanja ploča i koncerata, promocija njihovih ideja bila je medijski najprisutnija u radio emisiji omladinskog programa „Top lista nadrealista“. Nešto kasnije „Top lista“ nalazi svoj prostor i u televizijskom programu. Izlaskom na scenu novih primitivaca, sarajevska muzička scena je još jednom dobila na svežini, (p)ostavši jedna od najplodnijih muzičkih centara u SFRJ.

Ime[уреди]

Ime pokreta je došlo kao reakcija na dva, tada aktuelna, pokreta. New Romantic u svetskoj pop muzici i slovenački Neue Slowenische Kunst (NSK). S jedne strane, New Primitives je bio jasna antireferenca na New Romantic, jer su oni bili sve samo ne sladunjavi i romantični. S druge strane, smatra se da su želeli da naglase kontrast između bosanskog i slovenačkog senzibiliteta – prvi su bili sirovi, nesofisticirani i iskreno srdačni, dok su drugi bili hladni, ozbiljni i zatvoreni.

Ukidanje[уреди]

New Primitivs je zvanično ukinut na „vanrednom VII plenumu“ 1987. godine, kada su delegati Nele, Đuro, Elvis, Fu-Do, Minka, Drale i ostali primitivci jednoglasno odlučili da je bolje da ga sami ukinu, nego da to uradi neko drugi.

Literatura[уреди]