Врапци (породица)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Old World sparrow)

Врапци
Мужјак домаћег врапца
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Натпородица: Passeroidea
Породица: Passeridae
Illiger, 1811
Родови

Passer
Petronia
Carpospiza
Hypocryptadius
Montifringilla

Врапци (лат. Passeridae) су породица малих птица из реда Passeriformes. Такође су познати и као прави врапци, односно носе име као и род Passer из ове породице.[1] Многе врсте врабаца се гнезде на кућама и зградама, а поједине врсте, попут домаћег или пољског врапца су једне од најпознатијих свих дивљих птица. Они се, пре свега, хране семенима, али такође конзумирају и мање инсекте. Неке врсте сакупљају храну по градовима, попут галебова или дивљих голубова, али готово све врсте из ове породице ће радо појести готово све у малим количинама.

Опис[уреди | уреди извор]

Генерално, врапци су мале, дебељушкасте, браон-сиве птице, са кратким репом и јаким здепастим кљуном. Понекад постоје само фине разлике између врста из ове породице. Дужина врабаца варира од 11,4 до 18 центиметара, а тежина од 13,4 до рекордних 42 грама. Врапци су физички слични осталим птицама које се хране семенима, попут зеба, али имају закржљало леђно спољно основно перо и још једну више кост у језику.[2][3] Та кост, преглосална, помаже да дуже задрже семе у кљуну, те га не прогутају цело одмах. Такође, и на друге начине су се адаптирали једењу семена, у виду прехрамбених канала.[4]

Таксономија и систематика[уреди | уреди извор]

Слика црнокрилатих снежних зеба

Фамилију Passeridae је увео (као Passernia) француски полимат Константин Самуел Рафинеск 1815.[5][6] Према класификацији која се користи у Приручнику птица света (HBW) главне групе врабаца су прави врабци (род Passer), снежне зебе (типично један род, Montifringilla), и камени врапци (Petronia и бледа камена зеба). Ове групе су сличне једна другој, и свака је прилично хомогена, посебно Passer.[4] Неке класификације укључују и врабце-ткаче (Plocepasser) и неколико других афричких родова (иначе класификованих међу ткачима, Ploceidae)[4] који су морфолошки слични са родом Passer.[7] Према студији молекуларних и скелеталних доказа Јон Фјелдса и његових сарадника, Hypocryptadius cinnamomeus са Филипина, који се раније сматрао белооким, сестрински је таксон врабаца како их је дефинисао HBW. Према томе, они се класификују као засебна потпородица унутар Passeridae.[7]

Потпородице[уреди | уреди извор]

Некада укључиване у Passeridae[уреди | уреди извор]

Врсте[уреди | уреди извор]

Подврсте[уреди | уреди извор]

Дистрибуција и станиште[уреди | уреди извор]

Мужјак месопотамског врабца (Passer moabiticus) на југоистоку Турске.

Врапци су аутохтони у Европи, Африци и Азији. У Америку, Аустралију и остале делове света, досељеници су увезли неке врсте, које су се брзо прилагодиле, посебно у градовима и деградираним подручјима. Домаћи врапци, на пример, данас насељавају читаву Северну Америку, целу Аустралију, осим Западне Аустралије, поједине делове јужне и источне Африке, а и већи део Јужне Америке.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Summers-Smith 2005, стр. 17
  2. ^ Bledsoe, A. H.; Payne, R. B. 1991, стр. 222
  3. ^ Clement Peter; Harris Alan; Davis John 1993
  4. ^ а б в Summers-Smith J. Denis 2009
  5. ^ Rafinesque, Constantine Samuel (1815). Analyse de la nature ou, Tableau de l'univers et des corps organisés (на језику: French). 1815. Palermo: Self-published. стр. 68. 
  6. ^ Bock, Walter J. (1994). History and Nomenclature of Avian Family-Group Names. Bulletin of the American Museum of Natural History. Number 222. New York: American Museum of Natural History. стр. 157, 252. 
  7. ^ а б Fjeldså, J.; Irestedt, M.; Ericson, P. G. P.; Zuccon, D. (2010). „The Cinnamon Ibon Hypocryptadius cinnamomeus is a forest canopy sparrow” (PDF). Ibis. 152 (4): 747—760. doi:10.1111/j.1474-919X.2010.01053.x. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Passeridae на збирци птица на Интернету