Null уређај

С Википедије, слободне енциклопедије
Специјалнe датотеке уређаја

У неким оперативним системима, нулти уређај је датотека уређаја која одбацује све податке записане у њу, али извештава да је операција писања успела. Овај уређај се зове /dev/null на Јуникс и породици Јуникс система, NUL: или NUL на ДОС и ЦП / М, nul на новијим Windows системима (интерно \Device\Null на Windows NT), NIL: на Амига оперативним системима и NL: на ОпенВМС. У програму Windows Поверсхелл, еквивалент је $null. Он не даје никакве податке за било који процес који се чита из њега, дајући одмах ЕОФ.[1] У ИБМ ДОС / 360, ОС / 360 (МFТ, МВТ), ОS / 390 z/ ОS оперативним системима, такве датотеке би биле додељене у ЈCL ка DD DUMMY.

У програмерском жаргону, посебно на Јуниксовом жаргону, може се звати и канта битова или црна рупа.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Према страници са упутствима [Беркли_софтвер_дистрибјушон|Беркли Јуникса], верзија Unix 7 је садржала null уређај.[3] АТ&Т је објавио верзију 7 Unix-a 1979. године.[4]

Употреба[уреди | уреди извор]

Null уређај се типично користи за уклањање нежељених излазних токова процеса, или као погодна празна датотека за за улазне токове. Ово се изводи обично помоћу ридфајлова (readfiles)

/dev/null уређај је посебна датотека, а не директоријум, тако да се не може преместити цела датотека или директоријум у њега помоћу mv Јуникс наредбе. Команда rm је прави начин да избришете датотеке у Јуниксу.

Референце у рачунарској култури[уреди | уреди извор]

Овај ентитет је уобичајена инспирација за техничке жаргонске изразе и метафоре Јуникс програмера, нпр. „пошаљите жалбе /dev/null”, „моја пошта је архивирана у /dev/null”, и „преусмери на /dev/null” — са шаљивим начином изговарања, односно: "не трудите се да шаљете жалбе ", „моја пошта је обрисана” и „одлази”. Еплов развојни тим обично користи израз „пошаљи донације у /dev/null”, што значи да не прихватају донације. Назив фиктивне особе „Дејв (или Девин) Нулл” се понекад користи на сличан начин (нпр. „Шаље жалбе Дејву Нулл-у”). Године 1996, Дев Нулл је био анимирани лик виртуалне стварности који је креирао Лео Лапорте за компјутерску и технолошку ТВ серију MSNBC-а Тhe Sitе. Dev/null је такође име вампирског хакера у компјутерској игри Vampire: The Masquerade — Redemption. Оглас за Titanium PowerBook G4 из 2002 гласи The Titanium Powerbook G4 шаље друге Јуникс уређаје u /dev/null.

Null уређај је такође омиљени предмет техничких шала, попут упозоравања корисника да је систем /dev/null већ попуњен 98 %. Као првоаприлска шала у издању немачког часописа ц’т из 1995, објављен је чланак о побољшаном /dev/null чипу који ће се ефикасно отарасити долазних података тако што ће га претворити у треперење на унутрашњем ЛЕД-у.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Single Unix Specification Section 10.1: Directory Structure and Files”. The Open Group. Приступљено 29. 11. 2012. 
  2. ^ „bit bucket”. Jargon File. Приступљено 27. 12. 2013. 
  3. ^ „null(4)”. The FreeBSD Project. Приступљено 18. 8. 2018. 
  4. ^ Fiedler, David (oktobar 1983). „The Unix Tutorial / Part 3: Unix in the Microcomputer Marketplace”. Byte. v. 8 (#10 - UNIX): 132—156. ISSN 0360-5280. OCLC 854802500. Приступљено 11. 9. 2018.