Oguzi

Из Википедије, слободне енциклопедије

Oguzi ili Turci Oguzi (takođe poznati u različitim oblicima pisanja kao Oghuz, Oguz, Oğuz, Okuz, Oufoi, Guozz and Ghuzz) smatraju se jednim od glavnih ogranaka turkijskih naroda.

Turci Oguzi su preci današnjih jugozapadnih Turaka, koji broje preko 100 miliona i žive u oblastima zapadne Azije i istočne Evrope. Među njih spadaju Azeri koji žive u Republici Azerbejdžanu i Iranu, zatim Turci u Turskoj i Turskoj Republici Sjevernom Kipru, balkanski Turci (Grčka, Bugarska i bivša Jugoslavija), Turkmeni u Turkmenistanu i sjeveroistočnom Iranu, kaškajski (Qashqai) i horasanski Turci u Iranu, kao i gagauški (Gaghauz, Gokoguz) Turci u Moldovi.

Tokom masovne migracije Turaka između 9. i 12. vijeka, Oguzi su bili među domorodačkim turskim življem u Centralnoj Aziji koje je migriralo prema zapadnoj Aziji i istočnoj Evropi preko Transoksijane. Počevši u 5. vijeku, Oguzi su bili osnivači i vladari nekoliko važnih turskih kraljevstava i carstava, među kojima su najznačajniji bili Gok Turci, Seldžuci, Safavidi i Osmanlije.