Олимпија (Грчка)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Olympia, Greece)
Уметничка визија древне Олимпије

Олимпија (грч. Ολυμπία) је било светилиште у античкој Грчкој које се данас налази у планинском крају у округу Илија на северозападу Пелопонеза, између две реке Алфеје и Кадеје.[1] Подручје Олимпије је било насељено још у неолиту, на основу пронађених људских скелета и жртвених предмета из 10. века п. н. е.


Древна Олимпија је била једно од најважнијих светилишта старе Грчке и место рођења древних Олимпијских игара. Игре су се одржавале сваке олимпијаде (период од 4 година) у част бога Зевса (бог грома и муње, врховни бог Грка) названо по Олимпу, планини богова. Ту се налазио и Зевсов храм, у дорском стилу по идеји архитекте Либона и налазио се у средишту читавог комплекса и био је највеће здање у Олимпији. У храму се налазила Зевсова статуа од злата и слоноваче, једно од седам светских чуда античког света, висине 12 метара, коју је направио вајар Фидија. Сам Зевс је седео на трону, лице му је било израђено од слоноваче, а на глави је имао маслинов венац. Очи су му биле израђене од драгог камења, а одећа од злата. У левој руци је држао метални скиптар на чијем врху се налазио орао, а у десној је имао симбол победе израђен од комбинације злата и јаворовог дрвета

Прве игре за које постоје подаци су одржане 776. год.п.н.е. када су изграђени и први објекти, међу којима и Херин храм, ризница и први стадион и хиподром, као и многи други значајни објекти. Римски цар Теодосије I их је укинуо 394. године јер су биле остатак паганизма, након чега се овде раширило хришћанство, а неки спортски објекти су претворени у ранохришћанске базилике.

Снажан земљотрес који се догодио 551. године је уништио и затрпао античку Олимпију, да би локалитет био откривен у другој половини 18. века од стране енглеског истраживача Ричарда Чендлера, али је детаљнија реконструкција локалитера урађена тек птоком педесетих година 20. века.[2]

Олимпија се налази на списку Светске баштине Унеска.

Данас се у Олимпији, на обновљеном Олиммпијском стадиону, пали олимпијски пламен помоћу сунца и огледала који се пред Олимпијске игре преноси по свету. Сем тога постоје три музеја где се чува културна баштина региона, а то су Археолошки музеј, Архимедов музеј и музеј античких олимпијских игара.

Побратимски градови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

UNESCO