Торбарски мравојед

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Numbat)

Торбарски мравојед
Myrmecobius fasciatus
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Инфракласа: Marsupialia
Ред: Dasyuromorphia
Породица: Myrmecobiidae
Waterhouse, 1841.
Род: Myrmecobius
Waterhouse, 1836.
Врста:
M. fasciatus
Биномно име
Myrmecobius fasciatus
Waterhouse, 1836.
Подврсте
  • M. f. fasciatus
  • M. f. rufus
Распрострањеност врсте:
  природно подручје
  врста поново уведена људском интервенцијом

Торбарски мравојед,[2] нумбат,[2] валпурти[2] или пругасти мравојед[2] (Myrmecobius fasciatus) је врста сисара торбара из реда Dasyuromorphia и моногереничне породице Myrmecobiidae. Храни се скоро искључиво термитима. Некада је био распрострањен по целој Јужној Аустралији, данас међутим, он је угрожена врста, а његов ареал је ограничен на мали број изолованих подручја.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Торбарски мравојед је био широко распрострањена врста, насељавао је подручја јужне Аустралије од Западне Аустралије до северозападних делова Новог Јужног Велса. Распрострањеност врсте је значајно смањена након насељавања Енглеза у Аустралију и сведена је на два мала изолована подручја у Западној Аустралији. Последњих година је успешно реинтродукована у мањи број ограђених резервата природе, од којих су неки изван Западне Аустралије у Јужној Аустралији и Новом Јужном Велсу.[1]

Станиште[уреди | уреди извор]

Данас су станиште врсте само еукалиптусове шуме, што у прошлости није био случај. Торбарски мравојед је био присутан и у другим типовима полусушних шума, на травњацима на којима расту врсте траве из рода Triodia и на теренима у којима преовладавају пешчане дине.[3]

Угроженост[уреди | уреди извор]

Торбарски мравојед је угрожена врста.[1]

Популациони тренд[уреди | уреди извор]

Популација ове врсте се смањује, судећи по расположивим подацима.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Woinarski, J. & Burbidge, A.A. (2016). Myrmecobius fasciatus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021.1. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 27. 8. 2021.  База података укључује и доказе о ризику угрожености. (језик: енглески)
  2. ^ а б в г „Myrmecobiidae Waterhouse, 1841 - Myrmecobius fasciatus Waterhouse, 1836 - нумбат”. 
  3. ^ Cooper, C.E. (2011). „Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae)”. Mammalian Species. 43 (1): 129—140. doi:10.1644/881.1. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]